Poreklo prezimena, selo Devet Jugovića (Priština)

21. avgust 2014.

komentara: 9

Poreklo stanovništva sela Devet Jugovića, opština Priština (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Crkva Preobraženja Gospodnjeg u selu Devet Jugovića
Crkva Preobraženja Gospodnjeg u selu Devet Jugovića

Devet Jugovića je novo naselje, kolonija, u kojoj je naseljavanje započelo 1921. i završeno uglavnom.

Zbijenog je tipa. Leži na podnožju Golaka, na 3 km istočno od ušća Sićevačke reke u Lab.

Kolonisti:

iz Like:

Zdravković (1 k.) i – Prica (4 k.) 1921. iz Korenice.

Radaković (1 k.) 1921. iz Jošana.

Vuksan (2 k.) 1921. i – Kesić (1 k.) 1925. iz Lapca.

Plećaš (1 k.) 1921. iz Bruvna.

Bubalo (1 k.) 1922. iz Petrova Sela .

Budimirović (2 k.) 1922. iz Srba.

Dražić (1 k.) 1924. iz Udbine;

iz Hercegovine:

Tabaković (2 k.) 1921. i – Milićević (2 k.) 1926. od Bileće;

iz Srbije:

Živanović (1 k.) 1921, – Daničić (1 k.) 1926, – Marković (1 k.) 1921, – Deljanin (1 k.) 1922, – Grujić (3 k.) i – Milojković (3 k.) 1921. i 1930, svi od Brusa.

Vulići (2 k.) 1921, – Mladenović (1 k.) 1923, – Vukanović (1 k.) 1924, – Filipović (1 k.) 1925. i – Mišetić (1 k.) 1928. svi od Kuršumlije.

– Iz Toplice gde je proživeo oko 40 godina doseljen je kao kolonista Stamenković (1 k.). Starinom je sa Kosova, iz Crvene Vodice.

Vukadinović (5 k.) 1922-1925. od Novog Pazara;

iz Crne Gore:

Vlahović (1 k.) 1924. i Milošević (1 k.) 1929. iz Rovaca.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

____________

DODATAK:

U selu Devet Jugovića, kraj Prištine, bilo je nekada 11 kuća Galića. Porodični nadimak Šavrlani/Šavele/Šavelci.

Poreklom su sa Kopaonika, iz sela Krivaja. Doselili su se u Ugljare pre trista godina. Posle silaska sa padina Kopaonika bili su prvo nastanjeni u okolini današnjeg sela Devet Jugovića. Rođaci su im Stamenkovići i Velići iz Devet Jugovića. Slava Sveti Nikola. Informator Momčilo Galić 1937. i Boban Galić 1978.

Vidim da je u selu Glogovce takođe bilo Velića. Inače, u selu Ugljare postoji rod Veličkovića, kao i u Glogovcu.

IZVOR: Golub M. Jašović: “Antroponimija Ugljara kod Prištine”, Zbornik radova: Istraživanja srpskog jezika na KiM (knj. 2, 2009)

Save

Komentari (9)

Odgovorite

9 komentara

  1. Miloš

    Poštovani,
    U selu Devet Jugovica prva porodica koja dolazi iz Like nije bila Zdravković već Drakulic.

  2. Djivdjan

    Prelepo selo, sa desne strane na samom ulazu u Pristinu
    Sve junak do junaka, sa pogledom na Gazimestan…
    Kad se zapucalo pobeglo kud koji mili moji, prodali posto zasto, sad su nadnicari u Srbiji, onakvo imanje zamenili za saku para, ostavili crkvu, mada kako im je dato tako je i prodato…

  3. Licanka

    Djivdjan, slazem se sa Tobom samo u jednom da je selo prelepo. Nije tacno da smo pobegli cim se zapucalo. Zivela sam u selu do 2005 god. Morala sam selo da napustim jer nije imalo sanse opstati u takvom selu …bilo je pakosti, zlobe i td. Nije tacno da nadnicimo u Srbiji vec zivimo lepo i pristojno. 100% bolje od tebe koji si verovatno gde i mi, a velicas neki patriotizam. Svako dobro.

  4. Djivdjan

    Iz Brnice sam, i odlicno poznajem prilike u Jugovicu, mogu da ti tacno kazem i za koju si cenu prodala kucu i imanje koje si dobila na poklon!!!

  5. Licanka

    Znam da si iz Brnjice a ne Brnice.Za one koji ne znaju Djivdjan je vrabac.Toliko o Tvom nadimku.Nismo iz sela otisli svojevoljno niti znas koliko smo prodali ni kad smo prodali.A 100 % sam sigurna da i Ti imas nekretnine po Srbiji a dole si zbog posla i plate.To sto smo dobili na poklon varas se .Negde smo svoju zemlju ostavili da bi u zamenu dobili u Jugovicu .Necu sa Tobom da polemisem jer ne znas kad sam otisla iz sela i zasto sam otisla.Sve najbolje.

  6. Milovan

    Ličanka i Divljan
    Moje poštovanje, Ko je prvi prodao kuću i ѕemlju u Jugoviću? Mislim is koje je familije prvi prodavac. Moje poŠtovanje oboma.

  7. Aleksandar

    Poštovani mala ispravka nije Cabaković nego Tabaković, Živko iz Bileće.

    srdačan pozdrav

  8. ZVEZDAN

    Svi junaci nikom ponikose ……Jugovcani pobegli cim su siptari dosli ..A ZASTO..NI VI IZ DONJE BRNJICE NISTE BOLJI…SLABO VAM JE SECANJE..DA PRICAMO OD PRODICE DO PORODICE. KOLIKO JE JE POKRADENO STVARI STO IZ SIPTARSKIH KUCA STO IZ MAGACINA U LUZANU I BARILJEVU..SVE ZNATE ZATO JE I PREBEG BIO NEMINOVAN…CAST PORODICI ZIVANOVIC I MARKOVIC KOJI SU JEDINI OPSTALI I CUVAJU SVOJU RODNU GRUDU I CRKVU..VI IZ DONJE BRNJICE..JESTE OPSTALI ALI SVI IMATE NESTO U SRBIJI..OCES I VAS DA NABROJIM KAKO I GDE…TOLIKO O PATRIOTIZMU..AJDE DEMANTUJTE ME..

  9. Gordana Kovačević

    Pozdrav Jugovcanima. Moj otac je poreklom iz Devet Jugovica i rodjen je tamo 1936.godine. Nazalost umro je pre 13 godina ovde gde je i ziveo u Vojvodini. Detinjstvo je proveo na Kosovu i uvek se rado secao. Ja zelim da ukazem gresku u ovoj studiji KOSOVO. Moji preci, moj pradeda Simo prabaka Andjelija, moj deda Milan i moja pok. Baba Milka su kao dobrovoljno doselili iz Like 1921.god sa prezimenom VUKŠA a ne Vuksan. Pozdrav svim Kosovarima