Порекло презимена, село Златаре (Урошевац)

9. септембра 2014.

коментара: 4

Порекло становништва села Златаре, Урошевац (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на југозападној падини Бутовачког брега, на потоку Бањи (који се у доњем току зове Мотички поток) и његовој притоци Чепуру.

Збијеног је типа. На махале се не дели.

Гашани наводе да су њихови преци основали село („побили колац”) још кад се зидала Грачаница, али како знају област своје старине одакле су им се преци доселили, биће да су млађи досељеници. Село је било чифлик Турака из Приштине званих Ђерма.

Родови:

Гашани (11 к., Св. Петка), стари досељеници од Ниша. Старији су од другог рода у селу. Што наводе да су „побили колац” у селу, биће да су његови обнављачи у 18. веку.

Стојановић (1 к.,Св. Никола). Старином су из Бутовца, а у Златаре пресељени око 1900. из Којловице где су живели око педесет година.

– У заједници са овом кућом живи Божидар Ђекић, који је из ислама прешао у православље 1920. Родом је из Софалије, у исламу се звао Ајдар Муслијевић, а по прелазу у православље добио је име Божидар. Презиме Ђекић му је по имену његовог таста Ђеке Стојановића.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

 1. Zlatana

  Koliko neznanja u jednom clanku.Zlatare ne pripada opstini Urosevac nego Pristini.Drugo gospodin Bozidar Djekic se zvao Bahtijar Muslijui nije rodom iz Sofalije,zato sto tamo nije ziveo u to vreme ama bas ni jedan albanac.Selo je bilo etnicki srppsko.Ti Vojislave Ananic ne lazi narod tako ti Boga,bar se prvo dobro raspitaj pa onda pisi

  • Бранко Тодоровић

   Можда неки подаци и нису тачни, али текст је преузет из књиге чувеног српског етнолога Атанасија Урошевића. Књига је објављена 1965. године. Ако је заиста у питању грешка, имајући на уму годину издања књиге и вероватно коју годину раније спроведено истраживање, било би добро да то нечим конкретним поткрепите.

   • Zlatana

    Naravno da mogu necim konkretnim da potkrepim ali kome treba da se obratim onda posto ste vi preuzeli tekst iz knjige

    • Miroljub

     Poštovana Zlatana,

     Vrlo sam zainteresovan da saznam nešto više od do sada poznatih podataka vezanih za pomenutog Božidara Đekića (alijas Bahtijar Musliju ili Hajdar Muslijević, kako god), njegovog tasta Đeku Stojanovića…
     Očigledno je da vladate podacima i bio bih Vam neizmerno zahvalan ukoliko ste raspoloženi da ih podelite sa mnom.