Порекло презимена, село Златаре (Урошевац)

9. септембра 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Златаре, Урошевац (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на југозападној падини Бутовачког брега, на потоку Бањи (који се у доњем току зове Мотички поток) и његовој притоци Чепуру.

Збијеног је типа. На махале се не дели.

Гашани наводе да су њихови преци основали село („побили колац”) још кад се зидала Грачаница, али како знају област своје старине одакле су им се преци доселили, биће да су млађи досељеници. Село је било чифлик Турака из Приштине званих Ђерма.

Родови:

Гашани (11 к., Св. Петка), стари досељеници од Ниша. Старији су од другог рода у селу. Што наводе да су „побили колац” у селу, биће да су његови обнављачи у 18. веку.

Стојановић (1 к.,Св. Никола). Старином су из Бутовца, а у Златаре пресељени око 1900. из Којловице где су живели око педесет година.

– У заједници са овом кућом живи Божидар Ђекић, који је из ислама прешао у православље 1920. Родом је из Софалије, у исламу се звао Ајдар Муслијевић, а по прелазу у православље добио је име Божидар. Презиме Ђекић му је по имену његовог таста Ђеке Стојановића.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.