Poreklo prezimena Karkalić

25. april 2014.

komentara: 0

Prezime Karkalić spada u grupu karakterističnih prezimena, jer nije izvedeno od ličnog imena, što olakšava praćenje njihovog porekla. Može se pouzdano tvrditi da su svi Karkalići u međusobnom srodstvu. Ovo prezime je zastupljeno kod Srba u okolini Višegrada i na planini Tari, dakle s obe strane suve granice između Bosne i Srbije. Mada je veoma slično prezimenu Karaklić (radi se samo o permutaciji dva slova), i javlja se na približno istom području, ove dve familije nemaju nikakve veze.

Mapa rasprostranjenosti Karkalića
Mapa rasprostranjenosti Karkalića

U Šematizmu pravoslavne mitropolije Dabro-bosanske iz 1882. godine, pominju se kuće Karkalića na Dobrunu kod Višegrada. Slave Sv. Arhangela Mihaila.

Nekoliko zanimljivih podataka može se naći u dvotomnoj knjizi „Seobe kroz užički kraj u 19. veku“, autora Pere Pećinara.

Vukota Karkalić iz Vardišta, Višegradski kadiluk, bio je saučesnik u jednoj krađi 1861. godine.

Na spisku familija koje su prebegle 1875. godine u Srbiju zbog nemira oko Babinske bune i zuluma turskog, među popisanima iz sela Štrpci, Budimlija i Rača (sva su u okolini Višegrada), navodi se domaćinstvo Jovana Karkalića:

Karkalić Jovan, 70

sinovi: Ljubisav, 33

Ilija, 22

žensko: 2

imovno stanje: slabo

Milosav i Vukosav Karkalići iz Vardišta učestvovali su u jedinicama Dobrovoljačkog kora tokom srpsko-turskog rata 1878. godine. Nalaze se na spisku lica iz 1879. godine koja su trebala da vrate zadužene puške vojnim organima u Užicu.

Nekoliko podataka o krštenjima i venčanjima pripadnika porodice Karkalić može se naći u crkvenim knjigama Mokrogorske parohije na planini Tari, a to su svakako potomci ovih doseljenika sa područja Višegrada.

U novije vreme, viđenija ličnost iz ove porodice je Radovan Karkalić, profesor na Vojnoj akademiji.

Pozivamo zainteresovane za istraživanje porekla Karkalića da ostave podatke na portalu.

 

AUTOR: Saradnik portala Poreklo Nebojša Mićić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.