Poreklo prezimena, selo Žilivoda (Vučitrn)

9. septembar 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Žilivoda, opština Vučitrn (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo je na padini Čičavice, u dolini Žilivodskog potoka, na nadmorskoj visini od 620-660 m, odakle odmah iznad sela počinje šuma.

Selo je na okupu, samo mu je sedam kuća malo izdvojeno. Deli se na G ornju mahalu (Maal Epr) i Donju mahalu (Maal Poštr).

Žilivoda je postala oko sredine 19. veka preseljavanjem iz Glavotine.

Rodovi:

Isenović (10 k.), – Tafović (12 k.), – Džemović (7 k.) i – Suljović (8 k.), poislamljeni i poarbanašeni Srbi. S prelazom u islam u Glavotini sredinom prošlog veka pokušali su da prisvoje begovu zemlju na kojoj su bili čifčije, te ih beg (iz Peći) pomoću čauša protera sa čiflika. Oni tada pređu na planinu, zauzmu zemlju besplatno, nastane se na njoj i počnu krčiti šumu. Imena predaka nisu hteli da navode. Jedino su 1934. navodili da sedamdesetogodišnjaci imaju dede s muslimanskim imenima. Ušli su u fis Krasnić.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.