Порекло презимена, село Мухаџер Прелез (Урошевац)

14. септембра 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Мухаџер Прелез, општина Урошевац (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је у равници између речице Сазлије, на истоку, и железничке пруге, на западу.

Збијеног је типа. На махале се не дели.

Насеље су основали Черкези 1864. Садашњи атар села је пре тога припадао делом селу Прелезу, а делом Бабушу. Иако је насеље било на атару Бабуша, оно је испрва било у сеоској заједници села Прелеза, па се и звало Черкеским Прелезом, пошто је северно од Бабуша, на њиховом атару, једновремено постојало још једно черкеско насеље које се због заједнице с Бабушом звало Черкеским Бабушом. 1878, кад се Србија приближила Косову, Черкези су напустили насеље и повукли се дубље у унутрашњост Турске, а у њиховом се насељу настанили мухаџири из ослобођених крајева Србије у тој и предходној години. Онда је насеље названо Муаџер Прелез, а доцније, још под Турцима, постало засебно село. – Черкеза је при њиховом исељењу било 18 кућа.

Сви су мухаџири из Јабланице и сви досељени 1878. То су:

– Ђулекар (16 к.), од фиса Сопа, из Ђерекара. Старином је из Сев. Албаније, а у Јабланицу прешао око 1770. из пећке нахије. Појасеви у 1932. од одсељења у Јабланицу: Мемет, Исљам, Фета, Брахим, Садик (70 г.).

Лалиновц (4 к.), од фиса Краснића, из Лалиновца.

Поповца (5 к.), од фиса Краснића, из Поповца.

Ивања (3 к.), од фиса Краснића, из Ивање.

Миаљиц (2 к.), од фиса Битича, из Михалице.

Злата (1 к.), од фиса Тсача, из Злате.

Врановц (2 к.), од фиса Круе Зи, из Врановца.

Уруглица (1 к.), од фиса Тсача, из Оруглице.

Сковрч (2 к.), од фиса Сопа, из Сковрча.

У селу је 1932. била једна српска колонистичка кућа из Г. Неродимље.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.