Порекло презимена, село Жеговац (Гњилане)

9. септембра 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Жеговац, општина Гњилане (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на истоименој планини, у изворишном делу Жеговачке реке, већином око њене леве саставнице.

Село је разбијеног типа. Дели се на Горњи Жеговац (Жеговци Епр) и Доњи Жеговац (Жеговци Поштр). Удаљење између махала је око 2 км. Махале су такође разбијене на мале групице кућа.

У селу су живели Срби, који су средином 18. века извршили размену земље са Арбанасима који су били настањени у Партешу (Горња Морава).

Родови:

Сефијовит (30 к.) и – Асановит (2А к.), од фиса Битича. Крајем 17. века су се доселили из Сев. Албаније у Велекинце (Г. Морава). Око средине 18. века један се њихов предак (Осман) преселио у суседно село Партеш, одакле је извршио напред поменуту размену земљишта са Србима у Жеговцу. Појасеви су им у 1948. од досељења у Жеговац били: Осман, Реџеп, Сали, Саит. Лутфи, Алим (55 година).

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.