Порекло презимена Каркалић

25. априла 2014.

коментара: 0

Презиме Каркалић спада у групу карактеристичних презимена, јер није изведено од личног имена, што олакшава праћење њиховог порекла. Може се поуздано тврдити да су сви Каркалићи у међусобном сродству. Ово презиме је заступљено код Срба у околини Вишеграда и на планини Тари, дакле с обе стране суве границе између Босне и Србије. Мада је веома слично презимену Караклић (ради се само о пермутацији два слова), и јавља се на приближно истом подручју, ове две фамилије немају никакве везе.

Мапа распрострањености Каркалића
Мапа распрострањености Каркалића

У Шематизму православне митрополије Дабро-босанске из 1882. године, помињу се куће Каркалића на Добруну код Вишеграда. Славе Св. Архангела Михаила.

Неколико занимљивих података може се наћи у двотомној књизи „Сеобе кроз ужички крај у 19. веку“, аутора Пере Пећинара.

Вукота Каркалић из Вардишта, Вишеградски кадилук, био је саучесник у једној крађи 1861. године.

На списку фамилија које су пребегле 1875. године у Србију због немира око Бабинске буне и зулума турског, међу пописанима из села Штрпци, Будимлија и Рача (сва су у околини Вишеграда), наводи се домаћинство Јована Каркалића:

Каркалић Јован, 70

синови: Љубисав, 33

Илија, 22

женско: 2

имовно стање: слабо

Милосав и Вукосав Каркалићи из Вардишта учествовали су у јединицама Добровољачког кора током српско-турског рата 1878. године. Налазе се на списку лица из 1879. године која су требала да врате задужене пушке војним органима у Ужицу.

Неколико података о крштењима и венчањима припадника породице Каркалић може се наћи у црквеним књигама Мокрогорске парохије на планини Тари, а то су свакако потомци ових досељеника са подручја Вишеграда.

У новије време, виђенија личност из ове породице је Радован Каркалић, професор на Војној академији.

Позивамо заинтересоване за истраживање порекла Каркалића да оставе податке на порталу.

 

АУТОР: Сарадник портала Порекло Небојша Мићић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.