Порекло презимена, село Доње Слаковце (Гњилане)

8. септембра 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Доње Слаковце, општина Гњилане (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на планини Жеговцу у долини Слаковачке реке, леве саставнице Клисуре (Гадимске реке). Село се пружа левом (западном) страном долине.

Разбијеног је типа. Дели се у три махале које се зову по родовима који у њима живе. Удаљења између махала износе 200-1000 м. Махале такође нису груписане већ разбијене на групице кућа.

Пре оснивања Горњег Слаковца од стране мухаџира ово се село звало само Слаковце, без атрибута. Поред Г. Слаковца, основаног на његовом атару у другој половини прошлог века, на његовом је атару крајем 18. века основано и Кишнопоље. При досељењу кишнопољских оснивача у Слаковцу су живели Срби, од којих су се неки раселили, а кућа неког Томе Анђића прешла на ислам. Од те куће потичу сви садашњи родови у селу. Од исељених Срба из овог села су Терзићи у Клокоту (Горња Морава).

Родови:

Идризовић (8 к.), – Браимовић (9 к.) и – Адемовић (8 к.), поисламљени и поарбанашени Срби старинци. На ислам су прешли по доласку Арбанаса у Кишнопоље, крајем 18. или почетком 19. века.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.