На данашњи дан: Убијен новинар Славко Ћурувија

11. април 2014.

коментара: 0

Slavko Curuvija11. априла 1999. – У Београду, на Васкрс, убијен Славко Ћурувија, новинар и издавач, оснивач листова „Недељни телеграф“, „Дневни телеграф“ и „Европљанин“. Аутор је књиге “Ибеовац, ја Владо Дапчевић”.

Славко Ћурувија је рођен у Загребу, 9. августа 1949. године од оца Радета Ћурувије из Доње Плоче (Лика) и мајке Стојанке (дев. Павлица) из села Комић, такође у Лици. Дипломирао је Факултету политичких наука Универзитета у Београду. Радни век је почео у предузећу „Машиноградња“. Од 1984. године је радио као аналитичар у Управи за анализе Савезног секретаријата за унутрашње послове.

Године 1986. Ћурувија се придружио новинарској екипи листа „Борба“. Почео је као коментатор, а затим је напредовао преко уредника унутрашње политичке рубрике, до позиције главни и одговорни уредник.

Писао је коментаре и репортаже са Косова и Метохије у периоду од 1986. до 1988. године. Bио је један од ретких новинара којем је омогућено да буде непосредно уз Слободана Милошевића током његове посете Косову Пољу, 24. априла 1987, када је Милошевић изговорио чувену реченицу “Нико не сме да вас бије!”.

У „Борби“ је остао до 1994. године када је држава преузела контролу над листом, након чега је напустио новине. Све време је био активни дописник или сарадник више медија: „Комунист“, НИН, „Вјесник“, „Вечерњи лист“, „Недеља“, „Побједа“, ТВ Београд, ТВ Политика, ТВ Сарајево. Године 1994. заједно са Момчилом Ђорговићем основао је лист „Недељни телеграф“, први српски приватни недељник. Две године након тога, 1996., њих двојица су основали „Дневни телеграф“ (ДТ), први приватни дневни лист у Србији. 1998. године је основао магазин „Европљанин“.

Славко Ћурувија убијен је на Ускрс, 11. априла 1999. године, истог датума када је две године раније убијен Радован Стојичић Баџа. Убиство је извршено око 17 часова у Београду, у Светогорској улици (у то време Иве Лоле Рибара), у пролазу испред броја 35, где су се налазе просторије маркетинг службе ‘Дневног телеграфа’, а на четвртом спрату и стан у коме је Ћурувија живео. Министарство унутрашњих послова саопштило је да је Ћурувија „лишен живота из ватреног оружја, од стране непознатих извршилаца и да радници Секретаријата у Београду интензивно трагају за починиоцима овог кривичног дела“. Тадашњи дневни листови су пренели сведочење очевидаца да су „на њега пуцала двојица нападача обучена у црно и са црним капама са прорезима за очи на главама. Чула су се три-четири хица, а онда су из хаустора излетела двојица и у пуном трку отишла низ улицу ка Таковској“.

Ћурувији је пуцано у леђа, један хитац га је погодио у главу, а други му је прошао кроз срце. Убице су дршком од пиштоља удариле и онесвестиле Славкову супругу Бранку Прпу, која је била заједно са њим.

Њих двоје су непосредно пре напада били на ручку са пријатељима. На основу података која су објављени из тајног полицијског досије „Ћуран“, сазнало се да је Ћурувију и његову супругу до непосредно пред његову смрт, пратило 27 припадника Државне безбедности.

На месту где је убијен Славко Ћурувија у Светогорској улици постављена је спомен-плоча са следећим текстом: „На овом месту 11. априла 1999. године убијен је због оштре критичке речи Славко Ћурувија, новинар, уредник и власник „Дневног телеграфа“ и „Европљанина“. У знак сећања, Независно удружење новинара Србије, 11. април 2000“.

За убиство власника „Европљанина“ и „Дневног телеграфа“ осумњичени су Радомир Марковић, Милан Радоњић, Ратко Ромић и Мирослав Курак, док се истражује улога Мирјане Марковић.

ИЗВОР: Википедија

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.