Poreklo prezimena, selo Zlatare (Uroševac)

9. septembar 2014.

komentara: 4

Poreklo stanovništva sela Zlatare, Uroševac (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je na jugozapadnoj padini Butovačkog brega, na potoku Banji (koji se u donjem toku zove Motički potok) i njegovoj pritoci Čepuru.

Zbijenog je tipa. Na mahale se ne deli.

Gašani navode da su njihovi preci osnovali selo („pobili kolac”) još kad se zidala Gračanica, ali kako znaju oblast svoje starine odakle su im se preci doselili, biće da su mlađi doseljenici. Selo je bilo čiflik Turaka iz Prištine zvanih Đerma.

Rodovi:

Gašani (11 k., Sv. Petka), stari doseljenici od Niša. Stariji su od drugog roda u selu. Što navode da su „pobili kolac” u selu, biće da su njegovi obnavljači u 18. veku.

Stojanović (1 k.,Sv. Nikola). Starinom su iz Butovca, a u Zlatare preseljeni oko 1900. iz Kojlovice gde su živeli oko pedeset godina.

– U zajednici sa ovom kućom živi Božidar Đekić, koji je iz islama prešao u pravoslavlje 1920. Rodom je iz Sofalije, u islamu se zvao Ajdar Muslijević, a po prelazu u pravoslavlje dobio je ime Božidar. Prezime Đekić mu je po imenu njegovog tasta Đeke Stojanovića.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Zlatana

    Koliko neznanja u jednom clanku.Zlatare ne pripada opstini Urosevac nego Pristini.Drugo gospodin Bozidar Djekic se zvao Bahtijar Muslijui nije rodom iz Sofalije,zato sto tamo nije ziveo u to vreme ama bas ni jedan albanac.Selo je bilo etnicki srppsko.Ti Vojislave Ananic ne lazi narod tako ti Boga,bar se prvo dobro raspitaj pa onda pisi

    • Branko Todorović

      Možda neki podaci i nisu tačni, ali tekst je preuzet iz knjige čuvenog srpskog etnologa Atanasija Uroševića. Knjiga je objavljena 1965. godine. Ako je zaista u pitanju greška, imajući na umu godinu izdanja knjige i verovatno koju godinu ranije sprovedeno istraživanje, bilo bi dobro da to nečim konkretnim potkrepite.

      • Zlatana

        Naravno da mogu necim konkretnim da potkrepim ali kome treba da se obratim onda posto ste vi preuzeli tekst iz knjige

        • Miroljub

          Poštovana Zlatana,

          Vrlo sam zainteresovan da saznam nešto više od do sada poznatih podataka vezanih za pomenutog Božidara Đekića (alijas Bahtijar Musliju ili Hajdar Muslijević, kako god), njegovog tasta Đeku Stojanovića…
          Očigledno je da vladate podacima i bio bih Vam neizmerno zahvalan ukoliko ste raspoloženi da ih podelite sa mnom.