Порекло Борислава Боре Дрљаче

30. маја 2014.

коментара: 0

РОЂЕН: Село Доња Суваја, општина Босанска Крупа, 29. августа 1941. године.

ПРЕМИНУО: Београд, 11. октобра 2020. године.

РОДИТЕЉИ: Отац Бранко, рођен у селу Доња Суваја, 1920. године. Мајка Стоја Дрљача (дев. Гаковић), рођена у селу Гудавац, општина Босанска Крупа 1923. године. Отац је био економ, председник општинског одбора села Јасенице, управник рудника боксита у селу Суваја, пословођа у трговини, матичар у општини Босанска Крупа. Отац Бранко је свирао гитару и лепо је певао. Мајка је била економ, настрадала је у Другом светском рату, убиле су је усташе.

КРСНА СЛАВА: Свети Трифун (Дрљаче), Свети Никола (Гаковићи)

О ПРЕЦИМА: Деда по оцу је Сима, а баба је Марија пореклом из Лике. Деда по мајци је Миле, а баба Марија рођена Опачић, пореклом из Далмације.

РАТНИЦИ: Поменућу два стрица моје мајке – један је био официр са службом у Београду, а други подофицир. Након избијања рата подофицир Душан Гаковић се по савету официра Трифуна Гаковића из Београда вратио на Грмеч у Босанску Крупу и подигао устанак против усташа у Подгрмечу. Трифун Гаковић је ухапшен и послат у војни логор за официре у Немачку, где је и дочекао крај рата. По завршетку рата живео је у Лондону (Енглеска) до старости, а деведесетих година се вратио у Србију. Деда Трифун Гаковић је био пилот Војске Краљевине Југославије у 6. ваздухопловној бази. Други деда Душан Гаковић је био подофицир.

Отац Бранко је био учесник рата (4. крајишка дивизија) и носилац је Партизанске споменице, као и оба стрица – Милан и Урош. Милан је био мајор ЈНА и носилац Партизанске споменице.

ПОРЕКЛО ПРЕЗИМЕНА: Презиме Дрљача је из Лике. Легенда каже да смо се презивали Боројевић и да је један Боројевић из Блатне убио турског бега са дрљачом и након тога побегао у Аустију. Од овог догађаја Боројевиће су прво у шали, а онда и озбиљно, прозвали-Дрљачама.

О ПОРОДИЦИ: Имам два сина Владимира и Матију са покојном Верицом (дев. Карановић).

БИОГРАФИЈА: Завршио сам основну школу у Суваји (Босанска Крупа). После тога сам отишао код стрица у Бачку Тополу и завршио средњу пољопривредну школу. После сам дошао у Београд и почео да певам у КУД “Бранко Радичевић” и КУД “Шпанац”, положио аудицију у Радио Београду и почео снимати плоче. Снимио сам преко 50 носача звука. Победник сам фестивала Илиџа и Београдски сабор.

Гостовао сам у Америци, Аустралији, Канади, земљама западне Европе где живе и раде наши људи. Добитник сам златних плоча и Златног микрофона и Оскара популарности, а добитник сам и награде за животно дело.

Стекао статус Истакнути уметник.

Снимио сам преко 400 песама преко 100 хитова.

ИЗВОР: Бора Дрљача за портал Порекло

Претходни чланак:

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.