Poreklo prezimena, selo Vučak (Smederevo)

25. avgust 2014.

komentara: 10

Poreklo stanovništva sela Vučak, grad Smederevo – Podunavski okrug. Prema knjizi Borivoja Drbnjakovića „Smederevsko Podunavlje i Jasenica“. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

 

Položaj sela.

Selo Vučak leži u dolini Vučačkog Potoka čije je izvorište u Zlobari. Kuće su na obema stranama ovog potoka.

Vode.

Celo selo se služi izvorom Grčicom a upotrebljava se i voda sa đermova.

Zemlje i šume.

Opština ima zajedničku utrinu i zabran. Vinogradi su na Vinogradskom Brdu, ziratna zemlja je na Velikim Lokvama, Granići – gde ima i zabrana – i Alugama.

Tip sela.

Vučak je naselje zbijenog tipa, sa kućama grupisanim duž seoskih puteva. Ne deli se na krajeve.

 

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Vučak je starije naselje; pominje ga Langer u svom delu. Godine 1818. imao je 29 kuća, 1822. godine imao je 27 a 1846. godine 37 kuća. Danas ima oko 100 kuća.

U selu su ove porodice:

Šestići, slave Nikoljdan. Starinska porodica nepoznatog porekla.

Cvetkovići, slave Jovanjdan. Starinska porodica nepoznatog porekla.

Pavkovići (Markovići i Jankovići), slave Pantelijevdan. Staro im je prezime Miloševići. Praded se doselio iz „Erske“. Bežali su „preko“. Imaju familiju u Bavaništu.

Milićevići, slave Nikoljdan. Stari su im se doselili sa Rudnika. U Seoni imaju rođake (Vasići) a imaju rođake i u Boleču. Bežali su „preko“.

Nikolići („Vlasi“), slave Sv. Petku. Preci su im se doselili sa Homolja, ne znaju mesto.

Stevanovići, slave Nikoljdan. Otac im se doselio iz okoline Ristovca za vreme Prvog Turskog Rata.

Drmanići. Predak došao kao sluga iz sela Samaila – žički, rudnički okrug. Ne kaže se koju slavu slave.

Šljivići, slave Lazarevdan. Pre 40 godina se doselili iz Krnjeva.

Jocići, slave Đurđic. Stara porodica. Bežali su „preko“. Otac čoveku od 60 godina se rodio u Bavaništu.

Jovanovići, slave Đurđic. Pre 60 godina doselili se iz Pridvorice u kragujevačkoj Jasenici od Ilića. Ilići su starinom od Leskovca.

Živojinovići, slave Pantelijevdan. Stari su im došli iz Pridvorice, kragujevačka Jasenica od IlićaBosućana, koji su poreklom iz Hercegovine.

Stevanovići slave Sv. Prorok Naum – 14. decembra. Pre 70 godina doselili se iz Dublja – resavski, moravski okrug.

Mijailovići, slave Aranđelovdan. Deda im se doselio iz Paraćina.

Pančići, slave Nikoljdan. Doselili se pre 50 godina iz Vidina u Bugarskoj.

Vučkovići, slave Nikoljdan. Braća Đorđei Petardoselili se iz vranjskog okruga. Neko vreme živeli u Batovcu, požarevački okrug a 1874. godine se dosele u Vučak.

Đorđevići (Petrovići i Milovanovići), slave Mitrovdan. Nepoznato poreklo.

Arsići, slave Tomindan. Deda došao pre 80 godina iz Levča.

Stojanovići (Vasići), slave Spasovdan. Praded Stojanse doselio iz Krajine.

Selo ima jedno groblje.

 

IZVOR: Borivoje Drobnjaković – Smederevsko Podunavlje i Jasenica. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (10)

Odgovorite

10 komentara

  1. Vukašin

    Poštovani,

    Moji su od Vasića iz Vučaka. Molio bih vas ako možete da mi pomognete da probam da otkrijem nešto više o svojim precima. Stvar koja mi nije jasna je izraz Krajina upotrebljen u članku. Našao sam i knjigu u kojoj ste Vi pronašli podatke pa mi sad ništa nije jasno.

    Pozdrav

    • Nemanja

      Vukašine, moja baba po majci je od Pavlovića iz Vučaka. Pradeda Pavle, od oca Milutina, zasnovao je porodicu u Zrenjaninu (Banat). Slavili su Spasovdan. Jesu li možda rođaci sa Vasićima (ista slava), pošto nisu pomenuti u ovom spisku? Šta još u knjizi piše o “pradedi Stojanu i Krajini” ?

      • Milan Pavlović

        Pozdrav Nemanja, ja sam od Pavlovića iz Vučaka. Meni je Milutin čukundeda, a Aleksandar(rodjeni brat Pavlu) pradeda.

      • GordNa

        Nemanja bila su dva brata pavle i vasa jedni su pavlovici adrugi vasici slava je ista spasovdan familija smo. Milutin je moj pra deda a deda aleksandar. Milutin je imao 4 sinova i jednu cerku pavla stanisava aleksandra ajednim neznam ime poreklo je okolina negotina. U vucaku ima pavlovic familija od alekandra

        • Nemanja

          Hvala ti GordNa na informacijama. Dodao bih samo da se Milutinova ćerka zvala Stana, a zena Jovana, moj pradeda ih je dovodio u Zrenjanin.
          Zanima me da li se neko od muskih potomaka Milutina testirao (y-dna) i da li eventualno planira (mislim tu i na Vasiće)?
          Znaš li mozda je li neko od njih napustio Vučak i gde zive ?
          Hvala ti unapred!

          • Vukašin

            Ono što sam uspeo da saznam od dede je da su naši preci bežali iz negotinske krajine jer su pobili neke turke koji su silovali neku sestru. Slava je bili Sveti Arhangel Mihailo, a uzeli su Spasovdan jer su turci po slavi tražili. Mi i dan danas obeležavamo Svetog Arhangela Mihaila, pored toga što slavimo Spasovdan. Možda će vam značiti ime Mila (muško) koji je bio pradeda mog dede. On je rođen i živeo je u Vučaku 110 godina. Nije deda siguran ali on misli da je Milin otac bio taj neki Vasa po kome se mi prezivamo.

          • Milan Pavlović

            Zdravo Nemanja, ja sam od Pavlović iz Vučaka. Naša porodica još uvek živi u Vučaku, slavimo Spasovdan, čuo sam priče da se pradeda Pavle odselio u Zrenjanin i valjda je bio trgovac, moj pradeda (Aleksandar) je rođeni brat Pavlu, nije se niko testirao i ne planira niko.

            • Jovica

              Nisam znao da Pavlovići slave Spasovdan,mislio sam da samo mi Vasići slavimo. Čak i ne mogu da se setim ko su Pavlovići i gde žive u Vucaku

  2. Jovica

    Moj čukundeda je Milo iz Vučaka,koji je živeo 110 godina. Žena mu se zvala Joka. Milov sin je Dimitrije, njegov Nikola,a njegov moj otac Miroljub.