Порекло презимена, село Малопољце (Штимље)

13. септембра 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Малопољце, општина Штимље (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на северној падини Неродимске планине на Малопољској реци. Име села је свакако по малом пољу које се иза Штимље у облику залива продужава из косовске равнице у масив планине Црнољеве и Неродимске планине. На атару села су топографски назив „Ворат е Низамит” и „Ула Низамит” (Гробље низама – регуларне војске – и Пут низамски). Остали су из времена „кад је Садраземов низам гонио Бошњака који је дошао довде” (односи се на пораз Хусеина Градашчевића на Косову 1831. од стране султанове војске).

Разбијеног је типа. Дели се на две махале: махала Љугут (Долова махала) и махала Брегут (Обалска махала, Махала на долинској страни). Удаљење између махала је око 1 км. Куће у махали Љугут су на окупу, а у махали Брегут има и растурених.

У селу сада живе само Арбанаси. Кажу да су им преци при досељењу „вероватно” затекли село.

Сви су родови од фиса Сопа. То су:

Сефијовић (8 у махали Љугут и 3 к. у махали Брегут),

Бећировићи (5 к. у махали Љугут и 2 к. у махали Брегут),

Кодровић или Мујовић (4 к.) и

Смаиловић (6 к.), оба у махали Брегут. Сви су досељени из околине Скадра, из братства Марина, око 1700. – Појасеви у 1931. за Сефијовиће од досељења: Синан, Весељ, Алија, Фазлија, Махмут, Сефија, Незир, Бајрам (60 година) или за Бећировиће: Усеин, Змака, Таир, Салах, Бећир, Алит, Алил, Мемет 45 г.

У Махали Љугит живи и – Рошан (1 к.), од фиса Сопа, пресељен 1910. из Гричевца у Подрими.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.