Младенци – Светих четрдесет Мученика Севастијских Reviewed by Momizat on .  Српска православна црква и верници 22. марта (9. марта по јулијанском календару) славе Младенце, који су посвећени  успомени на страдање светих четрдесет Мучен  Српска православна црква и верници 22. марта (9. марта по јулијанском календару) славе Младенце, који су посвећени  успомени на страдање светих четрдесет Мучен Rating: 0
You Are Here: Home » Данашњи дан » Младенци – Светих четрдесет Мученика Севастијских

Младенци – Светих четрдесет Мученика Севастијских

 Svetih 40 Mucenika SevastijskihСрпска православна црква и верници 22. марта (9. марта по јулијанском календару) славе Младенце, који су посвећени  успомени на страдање светих четрдесет Мученика Севастијских, који су за Христову веру пострадали 320. године. Уредништво портала Порекло честита свима који славе.

Светих четрдесет Мученика Севастијских беху младићи, па је наш народ тај дан узео као празник на који млади супружници (младенци) у своме дому примају госте, а ови им доносе поклоне и на тај начин им помажу на започетку њиховог брака и живота у брачној заједници. Младе домаћице тога дана дочекују госте у својој кући и показују своје умеће и спретност домаћице. Овде ваља напоменути да Младенци увек падају уз пост, јер Часни пост почиње обично почетком или средином марта, и зато свака гозба која се спрема овог дана, мора бити посна, ради здравља и напретка деце младих супружника.

ИЗВОР: Википедија


Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top