Порекло презимена, село Дољак (Вучитрн) Reviewed by Momizat on . Порекло становништва села Дољак, општина Вучитрн (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ана Порекло становништва села Дољак, општина Вучитрн (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ана Rating: 0
You Are Here: Home » Аутори » Војислав Ананић » Порекло презимена, село Дољак (Вучитрн)

Порекло презимена, село Дољак (Вучитрн)

Порекло становништва села Дољак, општина Вучитрн (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

Doljak

Село је на нижем делу падине Чичавице, у долини Воденог потока, на 2,5 км западнојугозападно од Вучитрна.

Разбијеног је типа старовлашке врсте. На махале се не дели.

Мухаџири су затекли село као чифлик Шерифа Сулејмановића из Вучитрна. Чифчије Срби су се иселили у Топлицу по доласку мухаџира у село. У овом селу су живели Срби Данчетовићи у Вучитрну, где су прешли у првој половини 19. века, те се отуда зову још и Дољачани.

Од мухаџира је заостао само род Гребаниц (3 к.)3 од фиса Куча. Из Грабовнице у Топлици се иселио у Дреницу, где је живео до 1913, када је у Дољак дошао за чифчију. Зна да је у Топлицу прешао из села Обриња у Дреницопи.

Колонисти:

Бошњак (2 к.) 1924. из Плужина (Невесиње).

Бјелица (1 к.) 1926. из Шеховине (Невесиње).

Јакшић (1 к.) и – Елек (1 к.) 1929. из Борча (Невесиње).

Ковачевић (1 к.) 1925. из Грахова (Црна Гора).

Павићевић (1 к.) 1926. од Никшића.

Буровић (1 к.) 1928. из Пјешиваца.

Секулић (1 к.) 1926. од Новог Пазара.

Марковић (1 к.) 1928. од Пирота.

Ђурић (1 к.), – Весић (1 к.), – Којић (1 к.) и – Вучић (1 к.) 1926. из Белог Поља (Брус, Србија).

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић


Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top