Poreklo prezimena, selo Muhadžer Prelez (Uroševac)

14. septembar 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Muhadžer Prelez, opština Uroševac (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je u ravnici između rečice Sazlije, na istoku, i železničke pruge, na zapadu.

Zbijenog je tipa. Na mahale se ne deli.

Naselje su osnovali Čerkezi 1864. Sadašnji atar sela je pre toga pripadao delom selu Prelezu, a delom Babušu. Iako je naselje bilo na ataru Babuša, ono je isprva bilo u seoskoj zajednici sela Preleza, pa se i zvalo Čerkeskim Prelezom, pošto je severno od Babuša, na njihovom ataru, jednovremeno postojalo još jedno čerkesko naselje koje se zbog zajednice s Babušom zvalo Čerkeskim Babušom. 1878, kad se Srbija približila Kosovu, Čerkezi su napustili naselje i povukli se dublje u unutrašnjost Turske, a u njihovom se naselju nastanili muhadžiri iz oslobođenih krajeva Srbije u toj i predhodnoj godini. Onda je naselje nazvano Muadžer Prelez, a docnije, još pod Turcima, postalo zasebno selo. – Čerkeza je pri njihovom iseljenju bilo 18 kuća.

Svi su muhadžiri iz Jablanice i svi doseljeni 1878. To su:

– Đulekar (16 k.), od fisa Sopa, iz Đerekara. Starinom je iz Sev. Albanije, a u Jablanicu prešao oko 1770. iz pećke nahije. Pojasevi u 1932. od odseljenja u Jablanicu: Memet, Isljam, Feta, Brahim, Sadik (70 g.).

Lalinovc (4 k.), od fisa Krasnića, iz Lalinovca.

Popovca (5 k.), od fisa Krasnića, iz Popovca.

Ivanja (3 k.), od fisa Krasnića, iz Ivanje.

Mialjic (2 k.), od fisa Bitiča, iz Mihalice.

Zlata (1 k.), od fisa Tsača, iz Zlate.

Vranovc (2 k.), od fisa Krue Zi, iz Vranovca.

Uruglica (1 k.), od fisa Tsača, iz Oruglice.

Skovrč (2 k.), od fisa Sopa, iz Skovrča.

U selu je 1932. bila jedna srpska kolonistička kuća iz G. Nerodimlje.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.