Порекло презимена, село Бањска (Вучитрн, КиМ)

Порекло становништва села Бањска, општина Вучитрн (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

Село је на подножју Копаоника, на Варничком Потоку, 4 км северно од Вучитрна.

Село је разбијеног типа. Дели се на Горњу, Средњу и Доњу махалу. Куће у махалама су прилично збијене. Удаљења између махала су око 100 метара. Срби живе у Доњој махали, у којој има и нешто Арбанаса.

Mala Banjska

Село има једну стару цркву, добро очувану, посвећену св. Николи, коју су албанске балије палиле за време окупације у Другом светском рату, и једну у рушевинама. У селу има и два стариначка рода, један у православљу и један у исламу. Цело је село било чифлик. Испрва су му господари били Срби Ћамиловићи из Вучитрна, па после продајом прешло у својину потурчењака Бадивуковића из истог града.

Српски родови:

Ракићи (6 к., Св. Јован Крститељ), старинци.

Клепачићи (3 к., св. Лука). Пресељени из Самодреже око 1865.

Пантићи или Ковачани (2 к., Св. Врачи). Пресељени из истоименог рода у Сливовици око 1905.

Поисламљени и поарбанашени српски род је Клопан (4 к.). Ушао је у Берише, фис својих суседа Феризовића.

Арбанашки родови:

Керол (6 к.), од фиса Друштина. Старином је из Малесије, а у Бањску досељен из Шупковца (К. Митровица) почетком 19. века. Појасеви су му у 1934. од досељења били: Суља, Весељ, Ајриз (95 години).

Феризовић (2 к.), од фиса Бериша. Досељени из Малесије после Керола.

Кећол (2 к.), од фиса Бериша. Досељен око 1830. из Малесије. Појасеви у 1934. од досељења: Мурсељ, Мехмет, Ахмет, Ајет (50 година).

Таировић (2 к.), од фиса Бериша. Досељен из Стога у пећкој нахији после Кећола. Даља му је старина у Малесији.

Смакол (3 к.), од фиса Шаље. Досељен из Шаље у Малесији, из братства Гима, после Таировића.

Џемаиловић (1 к.) од фиса Шаље. Пресељен око 1880. из Витушића (Копаоничка Шаља).

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Милан Илић

    Молим да се дода српска фамилија Јоцић из Бањске. У питању је јако велика фамилија и за њих се слободно може рећи да су староседеоци.

    • Милан Илић

      Још један додатак, приметио сам да књига “АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ – КОСОВО” само делимично покрила места на Косову. Књига је одлична и препуна корисник информација, али недостаје јако много фамилија, међу њима и моја фамилија и са мушке и са женске линије, а обе фамилије су староседеоци…