Poreklo prezimena, selo Kalna (Crna Trava)

6. januar 2014.

komentara: 9

Poreklo stanovništva sela Kalna, opština Crna Trava. Istraživanje „Crna Trava i okolna sela“ saradnika portala Poreklo Miroslava B. Mladenovića Mirca, lokalnog etnologa i istoričara

Kalna, spomenik

 

Nastanak sela:

Selo Kalna je naselje u Srbiji u opštini Crna Trava u Jablaničkom okrugu. Prema popisu iz 2002. bilo je 147 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 127 stanovnika).

U naselju Kalna živi 131 punoletni stanovnik, a prosečna starost stanovništva iznosi 52,1 godina (47,8 kod muškaraca i 56,4 kod žena). U naselju ima 72 domaćinstva, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 2,04.

Ovo naselje je u potpunosti naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine), a u poslednja tri popisa, primećen je pad u broju stanovnika.

Demografska slika stanovništva posle Drugog svetskog rata (1945.g.) je iuzgledala ovako: 1948.godine (826 stanovnika), 1953.(817), 1961. (885), 1971.(720), 1981.(441), 1991.(217) i 2002.g.147 stanovnika).

Selo Kalna se nalazi na nadmorskoj visini od 1081 metara.

Selo Kalna je staro srpsko naselje u sadašnjoj crnotravskoj opštini. Nalazi se na severoistočnom kraju opštine, udaljeno od Crne Trave 35km.

Smešteno je između planine Tumbe i srpskoo-bugarske granice na nadmorskoj visini od 500 do 1100 metara.

Prostorno je jedno od najvećih sela u opštini i Leskovačkom regionu.

Na krajnjem istoku prostirane crnotravske opštine na samoj bugarskog granici sa Srbijom, se nalazi selo Kalna.

Mahale ovog sela načičkane su uglavnom stranama doline Kalanske reke. Obronci planine Tumba i Gramade (Čuklatica i Karalukovica, Čuka, Debeli del i Sulin grob) čine planinskim i ovaj predeo.

Selo Kalna čine ove mahale (1964.g.):

– Mahala K o b a č e v j e (9 k),

– Mahala A r i z a n o vi (3k),

– Mahala T o d o r o v i (3 k),

– Mahala B e l č i n i (14 k),

– Mahala T o n č i n i (6 k),

– Mahala R a d i v o j i n i (5 k),

– Mahala S t r a nj e (2 k),

– Mahala V i d nj i š t e (4 k),

– Mahala S e l o (6 k),

– Mahala v l a s i n c i (2 k),

– Mahala P e j i n i (2k),

– Mahala L e p o j i n i (2 k),

– Mahala Z a r i j i n i (2 k),

– Mahala Š a i n o v i (3 k),

– Mahala Đ i l i n i (7k),

– Mahala S t a n i n c i (2 k),

-Mahala D i n i n i (14 k).

S e l o je na kosi s desne strane reke Kalne. Kovačeva i Terziska Mahala su pod Tumbom.

Radojeva i Selište su na desnoj strani reke Kalne,Mahala V l a š k a L i v a d a je pod stenovitom strmeni Pezuljka.

G a r i nj e je pod Karalukovicom(1231 m visine).

Između dva izvorišna kraka reke Kalne leži G r a d i š t e (1137 m visine).

Kalna je izrazito brdsko-planinsko selo, sa puno strmih padina oštrih kosa, dolova i duboko usečenih udolina preko kojih se prilično posne njive, livade i pašnjaci smenjuju sa bukovom šumom i gabrovinom.

U šarenilu reljefne razuđenosti ima više desetina malih izvora, potoka i potočića. Kroz selo protiče Kalanska reka koja se u mestu Sastav Reka uliva u reku Vlasinu.

Predanja o imenu sela Kalna:- U narodu živi predanje da je Kalna dobila ime po kalu, blatu koga je ovde navodno bilo.

„Bele kali“ je naročito bilo na mestu sadašnjeg centra sela pa su žene sa njim prale veš.

Koliko ima istine u ovom narodnom predanju nije utvrđeno.

Pored ovog tumačenja postoji jedno sasvim drugačije tumačenje imena Kalne.

Po rečima Petra Gagulića, penzionisanog sveštenika iz Niša, koji se dugo bavio proučavanjem crkvenih prilika u ovom delu Srbije, ime Kalna potiče od grčke reči „kalos“ što u prevodu znači “dobar“.

Iz nje se izvode reči kalinora – dobra zemlja, kalolimani – dobra luka. U prilog ovoj tvrdnji ide činjenica da se Kalna prema turskim propisima iz 16. veka prvobitno zvala Kalna Luka.

Po drugom predanju se kaže da je ime sela Kalna, ovom mestu nadenuto, stoga što su prvi ponovni naseljenici ovoga sela došli iz Vlasine i nastanili se u jednom močvarskom udubljenju između Preslapa i Kalne.

S obzirom da je u ovom udubljenju bilo mnogo blata („kala“) to čitavom selu daju ime Kalna. I tada se Vlasinska Mahala preselila zbog blata na mesto gde je danas, ovo ime se zadržalo.

Na čitavom području Kalne (naročito kod Radivojinih-gde je centar Kalne), ima dosta bele zemlje (gline-„kala“) kojom su žene vekovima prale veš, i pravile crepulje; pa se i istoga ovo ime tako zadržalo i rasprostranilo.

Prvi novi stanovnici doseljavaju se sa Vlasine, Crne Trave i Znepolja (sada Bugarska).

Prvi stanovnici Kalne su živeli u rodovskim zadrugama. Živeli su u veoma primitivnim kućama („izemice“ i „busače“) sagrađenim od drveta ili pruća i omazanim blatom, uglavnom sa jednom prostorijom.

* * *

Naseljavanje stanovništva:

Današnje kalne na osnovu arheoloških lokaliteta, ostatka govornog dijaktološkog kulturnog blaga, običaja; može se dati ocena da su u stara vremena ovde živeli:Iliri, Kelti, Latini..

Naročito je pominjan pojam „visokih ljudi“-DŽIDOVI, koji se pominju skoro u čitavom kraju ovog dela Juga Srbije, prema dugačkim skeletima koji su pronalaženi u grobovima.

Rista Nikolić, istraživač je dao svoju ocenu da su se posle Latina ovde naselili Latini (bili oko 2.veka nove ere sve do 6 ili 7 veka nove ere).

Vremenski to zadire u Istočno rimsko carstvo (Vizantija), posle čega nastaju velike migracije srpskog stanovništva, naročito pod Arsenijem Čarnojevićem (1690.g.) i Arsenijem IV Šakabentom (1739), kada se narod ispred turske najezde i zuluma sklanjao u planine Crne Trave i Vlasine.

Naseljenost predela Crne Trave, Vlasine i Znepolja srpskim življem datira još iz doba Nemanjića, što je posebno značajno za kalnu, jer se ona vremenom naseljavala upravo iz ovih predela.

Istorisku činjenicu da je Znepolje nekada bilo naseljeno srpskim stanovništvom, slikovito potvrđuje podatak koji je zabeležio M. Milićević:

„ Te iste godine po smrti Musinoj (zloglasni sultan Musa), koja bi 10. juna 1413.godine, Koprijan (Kurvin Grad, zajedno sa Znepoljem, vraćen bi, kao zemlja srpska, Despotu Lazareviću“.

O ovome piše i Sreten Dinić: „sve bitke vođene su između nas i Bugara u prošlosti na zemljištu sadanje Bugarske, koja je negda bila srpsko i to:

Znepolje (1291), Ćustednil (1330)… Čitava sela na samoj granici srpsko bugarskoj slave srpskog svetitelja Sv. Savu (Stranjevo, Brod, Darkovce, Kalna itd.), pa su tu slavu slavili i oni u Znepolju oko Trna.

Ali su im Bugari zabranili,čim su zavladali tim zemljištem 1878.godine i nametnuli druge svoje svece da slave“.

Prvi stanovnici Kalne su živeli u rodovskim zadrugama, a na čelu tih zadruga bili su najstariji članovi zadruga i to muškarci.

Ovakav oblik zadružnog života i privređivanja zadržao se još u nekim mahalama sve do početka XX veka, kada nastaje naglo raslojavanje zadruga, a time i usitnjavanje poseda.

Živeli su u veoma primitivnim kućama („izemice“) i „busače“-busenjače), sagrađenim od drveta ili pruća i omazanim blatom ili balegom, uglavnom sa jednom prostorijom.

Busače (Busenjače) su bile obložene busenjem, pa su se zato i tako zvale. Pokrivene su bile papratom ili slamom i bile nalik na košare (trmke-za pčele).

Na male otvore, koji su služili i kao prozori, stavljane su ostrugane i osušene ovčje ili kozje kože, kroz koje je dopirala u unutrašnjost kuća jedva primetna svetslost.

Pored ovih kuća, pleli su velike koševe od pruća, oblažući ih balegom, i u njima držali žito i drugo ubrano sa polja. Bavili su se pretežno stočarstvom i to ovčarstvom i imali velika stada.

U Tursko vreme prve autentične tragove o postojanju Kalne nalazimo u turskim zvaničnim popisima stanovništva (defterima) iz XVI veka, koji ne potvrđuju, ali i ne isključuju zabeležena predanja o postanku sela.

Kalna se tada zvala Kalna Luka i pripadala je Leskovačkoj nahiji (Dubočica) Kruševačkog (Aladža Hisar) sandžaka.

Pripadala je timaru (feudalni posed), ali bez spahije. Stanovnici su imali derbendžijski status, kao i stanovnici susednog Jabukovika.

Prema tim popisima stanje je bilo sledeće:

1516.godine Timar (ime imarnika nije upisano) Selo KALNA

derbend, pripada Dlbočici (Dubočica) Domova: 13 Neoženjenih 5 Prihod. 506 akči.

Prema popisu iz 1536.godine stanje je ovakvo: 12 domova, prihod: 300 akči, ispendža: 120 akči, pšenica: 5 lukna=60 akči, zob(ovas): 2 lukma=45 akči.

Nijabet, baduhava, taksa na udaju i taksa na vinsku burad=75 akči.

Prema popisu iz 1584.g stanje je bilo ovakvo: 38 kuća, neoženjenih 3, prihod:2.205 akči; ispendža 1.205, pšenica, 16 lukna=800 8akči); raž, 12 lukna=300 nijabet, taksa na udaju, taksa na vinsku burad 80.

Na osnovu ovih popisa i popisa u leskovačkoj nahiji u 16. veku se broj stanovnika povećavao na osnovu pomeranja stanovništva zbog pojačanom feudalnom eksplotacijom i zloupotrebom turske vlasti, kao i pojava epidemija kuge („čume“).

Naročito se stanovništvo razbežalo te 1706. godine kada je čitav kraj zahvatila epidemija kuge(„čume“) kada se umiralo.

U selo kalna posle te „čume“-epidemije, stanovništvo koje se razbežalo, je bilo dopunjeno sa podsručja Vlasine, Crne trave i delom iz Znepoljske oblasti.

Doseljavanje stanovništva sela Kalne je najverovatnije završeno do polovine XVIII veka.

U vremenu migracionih kretanja stanovništva (do oslobođenja od Turaka 1878.godine), u Kalnu se doselilo nekoliko srpskih porodica iz Znepoljskih sela, pa je posle oslobođenja, povlačenjem granice između Srbije i Bugarske, zemljišni posedi ovih porodica ostao na teritoriju Bugarske.

Nakon oslobođenja od Turaka, neke od ovih porodica su se vratile na svoja imanja u Bugarskoj, pa su sve do 1941.gosdine imali dvovlasnički odnos zemlje(jedan u selo kjalana a drugi u Bugarskoj).

U martu 1895.g. dogodio se incident u pogranično selo Naselevci, kada su seljaci ovog bugarskog sela odbili da dva puta plaćaju taksu na seču drveta, Poginulo je nekoliko seljaka.

Kalna, selo

To je bio povod da se iz Kalne na svoja imanja u Bugarskoj vrate ove porodice:

U bugarsko selo M i l o s a v c e: Ljuben Momčilović, Momčilo Đorić, Arizan Ljubenović, Aranđel Stojiljković, Janićije Gigić, Veličko Mitić, Atanas Stojanović, Iskren Mančić, Đora Mladenović, Pejča Krstić, Rade Petković, Anđel Radić, Đora Andrejević, Đora Milovanović, Todor Avramović, Ilija Stojanović, Najdan Milenović, Aranđel Ivanović, Giga Ljubenović i Petar Veličković.

U R a v n i L u g: Tričko Ilijić, Staniša Jarčević, Stojilko Dobrosavljević, Ilija Samardžić, Krsta Todorović i Mateja Todorović.

Na  D a š č a n o m  k l a d e n c u: Tasa Dimitrijević.

* * *

Migracije posle oslobođenja od Turaka (1878.g):

Posle oslobođenja od Turaka 1878.g, za stanovnike kalne, kao i za sve noovoslobođene krajeve, nastaje proces postupnog uvođenja u kneževinu Srbiju.

Od posebnog značaja za selo bilo je razgraničenje između Srbije i Bugarske, shodno odlukama Berlinskog kongresa iz jula 1878.godine, po kome je kalna bila granica Srbije.

Prvi popis stanovništva u oslobođenom selu i izvršen je 1878.godine i to je bio osnov za organizovanje opštine ali i za utvrđivanje državnog poreza i drugih dažbina.

Po tom popisu kalanska opština (sa selima: Preslap, Gradska, Jabukovik, Kalna) prema broju domaćinstva je izgledala ovako: Preslap(49 k), Gradska (34 k), Jabukovik (59 k) i kalna (96 k).

Šest godina kasnije 1884.godine prema popisu u opštini kalna je stanje ovakvo: Preslap (44 k), Gradska (34 k), Jabukovik (48 k), Kalna (90 k).

Broj stanovnika se smanjio, jer je na osnovu zakona o agrarnim odnosima od 1879.g. su seljaci iz planinskih sela vlasinskoga kraja napustili planinska sela i kupili napuštene nturske kuće i posede turskih podanika u selima u Južnom pomoravlju, Jablanici i Pustoj Reci.

Koristeći ovaj Zakon, iselili su se:

Iz J a b u k o v i k a: Stojan Cvetković i Branko Stevanović u Retkocer, Aranđel Krstić, Nikola Sokolović, Miloš Petković, Stojilko Spasić i Stevan Radenković u Kacabać, Spasa Sokolović, Dimitrije Stanković i Branko Stevanović u Bučumet, sve u srezu Jablaničkom.

Iz P r e s l a p a: Draga Milenković i Nikola Miljković u Lapotince, srez Jablanički.

Iz K a l n e: Jovan Stevanović, Uroš Marković, Stanko Đorđević, Radovan Dimić, Mita Janković, Gruja Jovanović, Vasa Dimitrijević, Radojica Veljković, Gligor Petković, Jovan Stojiljković, Dina Andrejević i Naum Stojanović, svi u Kacabać, Nedeljko Mitrović i Petar Cvetković u Prekopčelice, Panta Marković u Štulac, sve u srezu Jablaničkom.

Od porodica iseljenih iz Kalne, u srezu Jablaničkom, nastali su ovi rodovi:

K a c a b a ć:  Tričkovići, 3 kuće; Jovanovići-Rusinčani (po babi Rusiji), 21 kuća; Stankoići, 8 kuća; Todorovići, 7 kuća; Ljubenovići, 25 kuća; Stanišići, 7 kuća; Miloševići, 5 kuća; Pavlovići, 6 kuća; Dinići, 8 kuća, Kuzmanovići, 5 kuća; Jankovići, 2 kuće; Milenkovići, 4 kuće; Đorići, 11 kuća; Veljkovići, 9 kuća; Mitrovići, 1 kuća; Anđelkovići, 9 kuća; Mitići, 11 kuća; Đorđevići (Stojanča), 1 kuća; Ivanovići, 5 kuće; Grujići, 2 kuće; Mihajlovići, 2 kuće; Mladenovići, 2 kuće; Ilići, 3 kuće; Radojčići (Stanko), 1 kuća; pešići (Nikola), 1 kuća; i Stojkovići, 3 kuće.

L a p o t i n c e: Ignjatovići, 3 kuće, milenkovići, 2 kuće, Ignjatovići (Dragoljub) 1 kuća.

P l a v c e: Nedeljkovići, 3 kuće; Ranđelovići, 6 kuća.

P r e k o p č e l i c a:– Mitrovići, 3 kuće; Stankovići-Čokini, 4 kuće; bankovići, 2 kuće.

S t u b l a:-Pejčići, 2 kuće.

Ć u k o v a c:-Tričkovići, poreklom iz okoline trna, ,odatle došli u Kalnu, a iz kalne u Ćukovac, 10 kuća.

Š t u l a c:– Jovanovići, treći rod 6 kuća; Draganovići, 6 kuća; Kostići, drugi rod, 4 kuće i Kostići, treći rod, 2 kuće.

* * *

Litije (seoskih slava):- Velika Gospođa (Bogorodica),

Krsne slave su: Sv. Sava, Mitrovdan i Sv. Arhanđelovdan ( a neki slave i sv. Nikolu)

Sva domaćinstva u Kalni slavila su krsne slave, i to one iste koje su slavili njihovi preci.

Svaka kuća je imala u sobi okačenu sliku sveca koji je slavljen i ispod nje kandilo koje je paljeno samo na dan slave.

Najviše slavljeni sveci bili su sv. Arhanđel (Kovačevi, Novkovii, Arizanovi, Pejni, Đilini, Marjanovi, Stanincim Vignjište, Stranje); sv. Jovan (Džorini, Popovi, Dinini), sv. Nikola (Šumćini); mala Gospojina-Mala Bogorodica (Terzijini).

Neke mahale, kao Marjanovi, Staninci, Đilini i druge slavile su i sv. Nikolu.

Jedan deo mahala od 19. veka slave i sv.Savu, kada je ta slava zasnovana kod Srba u ovom kraju.

* * *

Poreklo stanovništva:

Prvi novi stanovnici sela Kalna se doseljavaju sa Vlasine, Crne Trave i Znepolja (sada Bugarska).

Pre današnjih naselja Kalna, postojalo je prema predanju istoimeno naselje na mestu gde su danas potesi: – Selište, crkva, škola i zadružni dom.

Svo stanovništvo živelo je zajedno („na kup“). 1706 godine kuga(„crna čuma“) je kosila u Makedoniji (u Skoplju je tada umrlo od kuge-„čume“ dve hiljade stanovnika) pa je desetkovala i ovaj kraj.

Zbog kuge( koja je u ovom kraju poznata kao “čuma“) staro stanovništvo Kalne se razbežalo i naselilo između Pirota i Knjaževca, gde su osnovali istoimeno selo Kalnu.

Na starom ognjištu ostala su samo dve kuće Radivoja i Jovana, koje su starinom iz Rosomana blizu Skoplja (naselje Gradsko).

Neki kažu da su ovi iz Makedonije ili Crnogorci, kao i Radenkovi u Gradskoj.

Prvi pridošli stanovnici raseljene Kalne bili su Š a i n o v č a n i (Vlaška Livada). Oni su dodeljivali zemlju i placeve onima što su posle njih došli.

Kada su Š a i n o v č a n i došli tada u selo Kalna je bilo svega šest kuća. Za Šainovčane se tvrdi da su sa Vlasine, Znepolja ili Šainove-leskovačko.

Od istoga roda su Đilini (Đilin Han- je ostatak kafana u kojima su trgovali trgovci i prolaznici i spavali i odmarali).

DŽ o r i n i (6k) su iz Vučjeg Dela (Rakita-Lužnica). Praded im je bio pop Dimitrije, koga su Turci 1863 godine ubili na prevaru zato što im je prkosio pri ubiranju harača.

Sin Dimitrije pop Gligorijebio je četovođa i rukovodio ustankom Kalne u borbi protiv Turaka.

V l a s i n s k a M a h a l a (5 kuća u Barju), V i d nj i š t e  i  S e l o su iz Vlasine. Najveći deo Kalne je doseljen iz Vlasine.

K o v a č e v i su iz Glavanovca, Znepolje-okolina Trna, Bugarska), a Z a r i n i iz Ranog Luga (Znepolje-okolina Trna, Bugarska),

S t r a nj e  i  B e l č i n e su iz sela Brod.

A r i z a n o v i  iz Crne Trave. T e r z i j i n i  iz Darkovca.

DŽ e v e r o v i su iz Klisure.

M a r j a n o v i  i  S t a n n i n c i se doselili iz Zelenog Grada (Znepolje-Bugarska) .

Miloš(Pavla) iz mahale B i r o v c i, doselio se iz okoline Trebinja (Hercegovina).

* * *

Poreklo prezimena “muške linije” po rodovima (malama) rođenih do 60.g. 20. veka:

Mahala Z A R I J I N I

Mahala se nalazi ispod Straže i ispod mahale Đizdavini. Krajnja je mahala na istočnoj strani sela. U mahali je bilo 6 kuća.

Z a r i n i su poreklom naseljeni iz iz Ranog Luga (Znepolje-okolina Trna, Bugarska).

Prvi stanovnik mahale Z AR I J I N I je bio I l i j a, a mahala je ovo ime dobila po Ilijinom unuku Z a r i j i.

Poreklo prezimena:

Izvedena su na osnovu imena rodončelnika i nosioca određenog roda (familije):deda, paradeda, čukun deda….

“Izvedena” Prezimena:-Ilija-Ilić(Ilijić), Jovan-Jovanović, Marko-Marković, Kostadin-Kostadinović, Pavle-Pavlović, Radivoje-Radivojević, Đora-Đorić, Cvetko-Cvetković, Ignjat-Ignjatović, Đika-Đikić, Nikola-Nikolić, Rista-Ristić, Veličko-Veličković,…

Poznat Rodoslov:

Ilija:-Milija

Milija :-Zarije

Zarije:Jovan, Marko i Kostadin (odselio se u Štulac).

*

Marko:-Panča(odselio se u Štrulac).

*

Jovan:-Pavle, Dragan (odselili se u mahalu Đizdavini), Radivoja, Đora (odselio se u Štulac) i Cvetko.

Radivoje:-Ignjat, Đika i kći Dragojća.

Ignjat (Radivoje):-kćeri: Severinka i Đurga. Severinka(mahala Zarijini)- Jovanču (prizetio se iz mahale Belčini ):-Mija i kćeri Mileva i Stojća.

Mija (Jovanče):-Haralampije, Mihajlo, Bogoja i Todor. Haralampije(Mije, odselio se u Crnu Travu):-Borisav(živi u Beograd), Stojanka, Zora i Deska. Mihajlo(Mije):-Mile, Mića, Dušanka, Loza, Braniska i Rosanda. Bogoja(Mije):-Blagoje, Borko (odselili se u Smederevo) i kći Nada. Todor (Mije):- Stana, Dragica, Vera, Zorica, Borica i Todorka.

Đika (Radivoje):- Mica i Osija (svi se odselili u Štulac).

*

Cvetko:-Nikola, Rista i kći Vaska.

Nikola(Cvetka):-Jovan, Aleksandar, Stojan, Zagorka.

Jovan (Nikole):- Veličko (odselio se u mahalu Đilini), Vitko, Joca, Olga, Desanka, Loza, Zagorka, Donka i Naca. Vitko(Jovana, živi u Beogradu):- Vesna, Biljana, Ana.

Aleksandar (Nikole, koloniziran u Srpski Miletić):-Stojanča i Radisav. Stojanča(Aleksandra):-Željko, Milka, Stanka i Mirta. Radisav (Aleksandra, živi u Beograd):- Zoran i Snežana.

Stojan (Nikole, živi u Beogradu):-Milan, Branislav. Milan ima Žarka a Branislav Oliveru i Svetlanu.

Rista (Cvetka):-Petko i Marika. Petko (Riste, odselio se u Guduricu):- Dragoljub, Živojin, Božura, Kosovka, Rosa, Ratka i Slavica. Dragoljub (Petka):-Joca, Branko, Verica, Zorica i Borica.

* * *

Mahala Đ I Z D A V I N I

Nalazi se južno od Straže, između mahala Lepojini i Zarijini. U mahali su bile samo 2 kuće. Prvvi stanovnici pamte, ili su braća Pavle i Dragan.

Oni su se doselili iz mahale Zarijini i nisu imali dece pa su usinili braću Bojana i Gmitra iz Vučijeg Dela(Lužnica).

Rodonačelnik iz mahale Z a r i j i n i  je Jovan:-Pavle, Dragan (odselili se u mahalu Đizdavini), Radivoja, Đora (odselio se u Štulac) i Cvetko.

Mahala je dobila ime po Gmitrovoj ženi Đizdavi.

Poreklo prezimena:

Izvedena su na osnovu imena rodončelnika i nosioca određenog roda (familije):deda, paradeda, čukun deda….

“Izvedena” Prezimena:- Jovan-Jovanović, Pavle-Pavović, Gmitar(Mitar)-Gmitrović (Mitrović),

Poznat rodoslov:

Gmitar (Mitar)Pavlović (19.vek):- Pavlović:- Jovan, Stojan, Jana, Stojanka i Dona.

Jovan (Gmitra-Mitra)Pavlović:- :Bogosav, Stavrija, Josa, Sotir, Stanica, Spasena.

Bogosav(Jovana) :-Stojan, Jovan i kći Nastu. Stavrija(Jovana):-Veličko, Milevka, Nada. Josa (Jovana):- Slavča, Boska. Sotir( Jovana):-Slavoljub (Svi kolizirani u Belu Crkvu).

* * *

Mahala L E P O J I N I

Nalazi se neposredno ispod Straže i mahale Đizdavini. U mahali su bile dve kuće.

Po predanju, prvi stanovnik je bio Dimitrije, ali se ne zna odakle je došao. Mahala je dobila ime L e p o j i n i  po Dimitrijinom unuku Lepoji.

Poreklo prezimena:

Izvedena su na osnovu imena rodončelnika i nosioca određenog roda (familije):deda, paradeda, čukun deda….

“Izvedena” Prezimena:- Dimitrije-Dimitrijević, Zlatan-Zlatanović, Lepoje-Lepojević, Gmitar(Mitar)-Gmitrović(Mitrović),..

Poznat rodoslov:

Dimitrije:- Dimitrijević Pejča, Dimitrijević Stanoje, Dimitrijević Đura (svi se odselili u Kacabać).

*

Zlatan:-Lepoje Zlatanović (19.vek).

Lepoje Zlatanović (19.vek):-Gmitar(Mitar), Kola i kći Cona.

Gmitar(Lepoje):-Stojan (bez poroda), Lazar, Mile, Nikola (bez poroda), Voja (odselio se u Boljevac) kćeri Mileva, Stojana, Božura i Borka. Lazar(Gmitra, odselio se u Belu Crkvu):- Dušan, Tomislav, Nada, Vida i Boska. Dušan(Lazara)-ima dva sina, a Tomislav ima kćerku. Mile (Gmitra):-Stanoje(odselio se u kaluđericu).

Kola (Lepoje):-Radosav, Vladimir, (bez poroda). Radosav(Kole):-Stanisko, Jovanča i kćeri Borku i Diku. Stanisko(Radosava, odselio se u Guduricu):-Aca , Jovanka, Dušanka, Milevka i Radmila. Jovanča(Radosava):-Čeda (odselio se u Kaluđericu) i kći Stojanku.

* * *

Mahala D I N I N I

Nalazi se na južnim padinama Straže, ispod mahale Đizdanovi a između mahala Zarijini i Lepojini. Prvobitno se nalazila na zvanom mestu Dain Del i zvala se Daindelska mahala. U mahali je bilo 10 kuća.

Prvi stanovnik se pmati bio je Dina i po njemu je mahala dobila ime D i n i n i.

Poreklo prezimena:

Izvedena su na osnovu imena rodončelnika i nosioca određenog roda (familije):deda, paradeda, čukun deda….

“Izvedena” Prezimena:- Dina-Dinić, Nedeljko-Nedeljković, Nikola-Nikolić, Jakov-Jakovljević,

Poznat rodoslov:

Dina:- Dinić Nedeljko i Dinić Nikola.

Dinić Nedeljko(odselio se u Kacabać):-ima kćeri Donu i Dragunu.

Nikola(Dine) Dinić(19.vek):-Dimitrije, Andon, Todor, Sotir i kći Severinka.

*

Dimitrije (Nikole) Nikolić: Nikolić Rista(19.vek)(bez poroda), Nikolić Dina, Nikolić Josa i Nikolić Mika.

Dina(Dimitrije):-Milisav, Aleksandar i Mara.

Milisav(Dine):- Dušan, Stojan, Dragica i Penka. Dušan(Milisava):- Stanja, Jagoda. Stojan(Milisava):-Rade (odselio se u Kaluđericu) i kćeri Snežanu i Biljanu.

Aleksandar(Dine, odselio se u V. Popović):-Radomir i kćeri:Verica, Dobrinka, Borica i Daža.

Josa (Dimitrije):-Granisav, Dragomir, Darica, Granisav(Jose, odsaelio se u Petrovac na Mlavi):- Radisav, Zora i Nada.

Mika (Dimitrije):-Svetislav, Stojan, Mile (umro kao momak) Verka i Milka. Svetislav (Mike, odselio se u Mali Požarevac):-Tihomir i kćerka Draga. Tihomir (Svetislava):-Stanisko, Blagoja i Slavko. Stojan (Mike, koloniziran u Srpski miletić):-Ljilja i Vidosava.

*

Andon (Nikole):-ima kćerke:Tala i Desanka.

*

Todor(Nikole):- Stanko (umro momak), Borisav i kći Mileva. Borisav(Todora):- Vitko, Staniša, Vlada (bez poroda) i Voja. Vitko (Borisava):- Joca, Rade i kći Stanija (svi žive u Beogradu). Staniša (Borisava, odeslio se u Vlasotince):- ima kćeri:Bosa i Mira. Voja (Borisava, odselio s eu Vlasotince):- Nadica i Verica.

*

Sotir (Nikole):-Velisav, Ratomir i kćeri:Daca i Roska. Velisav(Sotira):-Sotir, Nikolča, Toša i kćeri: Olga, Kosa i Rada. Sotir (Velisava, odselio se u Srpski Miletić):-Mile, Dragiša i Dragomir. Nikolča(Velisava, odselio se u Kaluđericu):- Čeda i Novica. Ratomir (Sotira, odselio se u Srpski Miletić):-Raca, Persa i Zona.

*

Jakov se kasnije doselio u ovu mahalu i ima sina Jakovljević Gligoriju(19.vek). Gligorija ima Pejču. Pejča ima kćeri: Dika i Verka. Udova Pejče Đulena privela Miju iz Gracke i ima Voju. Voja (Mije) živi u Pirotu, ima Milana i Vladimira.

* * *

Mahala M A T E J I N I

Nalazi se ispod mahale Dinini, a između mahale Zarijini i Dinine doline. U mahali je bila samo 1 kuća. Prvi stanovnik bio je Matejai po njemu je mahala dobila ovo ime. Prema predanju, doselio se iz Vučidela kod Rakite(Lužnica).

Mahala je dobila ime M a t e j i n i prema tom prvom stanovniku Mateji.

Poreklo prezimena:

Izvedena su na osnovu imena rodončelnika i nosioca određenog roda (familije):deda, paradeda, čukun deda….

“Izvedena” Prezimena:- Mateja-Matejić, Ignjat-Ignjatović,

Poznat rodoslov:

Mateja:-Ignjat Matejić(19.vek).

Matejić Ignjat(19.vek):- Ignjatović(Matejić) – Steva, Nikodije, Toma (odselio se u Manini),Jovan (bez poroda) i kćeri:Penka i Marija.

Steva (Ignjata):-kći Stana.

Nikodije (Ignjata):-Mija, Mihajlo, Todor, Rosa i Jordanka. Mija(Nikodije, koloniziran u Srpski Miletić):- Stojanča, Vlasta i Vera. Mihajlo (Nikodije, živi u Boru):- Milan, Radmila i Slavica. Todor (Nikodije, koliniziran u Srpski Miletić):-Jovanka, Nada i Dragica.

* * *

Mahala Đ I L I N I

Nalazi se na kraju na istočnoj strani sela, neposredno pored kalanske reke. U mahali je bilo 7 kuća. Prvi stanovnik je bio Rista. On je došao iz mahale Šainovi . Ova mahala je dobila ime Đ i l i n i po Ristinom sinu Ranđelu-Đili.

Poreklo prezimena:

Izvedena su na osnovu imena rodončelnika i nosioca određenog roda (familije):deda, paradeda, čukun deda….

“Izvedena” Prezimena:- Rista-Ristić, Strahinja-Strahinjić, Ranđel-Ranđelović, Zlatan-Zlatanović, Stojan-Stojanović…..

Poznat rodoslov:

Rista:- Ristić Strahinja, Anđelko Ristić (19.vek) , Giga Ristić (19.vek) i Ristić Ranđel-Đila

*

Strahinja (Riste) Ristić:-ima kćeri:Sovika i Anđelija. Pošto nije imao muške dece usinio je Zlatana, sina njegove sluškinje.

Zlatan:- Zlatanović Stojan, Zlatanović Mika, Zlatanović Todor, Zlatanović Radovan (bez poroda) i kćeri:Vaska i Đukena.

Stojan (Zlatana)Zlatanović:-Đorđe, Jovan, Ratomir i kćeri: Tala, Lenka i Mara.

Đorđe (Stojana):- Mile, Vitko, Predrag, Strahinja(svi kolonizirani u Belu Crkvu) i kćeri: Olga, Raja, Dušanka i Vinka. Mile (Đorđa) ima Milorada i kći Dragicu. Vitko (Đorđa) ima Đoku i Novicu. Predrag (Đorđa) ima Danila i Radišu. Strahinja (Đorđa) ima kćeri vericu i Snežanu.

Jovan(Stojana):Nikola, Lazar, Rade, Slavica, Persa (svi kolonizirani u Srpski Miletić). Ratomir (Zlatana) ima Tazu (odselio se u Žitkovac), Savu i kćeri Staniju i Mariku.

Mika (Zlatana):-Granisav(odselio se u Belu Crkvu), Sibinka i Božura. Granislav (Mike) odselio se u belu Crkvu, ima Stojana (živi u beogradu), Miloša i kćeri Dragu i verku. Miloš ima radeta, voju i kćeri Stanu, Slovenku i Slavicu.

Todor (Zlatana):-Voja (bez poroda) i kćeri:Roska, Julka, Persa, Zagorka i Ruža. Ruža je privela muža Velička iz mahale Zarijini. Veličko ima Mileta (živi u Kaluđerici), Radeta, Slavka i kćerke Boricu i Slavicu.

*

Ranđel-Đila (Riste) Ristić:- Denča i Milenko (bez poroda).

Denča (Đile):-Sotir, Sima, Dimitrije, Rista (bez poroda),Steva i kći Radunka. Sotir(Denče, koliniziran u Srpski Miletić):-Stanko, Darinka, Paraskeva, Stojća i Savka.

Stanko( Sotira) ima Svetomira, Stojana i kći Dobricu. Sima (Denče) ima zareta (živi u Nišu). Zare ima Stanoju.

Dimittrije( Denče):- Lazar-:-Ilija(koloniziran u Srpski Miletić-deca:Miroljub, Verica i Borica), Radisav(deca:Ranko odseljen u Kaluđericu, Joca i Mira), Miodrag(deca: Snežana i Biljana), Radomirka i Nasta.

Steva(Denče):-ima kćeri: Kona, Sevda i Nada.

* * *

Mahala  P E J N I

Nalazi se ispod Suljinog Gorba, a iznad mahala Šainovi i Vlaške livade. U mahali je bilo 6 kuća. Prvi stanovnik je bio Peja, po kome je mahala i dobila ime P e j n i.

Poreklo prezimena:

Izvedena su na osnovu imena rodončelnika i nosioca određenog roda (familije):deda, paradeda, čukun deda….

“Izvedena” Prezimena:-Peja-pejić, Sokol-Sokolović, Stojica-Stojičić, Marko-Marković, …

Poznat rodoslov:

Peja (imao je 6 sinova):- Pamte se ovi sinovi:Pejić Sokol, PejićStojica i Pejić Marko. Marko se odselio u Kacabać, a Stojica je sišao u mahalu Šainovi.

*

Pejić Sokol:-Veljko Sokolović(19.vek,bez poroda), Zarije Sokolović, Andon Sokolović, Sokolović: Nasta i Milunka.

Zarije (Sokola):-Stojan, Lazar, Vitomir, Rosanda, Talijanka i Draginja.

Stojan(Zarije):-Stojča, Savatije, ratka, Bosa i Danica. Stojče(Stojana, koloniziran u Belu Crkvu):- Aleksandar i Radmila. Savatije(Stojana, koloniziran u Belu Crkvu):- Milorad i Radmila.

Lazar(Zarije):-Jovan, Desa i Stojanka. Jovan(Lazara):-Joca, Čeda, Boris (živi u Pančevo), Mirko (živi u Starčevo). Joca(Jovana, živi u Vučje):- Miodrag i Mirjana. Čeda(Jovana) živi u Beogradu, a ima nenada i kći Vericu.

Vitomir(Zarija):-Rade, Borka i Ruža. Rade (Vitomira) odselio se u kaluđericu, ima Zarka, Zorana i kći Radmilu.

Andon (Sokola):-Toza(koloniziran u Srp. Miletić-deca:Blagoje(deca:Ilija(živi u Negotin-deca:Vladan i Miroslav), Voja, Đerđina i Vidosava), Ranđel, Aleksandar i Đerđina), Josa i kći Tala.

Voja(Blagoje):-Boban i Anka.

Ranđel (Toze) živi u Beogradu, ima Jocu i kćeriDušanku i Stojanku. Joca(Ranđela) živi u Beloj Crkvi, ima Dejana, Marka i Nikolu.

Aleksandar (Toze) živi u Beogradu, ima Stojana, Zorana i kći Nadicu. Stojan ima Milana.

Josa(Andona) ima Mileta, Dragoljuba, Đoku (bez poroda), Milorada, Duška i kćeri Dobrinku i Božuru.

Mile(Jose) koloniziran u Srpski Miletić, ima Slavoljuba, Jovana i kći Stanu. Slavoljub (Mileta):-Miladin. Dragoljub(Jose) živi u Kraljevu, ima Miću i kćeri Bosu, Olgu i Veru.

Milorad (Jose) koloniziran u Srpski Miletić, ima Stojana i kći Ljiljanu. Duško (Jose) kolniziran u Srpski Miletić, ima Acu i kći Draganu.

* * *

Mahala Š A I N O V I

Nalazi se ispod mahale Pejni, na zaravni Vlaške livade. U mahali su bile 4 kuće. Prema predanju, prvi stanovnici mahale došli su iz Šainca kod Vranja (R.Kostadinović navodi selo Šainovce kod Leskovca-podvukao M.M. 2013.g.), pa je po njima i dobilo ovo ime Š a i n o v i.

Prvi stanovnici koji se pmate su bili braća Dinča i Rista. Rista se odselio u mahalu Đilini.

Poreklo prezimena:

Izvedena su na osnovu imena rodončelnika i nosioca određenog roda (familije):deda, paradeda, čukun deda….

“Izvedena” Prezimena:- Dinča-Dinčić, Stamenko-Stamenković, Veselin-Veselinović, Viden-Videnović, Peja-Pejić, …

Poznat rodoslov:

Dinča:- Stamenko Dinčić (19.vek), Veselin Dinčić (19.vek, oba odseljeni), Viden Dinčić (19.vek), Velimir Dinčić(19.vek) i Tanča Dinčić(19.vek).

Dinčić (Dinče) Viden(19.vek, odselio se u Blato kod Pirota):-Svilenka.

Velimir (Dinče) Dinčić:-Mika i Smiljana. Mika(Velimira):-Đorđe i kći Anča.

Dinčić (Dinče) Tanča:-Mika (bez poroda), Stojilko i Sima (bez poroda). Stojilko (Tanče):- Stojča i Stana. Stojča (Stojilka):-Dragoslav, Srbislav i Verka. Dragoslav (Stojče, odselio se u Batočinu):- Ranko i Nada. Srbislav (Stojče):-Joca, odseelio se u Vlasotince):-Radoljub.

*

Pejić (Peje) Stojica (19.vek, doselio se iz mahale Pejni), ima sinove: Stojičić (Stojice) Radivoje i Stojičić (Stojice) Radovana (19.vek,oba bez poroda), Stojičić Niku, Stojičić Stevana (bez poroda) i kćeri Stojičići: Vida i Ljubica.

Nika (Stojice):-Kola(bez poroda), Sotir i Jovan. Sotir (Nike):- Kosta, Stojanka, Mara, Stanija i Jovanka. Kosta(Sotira):-Joca (živi u Banja Luci):-Slobodanka, Anka i Slavica.

Jovan (Nike, koliniziran u Belu Crkvu):- Tomislav, Rade, Voja i kćeri: Kosovka, Nasta, Bosa i Dobrica.

* * *

Mahala M A R J A N O V I

Nalazi se južno od Suljinog Groba, ispod mahale Pejni i Šainovi, a istočno od mahale Staninci. U mahali je bilo 5 kuća. Prvi stanovnik je bio Sava.

Prema predanju, doselio se iz Zelenog Grada (Znepolje-Bugarska) .

Mahala M a r j a n o v i je dobila ime po Savinom unuku Marjanu.

Poreklo prezimena:

Izvedena su na osnovu imena rodončelnika i nosioca određenog roda (familije):deda, paradeda, čukun deda….

“Izvedena” Prezimena:- Sava-Savić, Marjan-Marjanović, Simon-Simonović, Cvetko-Cvetković, …

 Poznat rodoslov:

Sava:- Savić Marjan(bez poroda), Savić Simon i Cvetko Savić.

*

Simon (Save) Savić:- Simonović Sava(19.vek), Simonović Miloš(19.vek) i Simonović Jordan (19.vek).

Sava (Simona) Simonović:- Todor i Milena. Todor (Save):- Sotir, Stanislav, Slavka.

Sotir (Todora):- Milko, Voja (bez poroda), Lazar (bez poroda), Sima i kćeri: Dinka, Deska i Mara. Milko (Sotira):-Tomislav, Grada i Stojanka. Tomislav (Milka):-Predrag i kćeri:Zona i Rada. Grada (Milka, odselio se u Vlasotince):- Goran. Sima (Sotira ):-Zoran, Borica, Dragica i Kona.

Stanislav (Todora, koloniziran u u Srpski Miletić):-Stojan (bez poroda), Kosta, Blagoje (bez poroda),, Petar, Todor i kćeri:Radmila i Milka.

Miloš (Simona) Simonović(19.vek):-Mika, Đorđe,, Božura i Desanka.

Mika (Miloša):-Jovan, Milisav (bez poroda) i kći Smiljana. Jovan (Mike):-Čedomir, Petar, Veličko (bez poroda), Krista, i Simka. Čedomir (Jovana):-Miodrag i Milorad. Čedomir i Petar žive u Nišu, a Veličko i Krista u Beogradu.

Petar (Jovana):- sinovi:Dragomir i Tihomir. Krista(Jovana):-Slobodan i Gordana

Đorđe (Miloša):-Boriz, Dragiša (bez poroda), Josa, Desimir, Sima i kćeri:Vidosava, Ranča i Ilinka. Boriz(Đorđa):- Petar (odselio se u Veliki Popovac). Josa (Đorđa, živi u Nišu):- Rade i Dragica. Desimir (Đorđa):- Najdan i Mira. Sima (Đorđa, odselio se u Suhotno kod Aleksinca):-:-Dragan i Stanimirka.

Jordan (Simona)Simonović:-Spasa, Lazar i Dobrivoje (svi se odselili u Rosoman-Makedonija).

Spasa (Jordana):-Stojan, Jovan i kćeri:Dobrinka i Stevka. Stojan(Spase):-Gale, Jordan, Dragica i Vukica. Lazar(Spase):-Dragutin, Aleksandar, Boško i Branislavka. Dobrivoje (Jordana):-Ljubomir, Đorđe, Božurka i Persa.

*

Cvetko (Save):- CvetkovićPetar (odselio se u Prekopčelicu).

Petar (Cvetka) Cvetković:-Đorđe, Haralampije i Vaska. Đorđe(Petra, živi u Bitolju):-Vukica. Haralmšije(Petra, živi u Beogradu):- Cane.

* * *

Mahala V E S E L I N O V I

Nalazi se ispod mahale Marjanovi, neposredno pored Kalanske reke s njene desne strane. U mahali su bile 4 kuće. Prvi stanovnik je bio Mita. Mahala V e s e l i n o v i dobila ime po Mitinom unuku Veselinu.

Poreklo prezimena:

Izvedena su na osnovu imena rodončelnika i nosioca određenog roda (familije):deda, paradeda, čukun deda….

“Izvedena” Prezimena:- Mita-Mitić, Dinča-Dinčić,Veselin-Veselinović,…

Poznat rodoslov:

Mita:-Dinča Mitić i još dva sina odseljeni u Kacabać (Pusta Reka).

Dinča (Mite Mitić ):-Čandril Dinčić. Čandril (Dinčeta):- Veselin Dinčić.

Veselin(Čandrila) Dinčić:- Veselinović Todoraćija i Milten Veselinović.

Todoraćija(Veselina) Veselinović:-Nikolča (bez poroda), Ilija (bez poroda),, Miletija, Dikomir (bez poroda) i kćeri: Roska, Sovika, Kosara, jevđenija i Todora.

Miletija(Todoraćije):-Ranđel, Sava, Stanika i Ivanka. Ranđel (Miletije):-Novica i Branko (odseljen u Grocku). Sava (Miletije, odselio se u Grocku):- Nacko i Radica.

Milten (Veselina):- Stojan, Stanko, Dragomir i kćeri:Darinka, Stanojka i Rosa.

Stojan (Miltena):-Jovan, Mita, Grada i kćeri:Božura, Kona i Rosa. Jovan (Stojana, odselio se u Vlasotince):-: Rade i Miša. Mita (Stojana, živi u Kumodražu):- Zoran. Grada ima Alesandra i kći Dobrilu.

Stanko (Miltena):- Radisav, Đoka, Laza i Vidosava (svi kolonizirani u Srpski Miletić),

Dragomir (Miltena):Krista, Vitko, Stanija, Dobrinka i Rosa. Krista (Dragomira, odselio se u mali Požarevac):- Blagoje i Stanimirka. Vitko(Dragomira, odselio se u Smederevsku Palanku):-Jovica, Stanka i Dobrica.

* * *

Mahala S T A N I N C I

Nalazi se ispod livade i mahale Šainovi. U Mahali je bilo 6 kuća. Prvi stanovnik mahale je bila Stana, pa je po njoj mahala dobilia ime S t n i n c i. Doselili se iz mahale Marjanovi. Prema predanju, doselili se iz Zelenog Grada (Znepolje-Bugarska).

Poreklo prezimena:

Izvedena su na osnovu imena rodončelnika i nosioca određenog roda (familije):deda, paradeda, čukun deda….

“Izvedena” Prezimena:- Stojan-Stojanović, Đika-Đikić, Radonja-Radonjić, Dojčin-Dojčinović, Radivoje.Radivojević, Stojan-Stojanović, Zlatko-Zlatković,

Poznat rodoslov:

*

Stana:-Stojan.

Stojan(Stanin):-Stojanović Đika, Radonja Stojanović i Dojčin Stojanović.

Đika (Stojana)Stojanović :-Kostaćija Đikić. Kostaćija(Đike):-Pejča, Sava i kćeri:Roska, Ranča, Dika i Draga.

Pejča (Kostaćije, koliniziran u Srpski Miletić):- Vojislav, Dragoljub, Milan(živi u Vlasotince i ima Dragišu i kći Nadu. Dragiša (Vojislava) ima Gorana i kći Sonju). Dragoljub (Pejče, živi u Somboru):-Nebojša i Jovan.

Sava (Kostaćije, živi u Leskovcu):- Slavica i Borica.

Radonja (Stojana)Stojanović:-Trenča Radonjić, Radonjić:Stojana i Mirjana. Trenča je usvojio Borisava iz Gracke. Borisav ima Zorana, Nebojšu i kći Jovanku.

Dojčin (Stojana)Stojanović:-Vasilije Dojčinović, Mikail Dojčinović i Radoslav Dojčinović(bez poroda).

Vasilije (Dojčina) Dojčinović:Stevan, Sima, Svetozar, Džordž (svi bez poroda) i kći Darinku.

Mikail (Dojčina):-Stojanča i Stanko.

Stojanča(Mikaila):-ima kćeri: Dušanka, Ivanka, Stevka, Radmila, Nada i Stojanka. Dušanka (Stojanče) privela je supruga Bratislava iz Gradske, ima Dragana (odselio se u Trnjane) i kći Slavicu. Stanko (Mikaila):-Boško (živi u Resniku).

*

Poznat rodoslov:

Radivoje(Džavera):- dosleio se iz Klisure, sinovi: Radivojević Stojan(19.vek) i Radivojević Zlatko(19.vek).

Stojan(Radivoja) Radivojević:- Stojanović: Đorđe i kći Tona. Đorđe (Stojana) koliniziran u Srpski Miletić, ima Čedomira i kćerke: Dara i Đilena. Čedomir (Đorđa) ima sinove: Radisav i Aca (oba bez poroda) i kćeri: Rosa i Vinka. Rosa privela Slavka iz Studene ima Acu i Jovana.

Zlatko (Radivoja) Radivojević:-Zlatkovi Stanja i Haralampije Zlatković( bez poroda). Stanja (Zlatka) Zlatković:- Stojanča i kći Kanata. Stojanča(Stanje) koloniziran u Srpski Miletić, ima Stanka i Dušana.

* * *

Mahala M A N I N I

Nalazi se ispod mahale Staninci, neposredno pored Kalanske reke s njene desne strane. U mahali su bile samo 2 kuće. Prema predanju prvi stanovnik je bio Manai po njemu je mahala dobila ime M a n i n i.

Prvi stanovnik koji se pamti bio je Ilija.

Poreklo prezimena:

Izvedena su na osnovu imena rodončelnika i nosioca određenog roda (familije):deda, paradeda, čukun deda….

“Izvedena” Prezimena:- Ilija-Ilić, Marko.Marković, Nikola-Nikolić, ….

Poznat rodoslov:

Ilija:-Marko i Nikola. Marko (Ilije):-Tasko .

Tasko je ima dvanaestoro dece koja su umrla, pa je usvojio Ranđela (koji nije imao poroda). Kasije Tasko je usvojio Tomu iz mahale Matejini.

Toma(Ignjata):-Žika. Žika (Tome):-Srećko, Joca i kćeri: Gligorinka i Dušanka.

Nikola (Ilije):-Maksa, Tanča, Pejča i kći Seta. Maksa(Nikole):-kćeri: Sinđelija, Jelena, Natalija, Sevda, Stojanka i Cana. Tanča(Nikole): Blagoje. Pejča (Nikole, odselili se u Brestovik):-Milisav, Ranđel i kći Draginja.

* * *

Mahala G A R I NJ E – B A T L A C I

Nalazi se u podnožju Bičotine Čuke, neposredno ispod kose „Sedlar“, s leve strane kalanske reke. Mahala je imala 5 kuća.

Ova mahala imala je tri posebne porodice:Marinkovu zvani „Mraćini“; Veljkovu „Batlaci“ i Milenkovu „Garinčanje“. Mahala je dobila naziv „Garinje“ po mestu gde su se ove porodice doselile.

Poreklo prezimena:

Izvedena su na osnovu imena rodončelnika i nosioca određenog roda (familije):deda, paradeda, čukun deda….

“Izvedena” Prezimena:-Marinko-Marinković, Petar-Petrović, Milenko-Milenković, Veljko-Veljković,

Poznat rodoslov:

*

Petar (Marinka):- Sotir(bez poroda) i Nikodije. Petar se doselio iz majale Vlasinci.

Nikodije(Petra):-Dragomir (bez poroda), Petronije (bez poroda), Stojan, Bora, Dragutin i kćeri:Dobrinka, Vaska i Ružica.

Stojan (Nikodije):-Stanja (bez poroda), Voja, Đoka, Milan, Joca i kćeri:Borka, Olga, Kosovka i Milevka. Voja (Stojan, živi u Nišu):-Marko, Žarko i kćeri:Slavica i Sonja. Đoka(Stojana):-Sotir, Grada, Zoran i Snežana. Milan(Stojana):-Dragan, Divna i Borica. Joca (Stojana):-Zvonko.

Bora (Nikodije):-Danil, Danica i Anča . Dragutin (Nikodije):- Staniša i Saveta.

*

Veljko:-Stratija.(Poreklo se ne zna)

Stratija (Veljka):-Stanja (bez poroda), Boško, Andon (bez poroda) i kćeri: Mladena, Smilja i Marjonka. Boško(Stratije, koloniziran u Srpski Miletić):-Vidojko, Mirko, Voja i Stojanka.

*

Milenko se doselio iz mahale Šumćini

Milenko:-Dimitrije Milenković (19.vek), Spasa Milenković (19.vek), Viden Milenković (19.vek) i kćeri: Bona i Marija Milenković.

Dimitrije (Milenka)Milenković:-Stanislav (bez poroda), Janja i kći Penka. Janja (Dimitrije):-Stanča, Dragovan (odselio se u Smederevsku Palanku) i kćeri: Simka, Milevka, Borica i Nada.

Spasa(Milenka)Milenković:-Haralampije (bez poroda) i kći Stana. Viden(Milenka )Milenković:Zagorka.

* * *

Mahala Š U M Ć I N I

Nalazi se ispod mahale vlasinci, s leve strane Selske doline na domaku kalanske reke. U mahali su bile samo 2 kuće. Ova mahala je dobila naziv prema gustoj šumi (Šumća). Prvi naseljenik bio je Ilija, doselio se iz mahale Birovci.

Poreklo prezimena:

Izvedena su na osnovu imena rodončelnika i nosioca određenog roda (familije):deda, paradeda, čukun deda….

“Izvedena” Prezimena:- Ilija-Ilić(Ilijčić), Radivoje-Radivojević, Milenko-Milenković, ….

Poznat rodoslov:

Ilija:Uroš Ilić (19.vek), Mirko Ilić (19.vek)(oba bez poroda), Ilić Radivoje (19.vek) i Milenko Ilić (19.vek, odselio se u Garinje).

Radivoje(Ilije) Ilić:-Nikola, Vukašin (bez poroda) i Jovan (bez poroda). Nikola (Radivoje):-Dragoje, Stojan, kćeri:Jeva i Ruža.

Dragoje (Nikole):-Stojanča, Ranđel i (oba bez poroda), Čeda, Mile i kćeri: Jerđena, Persida, Donka i Dobrica. Stojan(Nikole, kolonizirani u Belu Crkvu) :-Najdan, Joca i Milka.

* * *

Mahala V L A S I N C I

Nalazi se na zaravni barice (Barje) ispod Goleme njive. U mahali je bilo 8 kuća.

Prvi stanovnik bio je D i n a koji je došao sa Vlasine, i po Vlasini mahala je dobila ime V l a s i n c i.

Poreklo prezimena:

Izvedena su na osnovu imena rodončelnika i nosioca određenog roda (familije):deda, paradeda, čukun deda….

“Izvedena” Prezimena:- Dina-Dinić, Nikola-Nikolić, Staniša-Stanišić, Golub-Golubović, Stanko-Stanković, Rista-Ristić, Momčilo-Momčilović, Stojan-Stojanović, Stevan-Stevanović, Arizan-Arizanović, Jevrem-Jevremović, Mladen-Mladenović,…

Poznat rodoslov:

Dina(prvi brak):Nikola.

Dina(drugi brak)-druga žena je dovela pastorka Stanka „Barnodolca“ iz Crne Trave.

Nikola(Dine):- Nikolić Staniša. Staniša ima Mihajla Stanišića (odselio se u Vignjište), Radovana Stanišić i Gocu (odselili se u Kacabać). Radovan ima kći Anđeliju.

*

Stanko „Barnodolac“:- Stanković Golub i Stanković Nikola.

Golub (Stanka „Barnodoloca“) Stanković: Golubović Milutin(19.vek) i Golubović Manojlo (odselili se u Kacabać). Po smrti Goluba njegova udova privela Arizana iz Gracke i ima Antonija.

Antonije Arizanović (19.vek) ima Stevana (bez poroda) i kćeri Persidu i Stojanku.

Nikola (Stanka „Barnodoloca“Stanković :- Rista, Stojan i Momčilo.

*

Rista (Nikole) Nikolić:-Boža i Milan.

Boža (Riste) Ristić:- Stanoje (nema poroda), Toša (nema poroda) i Jevrem.

Jevrem (Bože) Ristić:- Jevremović: Ignjat, Mladen, Zarko i kći Mileva.

Ignjat(Jevrema) Jevremović (kolniziran u Srpski Miletić):- Mile, Voja i kćeri: Vidosava i Milevka. Mile ima Slobodana a Voja ima Tomislava.

Mladen(Jevrema) Jevremovć(, koliniziran u Srpski Miletić):-Miodrag, Dušan, Ljuba, Stanko, Radovan, Ranko i Đorđe. Miodrag(Mladen) Mladenović (, vratio se u Kalnu ):-Veličko, Boriša i Dragan.

Ljuba (Mladena) Mladenović:-Boriša. Radovan (Mladena) ima Gorana. Ranko (Mladena) živi u Kragujevcu, ima Darka i kći Sonju. Đorđe (Mladena) ima Nebojšu. Zarko(Jevrema) ima Acu i kći Atanu. Aca ima Marka, Mirka i kći Mirjanu.

Milan (Riste): Ristić-Radisav, Dimitrije, Milentije (svi bez poroda) i Jovana.

Jovan(Milana, koloniziran u Srpski Miletić, zatim se odselio u Požarevac):-Tanasije, Cane (bez poroda), Vidosava, Todora i kćeri:Donka, Verka i Branka.

Tanasije (Jovana):-Borko i Najdan. Vidosav (Jovana):-Radomir i Radovan. Todor(Jovana):-Ivan i Dragan.

*

Stojan (Nikole) Nikolić:- Stojanović:Pavle i Aleksa (odselio se u Vignjište).

Pavle(Stojana):- Mika (bez poroda), Haralampije, Petronije i kćeri: Tala, Stana i Selima.

Haralimpije(Pavla, koliniziran u Srpski Miletić):- Vitko (bez poroda), Mika i kći Vlada. Mika ima Jovana,

Petronije(Pavla):-Stojanča, Ivan i kćeri: Slavda i Dušanka. Stojanča ima Radeta (živi u Smederevu) i kćeri Ankicu i Milicu. Ivan (Petronija) ima Miroljuba i kćeri Nadicu i Goricu.

*

Momčilo (Nikole) Nikolić(19.vek):- Momčilović: Stanko, Joca (oboje umrli kao mladići) i Pejča. Pejča ima Lazara (živi u Ripnju) i Iliju. Ilija ima Simu(bez poroda) i kćeri Dobrinku i Đurđu.

*

Stevan:- Srevanović Marinko, Stojko Stevanović i Marko Stevanović. Stevan se doselio u ovu majhalu iz Vučidela(Lužnica).

Marinko(Stevana) Stevanović:-Petar(odselio se u Garinje-Batlaci).

Stojko „Perčimlija“(Stevana) Stevanović:-Đora (iseljen) i Živko. Živko ima velju, Vukašina (bez poroda) i kći Milevu. Velja ima Stojana (bez poroda) i kćerke Stojanu, Lenku, Dragu i Jonku.

Marko (Stevana) Stevanović:-Todoraćija. Todoraćija ima Najdu. Najda (koloniziran u Belu Crkvu) ima Cvetka, Dragomira, Velibora (bez poroda) i kćeri Katu, Olgicu i Stanku.

* * *

Mahala S E L O

Ova mahala je ventar sela, gde su škola, crkva, zafružni dom i spomenik ratnicima palim za slobodu. U mahali je bilo 7 kuće. Na ovom mestu su živeli prvi stanovnici sela. Zvalo se „Selište“, pa je po tome i ostalo ime S e l o.

Posle iseljavanja prvih stanovnika u ovu mahalu su došle nove porodice koje nisu u međusobnom srodstvu.

Trifun (Mihajla) sa sinovoma se doselio iz Vignjište, Haralampije (Gligorija) doselio se iz majhale Džorini, Jovan sed oselio iz Obrenovca kod Pirota i Gligorije se doselio iz Vlasotinca.

Poreklo prezimena:

Izvedena su na osnovu imena rodončelnika i nosioca određenog roda (familije):deda, paradeda, čukun deda….

“Izvedena” Prezimena:- Mihajlo-Mihajlović,Trifun-Trifunović, Đorđe-Đorđević, Krsta-Krstić, Velja-Veljović, Jovan-Jovanović, Gligorije-Gligorijević,…

Poznat rodoslov:

Trifun (Mihajla) doselio se iz mahale Vignjište sa sinovima Tazom, Mikom i kćerima Jovom, Lenkom, Kajčom i Dragom.

Taza (Trifuna) ima Krstu i kćeri Božuru i Savku. Krsta (Taze) živi u Nišu, ima Vanju, Gorana i kći Tanju. Taza je koloniziran u Srpski Miletić.

Mika(Trifuna) ima Dragišu (bez poroda), kćeri Julu i Đerđinu. Đerđina ima vanbračnog sina Velju, a kasnije privela za muža Acu iz mahale Terzijini. Velja (Đerđine) ima Gorana i Vladimira.

*

Mika (Đorđa) doselio se iz mahale Birovci, ima Radisava, Sotira, Josu, Đoku i kćeri Persu i Verku.

Radisav (Mike) živi u Beogradu, ima Voju. Voja (radisava) živi u Sarajevu, ima Milovana i kćeri Natašu i Tanju.

Sotir(Mike) ima Aleksandra, Radeta, kćeri Radmilu i Vitu. Aleksandar (Sotira) živi u beogradu, ima Marjana i kći Biljanu. Rade (Sotira) živi u Svetozarevu(Jagodini), ima Sašu i Dejana.

Josa (Mike) živi u Vlasini, ima Dragomira (živi u Beogradu) i kćeri Dušanku, Stojimenku i Nadu.

*

Haralampije (Gligorija) doselio se iz mahale Džorini, ima Aleksandra, Stanju, Čedomira i kćeri Selenu, Talu, Dobrinku, Verku i Zagorku.

Aleksandar(Haralampije) ima Duška, Tozu i kći Stanku. Duško živi u beogradu,a Toza u Pirotu.

Stanja (Haralampije ima Mileta i Radeta. Mile ima Mišu i kći Boricu, a rade ima Dragana. Čedomir (Haralampije) ima kći.

*

Jovan doselio se iz Obrenovca kod Pirota, ima mikicu, Jocu i kćeri Dobrinku, Borku i Zoru. Mikica (Jovana) živi u Vlasotincu, ima Vacu (živi u Novom Sadu) i kći Dragicu.

*

Gligorije doselio se iz Vlasotinca, ima Blagoju (živi u Skoplju), Boška (bez poroda), živi u Leskovcu, Dobrivoju i kći Vasku. Blagoje (Gligorije) ima kćeri Ivanku, Dragojku i Dacu. Dobrivoje(Gligorija) ima Stojanču i kćeri Verku, Radmilu i Stanku.

* * *

Mahala K A L A DŽ I J I N I

Nalazi se ispod mahale Selo, južno od crkve. U mahali su bile 3 kuće. Prvi stanovnik je bio Nikola. Po znaimnjau kaladžija, pa je po njemu mahala nazvana K a l a dž i j i n i.

Poreklo prezimena:

Izvedena su na osnovu imena rodončelnika i nosioca određenog roda (familije):deda, paradeda, čukun deda….

“Izvedena” Prezimena:- Nikola-Nikolić, Radojica-Radojičić,…

Poznat rodoslov:

Nikola :-Radenko Nikolić (bez poroda), Radojica Nikolić i Mihajla Nikolić(bez poroda).

Radojica (Nikole) Nikolić:- Stojan Radojičić, Jovanča Radojičić i Đorđe Radojičić.

Jovanča (Radojice) Radojičić:- Stojana i kći Stojanu.

Stojan (Jovanče) ima Vitka, Vladu, Janju i kćeri Verku i Dosku. Vitko(Stojana) odselio se u Lučici, ima Novicu, Acu, Miška, Slobodana i kćeri Nadu i Goricu. Janja je gluhonem bez poroda.

Đorđe (Radojice) Radojičić:-Nikola, Mika i kćeri Marjonka, Marika, Desanka i Božura. Nikola (Đorđa) ima Voju (bez poroda), Ljubu, Savu i kći Maru.

Ljuba (Nikole) ima kćeri Slavicu, Dragicu i Zonu.

Sava (Nikole) ima Radeta i kći vericu. Mika (Đorđa) koloniziran u Ratkovo, ima Staniska, Mirka, Jocu i kći Kosovku.

* * *

Mahala D O C I N I- D O NJ I N O V K O V I

Nalazi se ispod mahale Selo, jugozapadno od crkve i mahale Kaladžijini. Mahala je imala 4 kuće. Prvi stanovnik je bio Stojan. Doselio se iz Novkovi.

Prvobitno se mahala zvala D o nj i N o v k o v i, a kasnije je dobila naziv D o c i n i po Stojanovom praunuku Doci.

Poreklo prezimena:

Izvedena su na osnovu imena rodončelnika i nosioca određenog roda (familije):deda, paradeda, čukun deda….

“Izvedena” Prezimena:- Stojan-Stojanović, Sava-Savić, ..

Poznat rodoslov:

Stojan:- Sava.

Sava Stojanović:- SavićTaćija i Zlatko Savić (odselio se u mahalu Zlatkovi).

Taćija (Save) Savić:- Doca, Aleksandr (Bez poroda), Milisav (bez poroda), Nika (bez poroda), Bogosav i kćeri Mileva, Mica, Tala i Jovka.

Doca (Taćije) koloniziran u Srpski Miletić, ima Sotira, miku, Borivoju, Raku, Zareta (bez poroda), Milana (bez poroda), Bogoju i kćeri Dobrinku, Nadu i Desku.

Sotir (Doce) ima kćeri Stanku, Bžuru i Zoru. Mika (Doce) odseljen u Klisuru, ima Acu, Milču, Ljubu i kćeri Ivanku, Micu, Donku, Veru i Vidu.

Borivoje (Doce) ima Petra (odselio s eu Grocku), Radisava, Kostu, Jocu (odseljeni u Sm. Palanku), Ljubišu (živi u Crnoj Travi) i kćeri Persu i Milku.

Raka (Doce) odselio se u Klisuru, ima Gorana. Bogoja (Doce) ima radovana i kćeri Slavicu i Olgu.

Bogosav (Taćije) koliniziran u Srpsaki Miletić, ima Raška (bez poroda), živi u Surčinu, Stojanču i kćerke Konu, Slobodanku i Iku. Stojanče (Bogosava) ima kći Ljilju.

* * *

Mahala Z L A T K O V I

Nalazi se ispod mahale Selo i kaladžijini, a istočno od mahale Docini (Donji Novkovi). Mahala je imala 3 kuće.

Prvi stanovnik je Zlatkoi po njemu je dobila mahala ime Z l a t k o v i. Doselili su se iz mahale Docini. Miodrag-Draga, doselio se u mahalu Zlatkovi iz Preslapa.

Poreklo prezimena:

Izvedena su na osnovu imena rodončelnika i nosioca određenog roda (familije):deda, paradeda, čukun deda….

“Izvedena” Prezimena:- Sava-Savić,Zlatko-Zlatković,

Poznat rodoslov:

Zlatko (Save) Savić:-Taza Zlatković, Stanja Zlatković i Andon Zlatković.

Taza (Zlatka) Zlatković:- ima Boška i Mileta. Boško (Taze) odselio se u Grocku, ima Vitka, Kristu i kći Donku. Vitko (Boška) ima Dragana i kći Dragicu. Krista (Boška) ima Zorana i Zdravka. Mile (Taze) ima Dušana (živi u Grockoj) i kći Vericu.

Stanja (Zlatka) Zlatković:-ima kći Verku. Stanja je posle Prvog svetskog rata prešao u Bugarsku da živi.

Andon (Zlatka) Zlatković :-koloniziran u Srpski Miletić, ima Miku, Velisava, Mirka, Voju i kćeri Desanku, Vidosavu i Lenku. Mika (Andona) ima Dragoljuba i kći Kosovku. Velisav (Andona) ima Borka, kći Božuru i još dece. Mirko (Andona) ima Dragana, Duška i kći Dobrivoju. Voja (Andona) ima Novicu i Vlastu.

Miodrag-Draga, doselio se iz Preslapa, ima Ljubu, Jovana (odselio se u Klisuru), Dragomira, Vladu i kći Milku.

*

Ljuba (Miodraga) ima Mileta, Stojanču i Novicu, odselili se u Lučicu. Dragomir (Miodraga) ima Stanoju i kćeri Boricu, Zoricu i Miru. Vlada (Miodraga) odselio se u Mali Požarevac, ima dva sina i kći.

* * *

Mahala V I G NJ I Š T E

Nalazi se na sastavu Preslapske i Male reke. U mahali su bile 4 kuće. Ime je dobila po „vignju“(napravi za topljenje rude)- V i g nj i š t e.

Po predanju, tu je u davna vremena topljena ruda. Prvi stanovnik koji s epamti je Mihajlo, doselio se iz mahale Vlasinci.

Poreklo prezimena:

Izvedena su na osnovu imena rodončelnika i nosioca određenog roda (familije):deda, paradeda, čukun deda….

“Izvedena” Prezimena:- Staniša-Stanišić, Mihajlo-Mihajlović, …

Poznat rodoslov:

Mihajlo (Staniše) Stanišić:- Trifun Stanišić(Mihajlović), Sotir Stanišić i kći Stanišić Stojanka.

Trifun (Mihajla) Mihajlović:- Mihajlović(Trifunović) Steva, Mihajlović Taza, Mihajlović Mika, Mihajlović Nikola i kćeri Mihajlović:Jova, Lenka, Kajča i Draga.

Mihajlović Trifun sa sinovima: Tazom i Mikom i kćerkama odselio u mahalu Selo.

Steva (Trifuna) Trifunović(Mihajlović):-Đoka, Viden i kćeri Milka i Srba.

Đoka (Steve) koloniziran u Srpski Miletić, ima Boriza(bez poroda) i kćeri Zoru i Micu. (Borisa (Đoke) su bugarski fašisti 1941.g. proterali sa roditeljima iz Makedonije, radio je u opštini Kobišnica kod Negotina i bio saradnik NOP-a (snabdevao je ilegalce dokumentima). Umro je maja 1943.godine)

Viden (Steve) ima Borka (živi u Dimitrovgradu) i Branislava (odselio se u Leskovac). Nikola (Trifuna) koloniziran u Belu Crkvu, ima Mirka, Milorada (živi u Zrenjaninu) i kćerke Vladu i Milevku. Mirko (Nikole) ima Čedu i kći Slavicu.

*

Sotir (Mihajla) Mihajlović(Stanišić):-ima Savu, Boška i kćeri Grozdu i Danicu. Sava (Sotira) ima Mileta, Velička (bez poroda) živi u Kragujevcu, Tomislava i kćeri Ivanku i Stanu.

Mile (Save) ima Đoku (živi uSrpski Miletić), Jovana (živi kod Valjeva) i Stojču (živi u Kaluđerici).

Tomislav (Save) odselio se u Grocku, ima mkćeri Nacu, Slavicu i Desu. Boško (Sotira) ima Blagoju, Josu i kćeri Vidosavu i Ranču. Blagoje (Boška) odselio se u Grocku, ima Voju, Milka i kći Boricu. Josa (Boška) odselio se u Grocku, ima Stanišu, Dragana i kći Stanimirku.

* * *

Mahala A L E K S I N I

Nalazi se neposredno pored Preslapske reke, s njene leve strane, između mahale Vignjište i Stranje. U mahali su bile 2 kuće. Prvi stanovnik je bio Aleksa. Po njemu je mahala dobila ime V l a s i n c i. Doselio se iz mahale Vlasinci.

Poreklo prezimena:

Izvedena su na osnovu imena rodončelnika i nosioca određenog roda (familije):deda, paradeda, čukun deda….

“Izvedena” Prezimena:- Stojan-Stojanović, Aleksa-Aleskić, …

Poznat rodoslov:

Aleksa (Stojana) Stojanović:- Aleksić(Stojanović): Vitomir, Koca i kćeri Ljubica, Jova i Slavda. Vitomir (Alekse) Aleksić(Stojanović):- Kola (bez poroda), i kćeri Bosa, Borka i Stojanka.

Koca (Alekse) Aleskić(Stojanović):- Žiku, Mileta i kćeri Božuru i Rosu (kolonizirani u Srpski Miletić).

* * *

Mahala S T R A NJ E

Nalazi se na jugositočnnim padinama Čukljatice, iznad mahale Aleksini uzvodno, neposredno pored Preslapske reke. U mahali je bilo 7 kuća.

Mahala je dobila ime po strmoj padini na kojoj se nalazi-S t r a nj e. Prvi stanovnici bili su Stanišini (Petković) sinovi: Trendafil, Miloja, Sotir i kćeri Selima i Stana, koji su se doselili iz mahale Belčini.

Poreklo prezimena:

Izvedena su na osnovu imena rodončelnika i nosioca određenog roda (familije):deda, paradeda, čukun deda….

“Izvedena” Prezimena:- Petko-Petković, Staniša-Stanišić,…..

Poznat rodoslov:

Staniša Petković(iz mahale Belčini)

Trendafil (Staniše) Petković:- Petković(Stanišić) Kola, Radul, Stanja, Ita i kći Marjonka.

Kola(Trendafila) koloniziran u Srpski Miletić, ima Janju, Jovana, Duku, Velislava, Čedu i kćeri Rodu i Simku. Janja (Kole) ima Mileta i Srbislava. Jovan (Kole) ima Stojana, petra, Borka i kći Dobricu. Duka (Kole) imja Milorada i kći vesnu. Velislav (Kole) živi u Kumanovu, ima Janka i kći Radicu. Čeda (Kole) ima Aleksandra i kći Olgicu.

Radul(Trendafila) ima Boriza (bez poroda), Uroša i kćeri verku i Borku.

Stanja(Trendafila) koloniziran u Srpski Miletić, ima Voju, Duška, Gacu (bez poroda), Lazara (bez poroda) i Vitka (bez nporoda). Voja (Stanje) živi u beogradu, ima kćeri Ljilja i Dragicu. Duško (Stanje) ima Stojanču i Blagoju.

Ita (Trendefila) odselio se u Žitkovac

Miloja (Staniše) ima Taku, Stojana (bez poroda), Kristu (bez poroda), Stevu i Petroniju (bez poroda).

Taka (Miloje) ima Sentu (bez poroda), Gosu (odselio se u Borču. Gosa (Take) ima Đoku i kćeri Nastu i Kosovku.

Steva (Miloša) odselio se u Belu Crkvu, ima kći Vidosavu. Petronija (Take) prisinio je Stamenka iz Gradske. Stamenko ima Jocu i Dragana.

Sotir (Staniše) ima kćeri Desku, Dragu i Darinku.

* * *

Mahala N O V K O V I

Nalazi se na južnoj strani Đilinog Hana i Lazinja, iznad mahale Kovačevi i groblja. U mahali je bilo 9 kuća.

Prvi stanovnik je bio Novko i po njemu je mahala dobila ime N o v k o v i.

Poreklo prezimena:

Izvedena su na osnovu imena rodončelnika i nosioca određenog roda (familije):deda, paradeda, čukun deda….

“Izvedena” Prezimena:- Novko-Novković, Anđelko-Anđelković, Toša-Tošić, ….

Poznat rodoslov:

Novko: Anđelko i Stojann (odselio se u mahalu Donji Novkovi). Anđelko (Novka) Novković:- Anđelković(Novković): Toša, Radonja i Đorđe.

Toša (Anđelka) Anđelković(Novković):- Tošić Velija i Tošić Stojan(19.vek)

Velija (Toše) Tošić:-Dejan, Svetozar i kćeri Rajina i Velika.

Dejan (Velije) ima Miku, Branislava, Haralampiju (odselio se u mahalu Todorovi), Milisava, Velisava, kćeri Vasku i Maru.

Mika (Dejana) ima kći Stojanku. Branisalv (Dejana) odselio se u Vlasotince, ima Bratislava (živi u Beogradu) i kćeri Stanimirku i Anku.

Milisav ( Dejana) odselio se u Borču, ima Sotira, Dragutina (živi u Beogradu) i kći Raju. Sotir (Milisava) ima Mileta i kći Boricu. Dragutin (Milisava) ima Jocu i kći Dragu.

Velisav (Dejana) ima Radisava, Tihomira, velibora i kći Radomirku. Radisav (Velisava) živi u beogradu, ima kći Slavicu. Tihomir (Velisava) živi u beogradu, ima kćeri Evicu i Vesnu. Velibor (Velisava) živi u Novom Sadu, ima kćeri Ljilju i Valentinu.

Svetozar (Velije) koloniziran u Srpski Miletić, ima Živojina, Aleksandra i kćerke Veniju, Kosaru, Jelenu i Darinku. Živojin (Svetozara) koloniziran u Belu Crkvu, ima Tomislava, Boriza i kćeri Milku i Dragicu. Aleksandar (Svetozara) ima Mirka (živi u Novom Sadu) i kćeri Ilinku i Dragicu.

Stojan (Toše) Tošić:- Staničko. Staničko (Stojana) ima Stanislava i kćeri Stojanu, Desanku, Dragu, Kalijonku i Božuru. Stanislav (Stanačka) ima Radeta, Jocu, Dragoljuba, Gradu i kćeri Bosanku, Miru, Milku, Ratku i Levtu.

Rade (Stanislava) ima kći Persu. Joca (Stanislava) živi u Beogradu, ima kćeri Lidiju i Katarinu. Dragoljub (Stanislava) odselio se u Kaluđericu, ima Branka i Sašu. Grada (Stanislava) odselio se u Kaluđericu, ima Gorana i kći Vesnu.

*

Radonja (Anđelka) Anđelković(Novković):-: Radonjić Ilija, Radonjić Milorad i kći Tona. Ilija (Radonje) Radonjić:- Radonjić (Ilić)Žika.

Žika (Ilije) Radonjić(Ilić):-Čeda, Veličko i kćeri Stevka, Milevka i Kosvka. Čeda (Žike) koloniziran u Belu Crkvu, ima Radeta, Jovicu i Đokicu.

Veličko (Žike) ima Dragana i kći Dobricu. Milorad (Radonje) ima Vitka i kćeri Zagorku i Savku. Vitko (Milorada) ima Novicu, Branka i Đoku (svi se odselili u Kaluđericu).

*

Đorđe (Anđelka) Anđelković (Novković):-ima kćeri Marjonku, Paraskevu, Rosandu i Evđeniju.

*

Jovan, doselio se kasnije u mahalu Novkovi, ima Stanju i kćeri Stanu. Milevu i Vasku. Stanja (Jovana) ima Džordžu i Miloša (bez poroda). Džordža (Stanje) ima kći Stojanku koja privodi za muža Tozu iz mahale Todorovi i ima nenada i Slađana.

* * *

Mahala K O V A Č E V I

Nalazi se na južnim padinama Lazinja, ispod mahale Novkovi a između groblja i Kovačeve doline. U mahali je bilo 13 kuća. Prvi stanovnici mahale bili su braća Golub, Pejča i Cvetan.

Predak ove mahale su sigurno bio kovač u vremenu rudovanja u ovom kraju, pa je mahala dobila ime K o v a č i. Krsna slava je Sveti Ranđel. K o v a č e v i su poreklom iz Glavanovca( Znepolje-okolina Trna, Bugarska).

Poreklo prezimena:

Izvedena su na osnovu imena rodončelnika i nosioca određenog roda (familije):deda, paradeda, čukun deda….

“Izvedena” Prezimena:- Golub-Golubović, Todor-Todorović, Milutin-Milutinović, Pejča-Pejčić, Cvetan-Cvetanović, Stoilko-Stoilković, Cvetko-Cvetković, Stojan-Stojanović, Lepoja-Lepojević,…

Poznat rodoslov:

Golub ima Todora i Milutina. Todor (Goluba) ima kćeri Stanu i Danu. Stana je privela za muža Pejču iz Darkovca. Pejča ima Najdu i kćeri Ratku, Stojanu i Stojanku.

Najda (Pejče) ima Mileta, Radeta i kći Gordanu. Mile i Rade odseljeni su u Kaluđericu. Milutin (Goluba) ima Sanatataćiju (bez poroda) i kći Soviku.

*

Pejča :-Pejčić Dimitrije i Pejčić Iskren.

Dimitrije (Pejče) Pejčić:- Pejčić Jevta, Pejčić Petar i Pejčić Petko.

Jevta (Dimitrije) ima Ivana, Velisava (bez poroda), Staniska i kćeri Stojanku i Rosku.

Ivan (Jevte) koloniziran u Srpski Miletić ima Voju, Milana i kći Persu. Stanisko (Jevte) koloniziran je u Srpski Miletić.

Petar (Dimitrije) ima Itu, Petroniju i kćeri Stanu i Božuru.

Pejčić Ita (Petra) ima Borisava i kći Dobrinku. Pejčić Borisav (Ite) rođen 1926.g ima Miću(1953) i kćeri: Borica (1949.g.) i Nadica (1950)

Pejčić Petronije(Petra) ima Radeta i kćerku Kosovku i Dobricu. Pejčić Rade(Petronija) ima Branka.

Petko (Dimitrija) ima Stavriju, Čedu (bez poroda) i kćeri Stojću, Grozdu i Maru. Stavrija (Petka) ima Vojislava, Ranđela i kći Stevku.

Vojislav (Stavrije) ima Ranka i kći Miru.

Iskren(Pejče) Pejčić:- ima Stojana i kći Stanicu. Stojan (Iskrena) koloniziran u Belu Crkvu, ima Milosava, Tošu, Voju i kćeri Talu i Javorku.

*

Cvetan:- Cvetanović Stoilko(19.vek), Cvetko Cvetanović, Vukadin Cvetanović i Taka Cvetanović.

Stoilko (Cvetana) Cvetanović (19.vek):- Toma i kći Bona.

Toma (Stoilka) Stoilković(Cvetanović):-ima Kristu. Mileta i kćeri Anču i Stanu. Krista (Tome) ima Borka, Zlatomira i kći Milku. Borko (Kriste) živi u Nišu, ima kći Nadu. Zlatomir (Kriste) odselio se u Leštane, ima Radeta i kći Slavicu. Mile (Tome) ima kćeri Stojanku, Božurku i Persu.

Cvetko (Cvetana) Cvetanović:- Cvetković(Cvetanović): ima Ranđela. Ranđel ima Blagoju (bez poroda, živi u Nišu), i kćeri Asku, Dragu i Božuru. Ranđel se oženio trećom ženom Jonkom, bugarske narodnosti, koja je dovela sina Ljubomira i kći Katu. Ljubomir (Jonke) živi u Nišu, ima Vladimira i Ivana.

Vukadin (Cvetana) Cvetanović odselio se u okolinu Gnjilana.

Taka (Cvetana) Cvetanović:-ima Mijatu. Mijat (Take) ima Stanču, Stojana i Jovana. Stanča (Mijata) ima kći Vidosavu. Stojan (Mijata) živi u Beogradu, ima Ratka i Srećka. Velibor (Stojana) odselio se u Kaluđericu, ima Zorana i kći Vidu. Jovan (Mijata) ima kćeri Nadu i Milenu.

*

Andon (Stojana) Stojanović:-doselio se iz mahale Todorovi, ima Slavka Haralampiju (odselio se u Negotin) i kćeri Milevu, Stanu i Jovu.

Slavko (Andona) Stojanović(Andonović):-ima Aleksandra), Čedu i kćeri Nadu, Đerđinu, Danicu i Rosandu. Aleksandar (Slavka) ima kćeri Stojanku i Anču. Čeda (Slavka) odselio se u Belu Crkvu, ima Stojana.

*

Lepoja (Todora) Todorović doselio se iz mahale Todorovi, ima Ristoska (odselio se u mahalu Pejni), Sotira (bez poroda) i kći Mariju.

*

Dodatak na Poreklo prezimena C v e t n o v i ć:

O poreklu prezimena C v e t a n o v i ć, bilo je interesovanja mnogih iz leskovačko-vlasotinačko-crnotravsko-lužničkog kraja. Postaljana su od strane potomaka da nešto saznaju više o nastanku samog prezimnena i njegovog porekla.

Čitao sam na internet izdanju „Korene“-porekla porodica, sajta VESTI, kao i na sjatu POREKLO PREZIMENA porodica.

Dati su odgovori na ovim sjatovima na postavljeno pitanje jednog mog zemljaka rodom iz sela Ladovice, sa prezimenom C v e t a n o v i ć-čije se rod iselio u Smederevo, a on se javlja sa pitanjem o svom poreklu prezimena iz Sent Galena u Švajcarskoj.

Sve sam tada pročitao, ali nisam „hteo“ da dajem ikaakv odgovor(već sam proučavao njegov rod, jer sam čekao da nešto napišu i drugi istraživači, a i meni je još bilo potrebno da istražim skoro sve rodove sa prezimenom u selima vlasotinačko-crnotravsko-vlasinsko-lužničkog i jednog dela u leskovačkom kraju.

Sada kada sam obrađivao rod C v e t an o v i ć u mahali K o v a č e v i sela Kalna (Crna Trava), uočio sam mnoga zajednička svojstva po krsnoj slavi i naročito prema fizičkim svojstvima ličnosti svih onih sa prezimenom C v e t a n o v i ć.

Pošto je ovaj rod od porekla KOVAČA(majstora), onda da bi se kujalo železo na nakovanju je bila potrebna i fizička snaga od posebnog značaja.

To obeležje sam uočio kod skoro većine roda C v e t a n o v i ć, pa čak i među svojim učenicima iz različitih sela u vlasotinačkom kraju.

Dugo sam istraživao i ostale elmente njihovog skkopa MENTALNE LIČNOSTI.

Uočio sam veliki broj istih psiho-fizičkih i intelektualnih svojstva ličnosti.

Zato i ovaj PRILOG odgovora koga sam „skinuo“ sa izvora „Korena“, mislim da će doprineti rasvetljavanju porekla i nastanka prezimena C v e t a n o v i ć.

To naročito ima i važnost, što sam te sklopove ličnosti i proučavao u neposrednom dodiru već 40. godina u selima Poreče( sa „Brsjanima“)-odakle će sigurno i biti malo više istraživačkog materijala na ovu temu o ovom Srpskom plemenu i uopšte o rodovima iz tog dela Stare Srbije.

26.decembar 2013.g. Vlasotince Miroslav B Mladenović Mirac

PRILOG:

Poreklo familije Cvetanović

(Izvor: „Koreni”)-

“ CVETANOVIĆ:- Mladi Aleksandar Cvetanović, iz Sent Galena u Švajcarskoj, hvali “Vesti” i “Korene”, za koje smatra da je jedna od “najinteresantnijih” strana, i veoma se interesuje za poreklo svog prezimena.

Rođen je u Smederevu, u koje su se njegov otac i deda doselili iz sela Ladovice, u opštini Vlasotince kod Leskovca. Od babe je čuo da se dedin otac zvao Jovan, ali su ga u selu zvali Stambolija.

Neki čovek, istog prezimena, pričao mu je da je čitao knjigu o stablu Cvetanovića, čiji autor “akademik Vladimir Cvetanović” navodi da su oni poreklom sa Kopaonika i da čak potiču direktno od kneza Lazara.

Priznajemo da nismo čuli ni za tu knjigu, ni za tog akademika, mada ne tvrdimo i da ne postoje… Zato saopštavamo ono što znamo:

– Prezime Cvetanović je, po pravilu, vezano za južnije krajeve Srbije i tzv. Staru Srbiju, današnju Makedoniju.

U oblasti Kičevije, uz Šaru nailazimo na rod Cvetanovci u selu Čiflik Malo, doseljeni iz sela Šutovci, gde je stanovništvo poarbanašeno još krajem 19. veka. Slavili su Sv. Alimpija Stolpnika (ili “posnog Đorđa”, kako su ga nazivali u ovim krajevima).

U neposrednoj blizini ovih sela su i Strelci i Lazarovci (po knezu Lazaru) i Knežino, pa Vidrane u kome su takođe nastanjeni Cvetanovci. Ovi poslednji slave Sv. Nikolu, a po predanju su se doselili pre tri veka od Debra.

Sva ova pobrojana mesta nastanjivali su (a verujemo i danas) Srbi, zvani Brsjaci.

U oblasti Južne Morave i Izmornika, u Žegri i Pasjanu (ispod Karadaga) nailazimo na prezime Cvetanovi(ći).

Početkom 20. veka u Žegri je već uveliko bio u toku proces islamizacije. Tako je jedan brat od Cvetanovaca(ića) bio Cvetan, a drugi se zvao Sejdija.

Po njemu je islamizovan rod Cvetanovih(ća) dobio prezime Sejdovići. Cvetanovi(ći), pravoslavni Srbi u ovoj oblasti slavili su Sv. Todora.

Jedna od etapa u seobi Cvetanovića na sever bila je, svakako, u vranjskoj Pčinji. U selu Nastavce zabeležena je familija Krstini, ili Kalaici, u koje spadaju Cvetanovići, Dejkovići i Džodžini.

Doselili su se zbog boljih uslova za život dva i po veka ranije, iz sela Nagoričano, u okolinu Kumanova. Svi slave Sv. Nikolu.

U okolini Kragujevca Cvetanovića ima u Batočini i Gracu. U Batočinu su se doselili pre Prvog srpskog ustanka iz Crne Trave (Vlasina), a slave Sv. Vasilija.

Ovi drugi su doseljeni posle 1836, iz Crne Gore, a slave Sv. Petku.

A što se Smedereva tiče, prezime Cvetanović nalazimo u Vrbovcu, u smederevskom Podunavlju, po predanju, doseljenih od Leskovca.

Slava je Mitrovdan, a staro prezime je bilo Tasić. Tasić je nastalo od ličnog imena Tasa, što je hipokoristik od Atanasije, a to nas vodi u predele Stare Srbije, jer se ovo ime javlja poglavito kod Cincara ili starih Srba koji su živeli na teritoriji Grčke i današnje Albanije, odnosno nekadašnje Vizantije.

Sadašnje prezime Cvetanović je opet patronimik od muškog imena Cvetan i verovatno su ga u jednom trenutku preuzeli po imenu nekog pretka. Po dedi Jovanu nisu, jer su njega zvali Stambolija, možda zato što je često išao u Carigrad (Stambol).

*

Izvor: [email protected] prezimena PORODICA): Po molbi porodice Cvetanović, rodom iz sela Ladovice u opštini Vlasotince (kod Leskovca), saradnici “Vesti” su istražili njihove korene”

* * *

Mahala G O R NJ I DŽ O R I N I (P O P O V I)

Nalazi se ispod mahale Kovačevi, a iznad mahale Džorini, zapadno od seoskog groblja. U mahali je bilo 5 kuća. Prvi stanovnik je bio pop Gligorije, došao je iz mahale Džorini i po njemu je mahala dobila ime P o p o v i.

Poreklo prezimena:

Izvedena su na osnovu imena rodončelnika i nosioca određenog roda (familije):deda, paradeda, čukun deda….

“Izvedena” Prezimena:- Pop-Popović, Dimitrije-Dimitrijević, Gligorije-Gligorijević, Đorđe-Đorđević, Bogoje-Bogojević, Ranđel-Ranđelović,….

Poznat rodoslov:

Gligorije (Dimitrija) ima Haralampiju (odselio se u mahalu Selo), Đorđa, Sotira i Miku.

Đorđe (Gligorija) ima Stanka (bez poroda) i kći Vasku. Vaska je za supruga dovela Bogoju iz Preslapa. Bogoje ima Stojanču i kćeri Radu i Stojanku. Stojanča (Bogoje) živi u Beogradu, ima Zorana i Gradu.

Sotir (Gligorija) ima Borisava, Hranislava, Ranđela, Lazara i kći Ružu. Borisav (Sotira) koloniziran u Srpski Miletić, ima Duška, Sotira i kći Borku. Duško (Borisava) živi u Beogradu, ima Mišu. Sotir (Borisava) ima kćeri Boricu i Zoricu.

Hranislav (Sotira) ima Iliju i Vojislava.. Ilija (Hranislava) ima Voju, Jocu (bez poroda) i kći Zoricu. Vojislav (Hranislava) odselio se u Srpski Miletić, ima Velibora i kći Ankicu.

Ranđel (Sotira) ima Miodraga i kći Stanu. Miodrag (Ranđela) ima Slavka (živi u Beogradu) i kći Milicu. Lazar (Sotira) koloniziran u Belu Crkvu, ima Stojanču, Blagoja i Jocu.

Mika (Gligorije) ima Milisava, Tošu (bez poroda) i kćeri Maru, Stojanku, Anku i Diku. Milisav (Mike) ima Dragoljuba, Radisava i kći Vinku. Dragoljub (Milisava) ima Dragana i kćeri Donku i Slavicu. Radisav (Milisava) ima Gradimira i kćeri Ljiljanu i Ivanku.

* * *

Mahala DŽ O R I N I

Nalazi se u dnu jugoistočne padine Tumbe, ispod mahale Kovačevi. U mahali su bile 3 kuće. Prema predanju, mahala DŽ o r i n i je dobila ovo ime po nekom Džori, koji se doselio sa Vlasine. Prvi stanovnik koji se pamti bio je Stanko.

Poreklo prezimena:

Izvedena su na osnovu imena rodončelnika i nosioca određenog roda (familije):deda, paradeda, čukun deda….

“Izvedena” Prezimena:- Stanko-Stanković, Dimitrija-Dimitrijević, Bogoje-Bogojević, Mladen-Mladenović,…

Poznat rodoslov:

Stanko (Džore):- Stanković Dimitrije i Stanković Bogoje.

Dimitrije (Stanka) Stanković:- ima Gligoriju koji se naselio u Gornje Džorine.

Bogoje (Stanka) Stanković:- ima Đigu, Mladena, i kćeri Veselu, Latinku, Anđeliju i Dragunu.

Điga (Bogoje) Bogojević(19.vek):- ima Iliju i kći Maru. Ilija (Đige) ima Simu (bez poroda i kći Iku.

Mladen (Bogoja) Bogojević(19.vek):- ima Zareta (bez poroda), Sotira, Nikolu, Mihajila i kćeri Selimu i Ljubicu.

Sotir (Mladen) Mladenović (Bogojević):-ima Dragutina, Velisava i kćeri Konu i Kosaru. Dragutin (Sotira) ima Stojanču, radeta, Todora i kćeri Kosovku (svi kolonizirani u Srpski Miletić). Velisav (Sotira) ima Stanka, Stanimira, Milana, Tomislava i kćeri Konu i Slavicu.

Nikola (Mladena) Mladenović (Bogojević):-ima Vitka (bez poroda), Bogoju (bez poroda), Josu i kćeri Dobrinku, Dragicu, Mariju i Maru (svi kolonizirani u Srpski Miletić).

Mihajlo (Mladena) Mladenović (Bogojević):- ima Voju i kćeri Stojanku, Spasenu, Stevku, Božuru i Dragicu. Voja (Mihajila) živi u nišu, ima Zorana i Dragana.

* * *

Mahala T O D O R O V I

Nalazi se ispod istočne strane Čuke(vrh Tumbe) i Đilinog Hana. U mahali su bile 3 kuće. Prvi stanovnik je bio Todor i po njemu je mahala dobila ime T o d o r o v i.

Poreklo prezimena:

Izvedena su na osnovu imena rodončelnika i nosioca određenog roda (familije):deda, paradeda, čukun deda….

“Izvedena” Prezimena:- Todor-Toodorović, Dojčin-Dojčinović, Lepoja-Lepojević, Stojan-Stojanović,

Poznat rodoslov:

Todor:- Todorović: Jovanča, Dojčin, Lepoje i Stojan.

Jovanča (Todora) Todorović:- ima miku (bez poroda) i kćeri Ljubicu i jevgu. Jevga je za muža privela Haralampiju iz mahale Novkovi. Haralampije (Dejana) ima Vojislava, Ljubisava, Mileta i kćeri Vidosavu i Branislavku. Vojislav (Haralampije) odselio se u Borču, ima Radeta, Mišu i kći Miru. Mile (Haralampije) ima Zorana i Dragana.

*

Dojčin (Todora) Todorović:- Dojčinović: Petrićije (bez poroda), Svetozar i Stanja. Svetozar (Dojčina) ima Boška (bez poroda), Raku (bez poroda), Miloša (bez poroda) i kćeri Veselinu i Olgu.

Stanja (Dojčina) Dojčinović:- ima Haralampiju (bez poroda), Sotira i kći Leposavu.

Sotir (Stanje) Dojčinović:- ima Čedu (odselio se u Gradsku), Jocu, Borka, Racu (živi u Novom Sadu) i kći Donku. Joca (Sotira) ima Tomislava, Branka i Slobodana.

Borko (Sotir) Dojčinović odselio se u Niš, ima Rodoljuba i kći Neđicu.

*

Lepoja (Todora) Todorović odselio se u mahalu Kovačevi.

*

Stojan (Todora) Todorvić: Stojanović Kola (bez poroda), Andon Stojanović (19.vek) (odselio se u mahalu Kovačevi) i Stojanović Josa.

Josa (Stojana) Stojanović:- ima Milisava, Žiku i kći Desanku. Milisav (Jose) ima Josu, Tomislava, Vidosava i kći Radicu. Stojanča (Žike) ima Dragana, Branka i kćeri Boricu i Ratku. Milan(Žike) ima Rodoljuba i Miroljuba.

* * *

Mahala A R I Z A N O V I

Nalazi se južno ispod Čuke (vrh Tumbe), između Kovačeve doline i Preslapine. U mahali je bilo 5 kuća. Prvi stanovnici koji se pamte bili su braća Momčilo i Veljko. Tu su se doselili iz mahale Kovačevi. Mahala je dobila ime A r i z a n o v i po Momčilovom sinu Arizanu.

Poreklo prezimena:

Izvedena su na osnovu imena rodončelnika i nosioca određenog roda (familije):deda, paradeda, čukun deda….

“Izvedena” Prezimena:- Momčilo-Momčilović, Veljko-Veljković, Arizan-Arizanović, Veljko-Veljković, Ilija-Ilić,..

Poznat rodoslov:

Momčilo:- Momčilović Arizan(19.vek) i Kitan Momčilović(19.vek).

Arizan Momčilović (19.vek):-ima Iliju i Davida, a Kitan ima Radisava (odselio se u Crvenu Jabuku)

Ilija (Arizana) Arizanović:- Ilić (Arizanović): Živojina, Lazara, Sefroniju, i kćeri Marojku i Dragu.

Živojin (Ilije) Ilić (Arizanović):- ima Radomira (odselio se u Srpski Miletić), Blagoju, Boriza (bez poroda) i kćeri Donku i Borku.

Blagoje (Živojina) ima Ranka i kćeri Donku i Milenu. Lazar (Ilije) ima Stojana, Gradu (odselili se u Kaluđericu) i kćeri Mariju, Anku i Stevku. Sefronije (Ilije) ima Gojka (odselio se u Vlasotince), Borka i Dušana (odselili se u Pirot).

David (Arizana) Arizanović:- ima Danču i kći Evrosiju. Danča (Davida) ima Radisava, Todora i kćeri jelenu, Dušanku i Vladu. Radisav (Danče) odselio se u Starčevo, ima Zorana i kći Snežanu.

*

Veljko:- Veljković Pavol(19.vek), a Pavol Veljković ima Dimitriju, Josu (bez poroda) i kćeri Nikolajću, Simenku, Zlatu, Jovku i Darinku. Dimitrije (Pavola) ima Zaku (bez poroda) i kćeri Dobrinku, Sevdu i Milenu. Veljkova porodica se ugasila na Preslapini.

* * *

Mahala B I R O V C I

Nalazi se u podnožju kose Gladila, između Džorine i Dimine doline, neposredno iznad Kalanske reke. U mahali je bilo 9 kuća. Ovo ime B i r o v c i je, prema predanju, dobilo zbog toga što su njeni stanovnici mahale bili česti „birovi“(panduri) u opštini.

Prvi stanovnici mahale bili su: Stojan, Miloš, Stojko i Zlatan, koji nisu bili u srodstvu.

Poreklo prezimena:

Izvedena su na osnovu imena rodončelnika i nosioca određenog roda (familije):deda, paradeda, čukun deda….

“Izvedena” Prezimena:- Stojan-Stojanović, Miloš-Milošević, Stojko-Stojković, Zlatan-Zlatanović,Janko-Janković, Milenko-Milenković, Dimitrije-Dimitrijević, Tasa-Tasić, Đorđe-Đorđević, Mika-Mikić, Marko-Marković, Mladen-Mladenović, Stojadin-Stojadinović, Milisav-Milisavljević, ……

Poznat rodoslov:

Stojan:- Stojanović Postol(19.vek), Stojanović Lepoje i Stojanović Dojčin.

Postol (Stojana) Stojanović(19.vek):- Dimitrije, Jovančua (bez poroda) i kćeri Petka i Seveta.

Dimitrije (Postola) ima Dobrivoju i Stojana (bez poroda). Dobrivoje (Dimitrija) ima kćeri Zagorku, Maru i Nastu. Zagorka je za supruga dovela Dragišu iz mahale Marjanovi(bez poroda).

Lepoja (Stojana) ima Trifuna (bez poroda) i kći Nataliju.

Dojčin (Stojana) ima Sotira i Todora (odselio se u Smederevo). Sotir (Dojčina) odselio se u okolini Prokuplja, ima Bogosava, Borivoja, Ananiju i kćeri Radunku, Nadu, Jelicu i Đerđinu.

*

Miloš (Pavla) , doselio se iz okoline Trebinja (Hercegovina), ima Đorđa, Tasu (odselio se u Smederevo) i Stanka (odselio se u Vidin-Bugarska).

Đorđe (Miloša) ima Miku (odselio se u mahalu Selo), Haralampiju i kćeri Ranču, Sibinku i Stanu.

Haralampije (Đorđa) ima Tanasiju, Božidara, Zaku i kćeri Sevdu i konu. Tanasije (Haralampije), koloniziran u Srpski Miletić, ima Savu, Vitka i kći Persu. Sava(Tanasija) ima Nenada a Vitko (Tanasija) kći Borku (svi žive u Beogradu).

Božidar (Haralampije) ima Najdana (odselio se u Batočinu) i kći Staniju. Zaka (Haralampije) ima Radisava i mileta (odselili su se u Gradsku).

*

Stojko ima Marka i kći Stanu.

Marko (Stojka) ima Milorada, Aleksandra i kći Sibinku.

Milorad (Marka) ima Miodraga i kćeri Savku, Rosu i Jovanku. Miodrag (Milorada) živi u Aleksincu, ima Tinka i kćeri Staniju i Boricu. Tinko (Miodraga) ima Alberta i Anu.

Aleksandar (Marka) ima Mladena i Đorđa (odselio se u mahalu Terzijini). Mladen (Aleksandra), odselio se u Beograd, ima Radeta, Jocu (bez poroda) i kćeri Dažu, Milevku, Donku i Zonu.

*

Zlatan i Janko su braća.

Janko se odselio u Lapotince, ima Stavru. Zlatan ima Nikolu (bez poroda), Milenka i Dimitriju.

Milenko (Zlatana) odselio se u Đinđušu-Kacabać, ima Milana i Svetozara.

Dimitrije (Zlatana) ima Đuru i Stojadina. Đura (Dimitrija) ima Haralampiju (bez poroda), Mikicu, Iliju, Petroniju (bez poroda) i kćeri Sevdu, Zoru, Radu, Stojanku i Savku.

Mikica (Đure) koloniziran u Srpski Miletić, ima Čedu, Dušana i Ranka. Ilija (Đure), koloniziran u Srpski Miletić, ima 3 sina i kći.

Stojadin (Dimitrija) ima Joksima, Borisava i Milisava. Joksim (Stojadina) ima Alesandra. Aleksandar (Joksima) živi u Nišu, ima Zvonimira i kći Vesnu. Borisav (Stojadina) odselio se u Grocku, ima Radeta, Stojanču i kćeri Ljubinku, Merimu, Slavicu i Milku.

Milisav (Stojadina) ima Stojadina, Borka (živi u V. Popoviću), Josifa (živi u Beogradu) i kćeri Vericu i Javorku. Stojadin(Milisava) ima Nebojšu, Dragana, Ljubišu i Bojanču.

* * *

Mahala D I M I N I

Nalazi se ispod mahle terzijini i Zdravkovi, a između mahale Birovci i Tončini. U mahali je bilo 6 kuća. Prvi stanovnik u mahali je bio Dima, po njemu je mahala dobila ime D i m i n i.

U mahali Dimini su bile četiri porodice, koje nisu bile u srodstvu.

Poreklo prezimena:

Izvedena su na osnovu imena rodončelnika i nosioca određenog roda (familije):deda, paradeda, čukun deda….

“Izvedena” Prezimena:- Dima-Dimić, Simon-Simonović, Mladen-Mladenović, Stanča-Stančić, Stojan-Stojanović, Sava-Savić,….

Poznat rodoslov:

Dima ima sina Simona, a Simon Mladena.

Mladen (Simona) ima Stanču i Kolu. Stanča (Mladena) ima Stojana, Savu i kćeri Stojanku i Lozu. Stojan (Stanče) ima Ljubu (bez poroda), Vladu, Granislava i Svetomira. Svetomir (Stojan) odselio se u Trnjane, ima Radomira i Gorana. Sava (Stanče) ima Dragana i kćeri Branku, Mirosku i Boricu.

Kola (Mladena) ima Tozu i kći Dinku. Toza (Kole) koloniziran u Belu Crkvu, ima Danila (živi u Novom Sadu) i kćeri Zona i Olgica.

*

Filip ima Pavla, a Pavle ima kći Milevu. Mileva za muža dovodi Tomu iz mahale Tončini. Toma (Miltena) ima Mihajla, Stojana (bez poroda) i kćeri Spasenku i Kosu. Mihajlo (Tome) koloniziran u Belu Crkvu, ima Borka(bez poroda), Janka i kćeri Lenku, Dobricu i Nastu.

*

Dojčin se doselio iz Jabukovika i prizetio se za Latinku. Dojčin ima Blagoju (bez poroda), iliju i kći Živku. Ilija (Dojčina) ima Stojana (bez poroda) i Spasu. Spasa (Ilije) koloniziran u belu Crkvu, ima Stojanču, Gradu i kći Persu.

*

Stanko ima ratka a Ratko Dragomira. Dragomir (Ratka) koloniziran u belu Crkvu, ima Simu, Stoilka, Velička i kći Savku. Stojilko (Dragomira) živi u Požarevcu, ima Miška. Veličko (Dragomira) ima Dragana.

* * *

Mahala B E L Č I N I:

S t r a nj e i B e l č i n e su iz sela Brod.

Mahala BELČINE(Brod):

Mahala Belčine nalazi se sa leve strane Belčinske reke i Grgulovog dola, na nadmorskoj visini oko 950 metara.

Prema nekim sstraživačima ovaj rod B e l č i n i nosi ime po prvom stanovniku B e l č i, koji se ne pamti, a po drugom, po mahali belčini koja se nalazi u mahali brod, iz koje su došli preci koji se pamte.

Ima ppodataka i da je ta mahala Belčini u Drakovcu, što s everovatno mislililo na istu mahalu samo je bilo verovatno administartivna pripadnost u određenom vremenskom periodu teritorijalnih granica opština i sela određenoh sreza odnosno okruga i banovine..

Poreklo prezimena:

Izvedena su na osnovu imena rodončelnika i nosioca određenog roda (familije):deda, paradeda, čukun deda….

“Izvedena” Prezimena:- Petko-Petković, Veljko-Veljković, Đorđe-Đorđević,Stamenko-Stamenković, Sinadin-Sinadinović, Gruja-Grujić, Staniša-Stanišić , Miloje Milojević,…

Poreklo naseljavanja: sa Vlasine (mahala Belčini-Brod)

Krsna slava: SvetiNikola (neke porodice u rodu slave i druge slave)

Rodonačelnik:Belča

Prvi stanovnici mahale:- braća P e t k o i V e lj k o.

Poznati rodoslovi:

Petko:-Staniša,Đorđe i Stamenko.

Veljko:-Sreten i Anđela (odselio se u Jablanicu).

*

Petko:-Petković Staniša, Petković Đorđe i Stamenko Petković.

Staniša Petković:-Trendafil, Miloje i Sotir (otišao u mahalu Stranje) .

Đorđe Petković :-Đorđević Sinadin, Đorđević Ignjat i Đorđević Gruja(19.vek).

*

Đorđević (Đorđa)Sinadin(19.vek) :-Nedeljko, Iskren, Stoimen, Đorđe i kći Selena.

Nedeljko:-Dragan, Radovan, Petronije i ćerke: Sevlija, Borka, Đerđina i Ljubinka. Dragan (Nedeljka):-ima ćerke: Persa i Slobodanka. Radovan (Nedeljka):- bez poroda. Petronije (Nedeljka):- Stojan, Aca i Staniša. Stojan (Petroinja):-Goran.

Iskren (Sinadina):-Vladimir (odselio se u Gracku) i kći Stana.

Stoimen (Sinadina):- Radisav. Radisav (Stoimena):-Bogoje i kćerke: Mileva, Mileva Dragoslavka i Dušanka. Bogoja se odselio u Trnjane i ima sia Mišu i kći Dragu.

Đorđe (Sinadina):- Čedomir (odselio se u Cernicu).

*

Ignjat (Đorđa) Đorđević:-Mikail, Toma i kći Zvezda.

Mikail (Ignjata):- Milisav, Nikola, i kćeri Persa i Rosa.

Milisav (Mikaila):-Vlada, Tihomir (bez poroda), Budimir i kći Radmilu. Vlada (Milisava):- ima kćeri: Nada i Borica. Budimir (Milisava) odselio se u Belu Crkvu, ima kći Miru. Nikola (Mikaila):- odselio se u Vlasotince, ima sina Mileta i kćeri Donku i Spasena.

Toma (Ignjata):- Dragutin, Josa, Sava i kći Ikonija.

Dragutin(Tome):-odselio se u Trnjane, ima Acu. Aca Ima Dalibora i kći Svetlanu. Josa (Tome):- koloniziran u Srpski Miletić, ima Danila i kćeri Radicu i Zoricu. Sava (Tome):- živi u Vlasotince, ima sina Voju koji živi u Splitu i kći Milku.

*

Gruja (Đorđa)Đorđević:- Jota, Sima i Arsa.

Jota (Gruje):- Ranđel, Zare i kći Stana. Ranđel (Jote):- Dušan (odselio se u Leskovac), Siniša (odselio se u Požarevac), Steva (odselio se u Leskovac), Dežda i Ikonija. Zare (Jote):-odselio se u Vlasotince, ima radisava i kćeri Stojanku i Radicu.

Sima (Gruje):-Dobrinka, Rosanda i Vaska (Vaska ima vanbračnog sina Najdu).

Arsa (Gruje): Nikola (bez poroda), Petar, Ilija, Mika, Haralampije i kćeri: Vitana, Jelena i Radosava. Petar (Arse): Kosta, Ilinka, Dobrinka, Vinka i Milka. Kosta (Petra):-Goran i Slađana. Ilija (Arse):- Tanasije (odselio se u u Lučicu) i Vitka (odselio se u Belu Crkvu). Mika (Arse):-bez poroda. Haralampije (Arse):- koloniziran u Belu Crkvu, ima kći Bosanku.

*

Stamenko (Petka) Petković(19.vek):-Stanja, Iskren, Kolka, Sovika i Vlada.

Stanja (Stamenka) Stamenković:-Nikolča, Radomir, Simeon, i kćeri Kosanu, Mariku i Dobrinku.

Nikolča (Stanje):- Mile, Todor, Vladimir, Rade, Blagoje i kći Naca. Mile (Nikolče):- Dragan i Dragica. Žive u Vlasotince. Todor (Nikolče):- Dragan i Biljana. Vladimir (Nikolče):- Zorica (svi odseljeni u Vlasotince).

Radomir (Stanje):- koloniziran u Srpski Miletić, ima sina Stanimira i kćerke Zonu, Ratku, Maru i Boricu.

Simeon (Stanje):- živi u Beogradu, ima kći Suzanu.

Iskren (Stamenka):-Krista, Haralampije (bez poroda) i kći Dobrinka. Krista (Iskrena):-Vojislav, Stojanča (odselio se u Crvenu Jabuku) i kći Milka. Vojislav (Kriste):- odselio se u Leštane, ima Milisava, Radeta i Bogoljuba.

* *

Veljko:- Veljković Sreten(19.vek) i Veljković Anđel (19.vek, odselio se u Jablanicu).

Sreten (Veljka) Veljković (19.vek):- Stojilko, Radisav, Veljko i Haralampije.

Stojilko (Sretena):- Bogoja i kćeri: Aleksija, Stojća, Kostenka i Stojanka. Bogoja (Stojilka):- koloniziran u Srpski Miletić, ima sina Stojana i kćeri: Ratku i Miru.

Radisav (Sretena):-Petraćije, Jovan i kćeri: Jonka i Donka. Petraćija (Radisava):- Granisav, Bogoljub, Milan i kćeri: Borica i Dobrica (svi odseljeni u Trnjane). Jovan (Radisava):-odselio se u Vlasotince, ima kći Staniju.

Veljko (Sretena) Petković ima kći Conku,

Haralampije (Sretena ) ima Savatiju (odselio se u Trnjane).

* * *

Mahala J A N I N I (Đ I K I N I)

Nalaze se ispod Čuke i mahale Belčini, iznad mahale Terzijini. U mahali su bile četiri kuće. Prvi stanovnik se pamti bio je Nikola. On se doselio iz mahale Terzijini.

Mahala je dobila naziv J a n i n i po ženi Nikolinog unuka Đike, koja se zvala Jana. Neki ih zovu Đ i k i n i.

Poreklo prezimena:

Izvedena su na osnovu imena rodončelnika i nosioca određenog roda (familije):deda, paradeda, čukun deda….

“Izvedena” Prezimena:- Anđelko-Anđelković, Đika-Đikić,….

Poznat rodoslov:

Nikola ima Anđelka, a Anđelko ima Điku.

Đika (Anđelka) ima Bogoju (bez poroda), Krstaćiju (odselio se u Gradsku), Stevu, Spasu, Miju, Miku, Stojana i kći Rusku. Steva (Đike) koloniziran u Srpski Miletić, ima Stanju i kći Ružu. Spasa (Đike) koloniziran u Srpski Miletić, ima Mileta, Borka i kći Dinku.

Mija (Đike) ima Stanka (odselio se u Vlasotince). Stanko (Mije) ima Slavišu i Zvezdana.

Mika (Đike) ima Voju, Miletiju (bez poroda) i kći Božuru. Voja (Mike) ima Savu i kći Goricu. Sava (Voje) ima Ivana i kći Vesnu.

Stojan (Đike) ima Danila i Tomislava. Danilo (Stojana) ima Stojana (živi u Novom Sadu), Jocu, Slavoljuba i kći Desu. Tomislav (Stojana) živi u Nišu, ima Stanišu i kći Persu.

* * *

Mahala T E R Z I J I N I

Nalazi se neposredno ispod majhale Belčini i janini, između Preslapine i mahale Đorini. U mahali je bilo 9 kuća.

Prvi doseljenik je bio terzija (korjač). Njegovo ime s en epmati. Došao je kao majstor iz Strelca (Lužnica) i po njemu je mahala dobila ime T e r z i j i n i.

Taj terzija je imao sinove Nikolu (odselio se u mahalu Janini), Zdravka (odselio se u mahalu Zdravkovi) i Jovana.

Poreklo prezimena:

Izvedena su na osnovu imena rodončelnika i nosioca određenog roda (familije):deda, paradeda, čukun deda….

“Izvedena” Prezimena:- Jovan-Jovanović,Stojan-Stojanović, Tanča-Tančić, Đura-Đurić, Bogoje-Bogojević, Stamenko-Stamenković,….

Poznat rodoslov:

Jovan ima Stojana, a Stojan ima Danka, Tanču, Đigu, Đuru, Bogoju, Stamenka i kći Radunku.

*

Danko (Stojana) ima Jovanču. Jovanča (Danka) ima kći Ranču.

Za Ranču dovodi Ivu iz mahale Đorini. Iva (Sinadina) ima Voju (bez poroda), Tozu (bez poroda), Acu (prizetio se u mahali Selo), Blagoju i kći Milevku.

Blagoje (Ivana) ima Svetozara (bez poroda), Zorana i kći Radomirku.

*

Tanča (Stojana) ima Nikoliju (odselio se u Gradsku), Stojilka, Milana, Sotira i kći Milevu.

Stojilko (Tanče) ima Kristu (odselio se u Draince) i kći Rosu. Milan (Tanče) koloniziran u Srpski Miletić, ima Đoku, Bogoju, Velislava i kći Stojanku.

Stojanović (Milana)Đoka(19.vek) ima Acu, Srbislava i kćeri Božurku, Borku i Dobricu. Aca (Đoke) živi u Nišu, ima kćeri Ivanu i Milenu. Srbislav (Đoke), živi u Ralji, ima Predraga i Nenada.

Bogoje( Milana) koloniziran u Srpski Miletić, ima Dobrija (živi u Beogradu), Novicu (živi u Bačku Topolu) i kći Boricu.

Sotir (Tanče) koloniziran u Srpski Miletić, ima Borisava, Stojana i kći Vidosavu. Borisav (Sotira) ima Mileta, Jovicu i kći Slavicu. Stojan (Sotira) živi u Beogradu, ima Miću.

*

Điga (Stojana) ima Miju, Savatiju, Kostu, Simu (bez poroda), Vlajka (bez poroda), Svetozara (bez poroda) i kćeri Rusiju, Janu, Stojanku i Zlatu.

Mija (Đike) ima kći Dobrinku. Dobrinka je supruga dovela Đoku iz mahale Birovci. Đoka (Aleksandra) ima Radeta i kćeri Nadu i Diku. Rade (Đoke) odselio se u Kaluđericu, ima Nebojšu i kći Oliveru.

Kosta (Đige) ima Konu. Kona je za muža dovela Sotira iz Gradske. Sotir ima kćeri Radomirku i Goricu.

*

Đura (Stojana) ima Džordžu i kćeri Desanku, Sevdu i Selimu. Džordža (Đure) ima Mišu i kći Rosu. Miša (Džordže) ima Mitka (živi u petrovcu na Mlavi) i kćeri Zonu i Boricu.

*

Bogoja( Stojana) ima Stojana. Stojan (Bogoje) ima Mirka. Mirko (Stojana) koloniziran u Belu Crkvu, ima Bogoljuba, Srećka i kći Radicu.

*

Stamenko (Stojana) ima Miletiju (bez poroda i kćeri Leposavu, Anu, Dobrinku, Božuru i Jelenu.

*

Pejča (Miltena) doselio se iz mahale Tončini, ima Kristivoju i kći Darinku. Kristivoje (Pejče) ima Vidosava, Dragomira, Jocu i kćeri Stevku i Ružu. Vidosav (Kristivoja) ima Baneta i kći. Dragomir i Joca odseljeni su u Mali Požarevac.

* * *

Mahala Z D R A V K O V I

Nalazi se ispod mahale terzijini, između Preslapine i mahale Đorini. U mahali je bilo samo 2 kuće.

Prvi doseljenik koji s epamti je Zdravko, po njemu je dobila naziv Z d r a v k o v i. Zdravko je došao iz majhale Terzijini, a poreklom su iz Strelca (Lužnica).

Poreklo prezimena:

Izvedena su na osnovu imena rodončelnika i nosioca određenog roda (familije):deda, paradeda, čukun deda….

“Izvedena” Prezimena:- Zdravko-Zdravković, Stanko-Stanković

Poznat rodoslov:

Zdravko ima Zdravković Stanka, Zdravković Stanko ima Stanković Filipa (19.vek, odselio se u Kacabać), Vasiliju, Iliju i kćeri Donu, Latinku i Radu.

Vasilije (Stanka) ima Stojana, Miroslava i kći Spasenku. Stojan (Vasilije) odselio se u Veliki Popović, ima Blagoju, Đoku i kćeri Stojanku i Milevku.

Miroslav (Vasilia) odselio se u veliki Popović, ima Vojislava, Borka (bez poroda) odselio se u Vlasotince, i Sandu (odselio se u Veliki Popović). Vojislav (Miroslava) ima Milču i Branka.

Ilija (Stanka) ima Stanislava i kćeri Persu i Verku. Stanislav (Ilije) odselio se u Vlasotince, ima kći Zonu. Zona za muža dovodi Todora iz mahale Belčini. Todor (Nikolče) ima Dragana i kći Biljanu.

* * *

Mahala Đ O R I N I

Nalazi se ispod mahale Belčini, a između mahale Terzijini i Tončini. U mahali su bile 4 kuće.

Prvi stanovnik koji se pamti bio je Đora i po njemu je mahala dobila ime Đ o r i n i.

Poreklo prezimena:

Izvedena su na osnovu imena rodončelnika i nosioca određenog roda (familije):deda, paradeda, čukun deda….

“Izvedena” Prezimena:- Đora-Đorić,

Poznat rodoslov:

Đora ima Đorić Mitra (19.vek, odselio se), Tasu, Sinadina i kći Karavilju.

Tasa (Đore) ima Haralampiju (odselio se u Bukovče kod Negotina), Stanju, Radovana, Nikolu (odselio se u Gradsku) i kći Draginju. Stanja (Tase) ima Vitka. Vitko se odselio u Leskovac i ima Branka i kćeri Nacu i Radu. Radovan (Tase) ima Milića (odselio se u Trnjane) i kćeri Desu i Olgu.

Sinadin (Đore) ima Stojana, Boška (bez poroda) odselio se u V. Popović, Ivu (odselio se u mahalu Terzijini), i kćeri Dragu i Dobrinku. Stojan (Sinadin) koloniziran u Belu Crkvu, ima Savu i kćeri Vinku i Branislavu.

* * *

Mahala T O N Č I N I

Nalazi se na jugozapadnoj padini Tumbe, iznad mahale Radivojini. U mahali je bilo 7 kuća. Prvi stanovnik bio je Tončai po njemu je mahala dobila ime T o n č i n i.

Po predanju, on se doselio iz mahale Terzijini, a poreklom rod je iz Strelca (Lužnica).

Poreklo prezimena:

Izvedena su na osnovu imena rodončelnika i nosioca određenog roda (familije):deda, paradeda, čukun deda….

“Izvedena” Prezimena:- Blagoje-Blagojević, Ljuben-Ljubenović, Nikola-Nikolić(Veljko Nikolić, 19.vek),,

Poznat rodoslov:

Tonča ima Blagoju.

Blagoje ima Blagojević Miltena (19.vek). Blagojević Milten (19. vek) ima Tomu (odselio se u mahalu Dimini), Pejču (odselio se u mahalu Terzijini), Gligorču (bez poroda), Milana, Miju i kćeri Agnu i Mariku.

Milan (Miltena) ima Micu i Radula (odselio se u Čubru kod Negotina). Mica (Milana) odselio se u mahalu Šainovi, ima Vasu i kći Paraskevu.

Mija (Miltena) ima Lazara (bez poroda), Aleksandra, Miroslava, Spasu i kći Dragu. Aleksandar (Mije) ima Voju i kćeri Olgu, Stojanku i Donku. Voja (Aleksandra) ima Mileta (odselio se u Niš), Mirka, Dragoljuba (odselio se u Leštane) i kći Konu.

Miroslav (Mije) ima Radeta, Ljubu i kćeri Nastu i Stevku. Rade (Miroslava) odselio se u Kaluđericu, ima Tazu i Sevroniju. Ljuba (Miroslava) ima Slavoljuba i kći Stanimirku.

Spasa (Mije) ima Ranđela i kćeri Dušanku, Dobrinku i Borku. Ranđel (Spase) odselio se u Batočinu, ima Radenka i kćeri Dragicu i Milenu.

*

Ljuben se doselio kasnije ali se ne zna odakle. On ima Ljubenović Ranđela(19.vek).

Ranđel(Ljubena) Ljubenović(19.vek) ima Savu, Miku i kćeri Rosandu i Dobrinku.

Sava (Ranđela) ima kćeri Maru, Diku, Nastu i Zoru.

Mika (Ranđela) ima Lazara i Radisava. Lazar (Mike) odselio se u V. Popović, ima Stojanču, Vitka, Radeta i kćeri Ilinku i Dobricu. Radisav (Mike) odselio se u Trnjane, ima Blagoju i kćeri Miru i Persu.

* * *

Mahala G O R NJ I   R A D I V O J I N I

Nalazi se na zapadnoj strani sela, na južnoj kosi Jasena, između mahale Tončini i sela Gradske. U mahali je bilo 7 kuća. Prvi stanovnik mahale bio je radivoje i po njemu mahala ima ime R a d i v o j n i.

Radivoje je prvobitno živeo na Selištu, sadašnje mahale Selo. U mahali su živele 4 porodice koje nisu bile u srodstvu: Radivojna, Jovanova, Dimitrijina i Radovanova. Jovanova pordica se iselila i o njoj se ne zna ništa.

Poreklo prezimena:

Izvedena su na osnovu imena rodončelnika i nosioca određenog roda (familije):deda, paradeda, čukun deda….

“Izvedena” prezimena:- Radivoje-Radivojević,..

Poznat rodoslov:

Radivoje ima Stevana i Jonu.

Stevan (Radivoja) ima Milojka (bez poroda), Tazu, Davida i kći Jovu.

Taza(Stevana) ima Trenču, Jevtimiju, Stevu (bez poroda), Bogoju (odselio se u Boljevac), Josu i kćeri Marjonku, Konu i Dobrinku. Trenča (Taze ima kći Nadu. Jevtimije (Taze) ima Đoku, Stojčeta i kći Stojanku. Đoka (Jevtimije) ima kćeri Dragicu i Bosanku. Đoka se odselio u Sombor. Stojče (Jevtimije) ima Radomira. Josa (Taze) ima Ljubu i kći Donku. Ljuba (Jose) ima Milića i kći Vericu.

David (Stevana) ima Stanju, Mihajla, Jovanču i kći Tanu. Stanja (Davida) ima Blagoju (živi u Crnoj Travi), Acu (živi u Leskovcu) i kći Ratku. Mihajlo (Davida), bez poroda, živi u Svetozarevu (Jagodinu). Jovanča (Davida) ima Branislava (živi u Nišu).

Jona (Radivoje) ima Vidoju i Mihajla.

Vidoje (Jone) ima Lazara i kći Kostenku. Lazar (Vidoja) ima Borka (živi u Leskovcu), Boriza (bez poroda) i kći Vezirku. Mihajilo (Jone) odselio se u Gradsku, ima Stanka, Velisava i Simijona.

*

Dimitrije dosleio se sa Tumbe, i ima Đigu i Stojicu.

Điga (Dimitrije) ima Petraćiju (odselio se u Kacabać), Dimitriju (bez poroda) i kćeri Gajtanu, Sovijanku, Smiljanu i Mariju.

Stojica (Dimitrije) ima Čedomira. Čedomir (Stojice) ima Miku (bez poroda) i kćeri Ranču i Persu.

*

Radovan ima Panču i Đorđa.

Panča ima Haralampiju (bez poroda), Đorđa (bez poroda), Savu, Velislava i kćeri Dragu, Kanatu i Stojanku. Sava (Panče) ima Stojanču i kćeri Đerđinu, Milevku i Milku. Stojanča (Save) ima Blagoju, Zorana i kći Radicu.

Velislav (Panče) ima Borisava, Miletu i kći Nadu. Đorđe (Radovana) ima Ranđela, Miloša i kćeri Mariku, Anču, Ružu i Donku.

Ranđel (Đorđe) odselio se u Vlasotince, ima Blagoju i. Blagoje (Ranđela) živi u Nišu, ima Mlađu. Miloš (Đorđa) ima Vojislava, Todora i kći Božuru. Vojislav (Miloša) odselio se u Pančevo, ima kćeri Stojanku, Stanimirku, i Milenu. Todor (Miloša) ima kći Snežanu.

* * *

Mahala D O NJ I R A D I V O J I N I

Nalazi se neposredno ispod mahale Gornji Radivojini, iznad Kalanske reke. U mahali su bile 2 kuće. Prvi stanovnik je bio Đora i ne zna se odakle se doselio.

Poreklo prezimena:

Izvedena su na osnovu imena rodončelnika i nosioca određenog roda (familije):deda, paradeda, čukun deda….

“Izvedena” Prezimena:- Đora-Đorić, Gligorije-Gligorijević,……

Poznat rodoslov:

Đora ima Đorić Gligoriju(19.vek), a Gligorije Zariju i Gmitra.

Zarije (Gligorija) ima Stojana i kćeri Marjonku (bugarsko ime) Vidu, Smilju i Milju. Stojan (Zarija) ima Hranislava (odselio se u Vršac) i kćeri Maru, Ivanku i Persu.

Gmitar (Gligorije) ima Sotira i kći Darinku.

Sotir (Gmitra) ima Velisava, Stanka i kći Rosku. Velisav (Sotira) ima Stojanču, Voju i kći Konu. Stojanča (Velisava) živi u Crnoj Travi, ima Aleksandra i kći Svetlanu. Voja (Velislava) odselio se u Vrbovac-Soko Banja, ima Slavišu, Gorana i kći Sunčicu. Stanko (Sotira) odselio se u Žitkovac, ima Jocu i Radeta.

* * *

Selo nekad i sad:

Prvi stanovnici Kalne su živeli u rodovskim zadrugama. Živeli su u veoma primitivnim kućama („izemice“ i „busače“) sagrađenim od drveta ili pruća i omazanim blatom, uglavnom sa jednom prostorijom.

Na malim otvorima koji su služili kao prozori, stavljane su osušene i ostrugane ovčije ili kozje kože.

U koševima od pruća držali su poljoprivredne proizvode, prvenstveno žito. Bavili su se pretežno ovčarstvom i imali su velika stada,

Pošto je stočarstvo bilo razvijeno, bila je razvijena i trgovina stokom-ovnovima i „dѕiskama(mladim neojagnjenim ovcama) .

Stari ljudi ovog kraja su tvrdili da su naši stočari trgovali sa Turcima, pri čemu je Solun(Grčka) bila važna tranzitna oblast za prelaz stoke na putu za Tursku.

Prema kazivanju Pejče Đikića (1897.g) kalančanina, ljudi su u vremenu pod Turcima iz Kalne kao dunđeri odlazili u pečlabu u Tursku, u Stambol (Istanbul) , radi pečalbe.

Tamo je odlazio i njegov deda Đika iz Kalne, a sa njim i dedin imenjak-ali tvrdi da im pečalba nije bilo glavno zanimanje, već trgovina stokom.

Iz Kalne su na konjima nosili „pijalak“ u pljosnatim buradima, tamo ga prodavali, a otuda donosili „espap“.

To je u neku ruku bila, bila trgovina putem trampe: roba za robu.

Trgovima stokom u ovom kraju se zadržala sve do Drugog svetskog rata(1940.g).

Žene su se bavile poljoprivredom, stočarstvom i domaćim poslovima

Selo Kalna je imala crkvu, a od 1908.godine i osnovnu školu. Kalančani su pohađali građevinsku školu u Crnu Travu.

Predratne inteligencije nemaju, iako je to veoma vredan, pošten, slavoljubiv i prirodno bistar svet.

U drugoj polovini 20. veka veliki broj kalančana je završilo srednju medecinsku školu, ekonomsku, učiteljku, višu pedagošku za nastavnike i fakultet za profesore, pravni, ekonomnski, Fakultet primenjenih umetnosti, poljopriuvredni i drugi..

Kalančani su su uglavnom bili građevinari. Kao građevinari više su išli na poslovima zanatstva, a manje na konstruktivno građevinarstvo (na kakvo su radili građevinari iz: uže Crne Trave, Broda, Dobrog Polja i dr.)..

Kalna poseduje prirudne resurse, koji su još ne iskorišćeni.

Livade, brojni proplanci, doline reka i potoka obiluju raznim biljnim svetom: trave, visibabe, jagorčevine, kamilice, majčine dušice, maslačka, divlje deteline, zatim šumskih jagoda, malina i kupina, šipuraka, raznim vrstama pečuraka.

To ogromno bogastvo biljnog sveta čini da ceo kraj naročito u proleće podseća na nepreglednu baštu raznobojnog cveća, divljeg šiblja i rastinja.

Nadmorska visina Kalne (centar sela se nalazi na 900m) čini je pogodnom za odmor i oporavak.

Kasna kao planinsko selo i čitav crnotravski kraj je u prvoj polovini 20. veka bilo podpuno odsečeno od sveta, kiridžisalo se i išlo po potrebština za kuću brdskim konjićima čak do Vlasotinca.

Izgradnjem putne infrastrukture u drugoj plovini 20. veka i povezivanje sa svetom, u selo kalna je stigao i prvi autobus.

Pred kraj 20 veka i početkom 21. veka selo je zahvatila velika migracija stanovništva. Pečalbari-građevinari su školovali svoju decu i selili se tamo gde su našli bolje ekonomnske uslove života.

Naravno doša je u selo Kalna asfalt, telefon, renovinirana stara crkva, mnogi su sagradili vikendice, čuvaju se pčelična jata u košnicama, ali na žalost nema mladosti i graje dece u selo.

Selo polako se potpuno iseljava i kao ostala Crnotravska sela će na ovakav način jednom nestati sa geografske karte, ako se ne promeni demografska slika i ekonomnski razvoj Srbije okrene prema selima i varošicama juga Srbije.

* * *

Starine i prošlost:

Selo Kalna jepuna interesantnih l o k a l i t e t a. Jedan od lokaliteta je G r a d i š t e, u kojima su našli „ćunke“ kojima se sprovodila voda za Gradište. U njemu su po pričanju živeli Latini.

Mesto Prestol gde se smatralo da je nekada bila neka prestonica neke civilzacuje, a nalazi se prema Bugarskoj granici.

Drugi najintersenatniji lokalitet sela Kalna je K o l e r d a r s k o g r o b lj e.

 

To mesto je bilo takvo da kada su se tu sretale razne grupa:koledara, lazarica i kraljica, odmah prilikom „susreta“ su tada po pričama nastajala „krvoprolića-sukobi i gubilišta“; pa je od tadašnjih žrtava: koledara, kraljica i lazarica, nastao ovaj potes K o l e d a r s k o g r o b lj e.

Čak se verovalo da taj deo oko brda i šuma donosio nesreću ljudima, pa su ga izbegavali kao mesto bilo kakvih „susreta“ sa drugim ljudima.

U vreme kuge(„čume“)-1706.g., pripoveda se kako je bilo sve pod šumom i puno hajduka.

Kalna je imala crkvu .

Posle iseljavanja stanovništva iz prvobitne Kalne zbog kuge („crne čume“) sledi ponovno njeno naseljavanje.

Prvi novi stanovnici doseljavaju se sa Vlasine, Crne Trave i Znepolja (sada Bugarska).

Prvo su s e zbog kuge (crne čume“ iselili u Pirot, potom u Knjaževac. U tim mestima su zasnovali nova naselja pod nazivom sela Kalna.

Jedan mali broj rodova se vraća u staro prvobitno nekadašnje sel, iz koga su pobegli zb og kuge („crne čume“-pa opet po drugi put zasnovali naselje Kalna.

Kalančani su kao ratnici bili veoma dobri. Decembra 1877.godine Kalna je oslobođena od turskog ropstva.

U posledljim borbama sa Turcima na čelu lokalnih dobrovoljačkih četa (kumita) stajali su Kole Rašić, Miletije Stojanović (Popović), Stevan Momčilović, svi iz CRNE TRAVE;

Stanko Barondolac (Borondolac) iz Kalne, Jović Stevan Četovođa (barjaktar) iz Kozila, Hadži Anđelko Dimitrijević iz Ruplja i pop Dimitrije iz Kalne.

Ove dobrovoljačke čete očistile su i z završnim operacijama ovaj deo od Turaka, a sa oslobođenja Hana i Surdulice (12. januar 1878.g.) ovaj kraj doživljava konačno oslobođenje od Turaka.

Oni su imali dobrovoljačke čete (komite) u borbi protivu Turaka i ekspanzivnih težnji Bugarske.

U srpsko-bugarskom ratu kalanske dobrovoljačke čete (komite) zajedno sa onima iz susednih sela sačekivale su bugarske jedinice kod Tumbe i Deščanog Kladenca i naterale ih na povčačenje.

U Prvom svetskom ratu ovo malo selo dalo je 89 palih ratnika. Ginuli su tada od Kumanova do Cera, a preko Skoplja, Ovčeg Polja i Soluna do Beograda.

Iz spiska poginulih u balkanskim i Prvom svetskom ratu au iz opštine kalna dali svoje živote:

1. Haralampije G. Blagojević iz Preslapa,

2. Radul B. Zlatanović iz Preslapa,

3. Milisav T. Savić iz Kalne,

4. Dragomir N. Stevanović iz Kalne,

5. Nikola T Nikolić iz Jabukovika,

6. Stojan B. Stojanović iz Kalne,

7. Milentije M. Ristić,

8. Petrun. B. Ilić iz Jabukovika,,

9. Radovan N. Đorđević iz Kalne,

10. Petron ije I. Gligorijević iz Gradske,

11. Petar J. Nikolić iz Gradske,

12. Haralampije Veljković iz Kalne,

13. Đorđe S. Milenković iz Jabukovika,

14. Milten Đorić iz Jabukovika,

15. Filip R. Stevanović iz Jabukovika,

16. Velimir T. Stanišić iz Preslapa

Spaljene 2 kuće i 3 zgrade

(IZ knjige Dr Živan Stojković. Hranislav Rakić „Leskovački kraj u Prvom svetskom ratu“)

*

HARALAMPIJE STOJANOVIĆ(s. Kalna, Crna Trava)

Rođen je u Kalni crnotravskoj. U Prvom svetskom ratu izvršio je podvig dostojan divljenja: usred najveće bitke, kroz ubitačnu vatru kuršuma i gelera, na leđima je izneo teško ranjenog pukovnika, komndanta svoje jedinice. Nije dozvolio da komandant bude zarobljen. Za osvedočenu hrabrost odlikovan je 1915.godine Zlatnim vojničkim ordenom Karađorđeve zvezde s mačevima:

*

U toku Drugog svetskog rata (1941-1945.g) u selima Kalna i Krivi Del su poginuli i žrtve fašističkog terora, uložili su svoje živote za slobodu -ukupno 25 žitelja.

* * *

Poznati zanatlije, trgovci i kafedžije:

U popisu iz 1895. godine iskazano je da su u to doba bavilo drugim zanimanjima (ne navodi se koja su) 48 stanovnika Kalne-28 muških i 20 ženskih.

Prema sećanju starih Kalanaca, u selo kalna su do balkanskih ratova postojali ovi zanati:

-T e r z i j s k i(Krojački):

Najstariji te r z i j a (krojač) bio je Radovan iz mahale Vlasinci. Radio je još za vreme Turaka. Njega je nasledio njegov sestrić Stanoje Ristić.

Ova terziska tradicija prenela se preko Taze Mihajlović(i on je poreklom iz mahale Vlasinci) i Zarka Ristića, bratanca Stanojevog i u vreme između dva svetska rata.

*

-K o v a č k i:

Tanča, iz Šainove i Zare Ristić iz mahale Đilini.

*

– K a l a dž i i j s k i:

Nikola, stari doseljenik u Kalni. On je i osnovao mahalu kaladžijini. Ovim zanimanjem bavio se i njegov sin Radojica, a zatim Jovanča, sin Radojičin. Sa Jovančom se zanat ugasio.

*

– S t o l a r s k i:

Velija, iz mahale Novkovi, Stanaćko Stojanoviuć, radoja (bavili se ovim zanatom još za vreme Turaka), Mika Popović, Toma Cvetanović, Sotir Popović, Mika Simonović i njegov sin Jovan Milošević (ovaj poslednji između dva svetska rata).

*

– P i n t e r s k i:

Napred pomenuti velija, Radovan, Jovan Milošević, zatim Leka Blagojević, Sotir Savić, Stojan Veselinović, Jovan Zlatanović, (poslednja petorica i posle prvog svetskog rata).

*

– V a lj a v i c e:

Prvobitni valjavičar bio je sava, zatim Zlatko (po njemu je i mahala dobila ime Zlatkovi), i njegovi potomci: Taza i Andon. Imali su dve valjavice.

*

-K r e č a n e:

Krečane su imali: Tasko Manin, iz mahale manini (pravio je i prodavao kreč još u doba Turaka), Dragoje Radivojević iz mahale Šumćini, Nikodije Marinković i njegov sin Stojan, iz mahale Batlaci (Garinje).

*

– K a f a n e:

Kafane su držali: Đorđe Popović, iz mahale Popovi, Trifun Mihajlović i njegova žena Mara, iz mahale Vignjište (kasnije se naselio u Selo), Mika Pavlović, Haralampije Popović i njegova žena Milja, Jovan Topolčević i njegova žena Saveta, svi iz mahale Selo, Gligorije Krstić, došao iz Vlasotinca i bio pisar u opštini Kalna, a zatim između dva rata Sima Stojanović i, Sotir Pavlović, iz mahale Selo.

*

– T r g o v i n a:

Do balkanskih ratova ovlašćeni prodavci duvana bili su: Zlatan Ristić, iz mahale Đilini, Jevta Pejčić, iz mahale Kovačevi, Jovanča Stojanović, iz mahale Terzijni. Ovi su, sem duvana krišom prodavali so, šećer, gas, platno i dtuge sitne artikle.

Nedozvoljenom t r g o v i n o m (kontrobanom) su se bavili i Kole Jovanović, iz Zarijine mahale, Josa Sokolović iz mahale Pejni, Trifun Mihajlović, napred pomenuti kafedžija, Sotir Mihajlović, a pre svih, još za vreme Turaka, Đila, po kome je i dobila njegova mahala ime Đilini.

Đila, Nikola Dinić, Đorđe Pavlović, a pre njih Marjan, iz mahale Marjanovi, trgovali smu na veliko sa Turcima i bili su veoma bogati.

Posebno marjan, koji je imao veliko stado ovaca (oko hiljadu) i bio uticajan kod Turaka. Odlazio je čak do Istanbula i tamo sklapao trgovačke poslove.

Prema svojim seljacima je bio dobar i štitio ih od turskih nasilnika. Tako je jednom skinuo sa vešala jednog kalanca, koga su Turci hteli da obese. Zbog toga ga je narod cenio i poštovao.

*

-K i r i dž i s a nj e k o nj i m a:

Još za vreme Turaka neki Kalanci su na konjima, u ovčijim kožama, nosili neke proizvode (obično rakiju i vino) u Bugarsku i Tursku prodavali, a otuda donosili so, gas, platno i sl.(Đika, iz mahale Staninci i njegov imenjak iz mahale Zarijini, Radivoje iz mahale Radivojni, Simon i Filip iz mahale Dinini).

Kasnije su s epojavili legalni kiridžije, kao Zlatko iz mahale Zlatkovi, koji je imao i po tri konja i po narudžbi prenosio robu. Najčešće svoje usluge nije naplaćivao u novcu, već u radnoj snazi, radi obavljanja poljskih radova.

U vezi sa k i r i dž i s a nj a, ostala je jedna priča u narodu kako je neki kafedžija Dimitrije iz Vlasotinca, odmah posle oslobođenja od Turaka, kupio neku fabriku za izradu gajtana od nekog Bugarina u Trnu.

Da bi je lakše prošvercovao preko granice, rastavio je u delove i sakrio kod Zarka kafedžije, iz Glavanovaca (Bugarska). Odatle su je kalanski kiridžije, krišom, noću, deo po deo, prenosili preko granice do Vlasotinca, a da pri tome nisu bili otkriveni, iako su i bugarske i srpske vlasti tragale za tom fabrikom.

* * *

Poznati muzikanti:

G u s l a r i:

– Posle Turaka i velikih ratova poznati guslari su bili: Đorđe Popović(mahala popovi), Stanoje i Jovan Ristić (mahala Vlasinci). Najbolji guslar između dva svetska rata bio je Josa Sokolović(mahala Pejni).

*

G a j d a r i (G a j d a š i):

-Rista Stanković i njegov potomak Živko Stanković (mahala Vlasinci),Mladen Simonović (mahala Dimini), Pejča Stamenković (mahala Kovačevi)-bili su gajdari(gajdaši) za vreme Turaka i išli da sviraju čak do Stambola. Pevali su uz gajde i junačke pesme iz ranijih ratova.

*

„Ć e m a n e“ (v i o l i n a):

U periodu do 1941.godine više kalanaca je sviralo na raznim muzičkim instrumentima, „Ć e m a n e“ (v i o l i n a): Stojan Marinković, solunac. Pre solunskog fronta bio je sa srpskom vojskom u Bizerti i tamo naučio da svira na violini.

U vreme izbora 1936.godine svirao je i pevao „Marseljezu“ u kafani Sotira Pavlovića.

*

B l e h (pleh) o r k e s t a r (Trubači, bas, klanetaši):

K l a n e t a su svirali (klarinet): Andon Savić, Kola Mihajlović, Miroslav Blagojević, Petar Grujić, Žika Nikolić (svirao je i b a s) i Milisav Zlatanović.

B a n d a(Bleh-Pleh muzikanti) u sastavu: Nikola Đorđević, banda (truba) i klarinet; Petar Đorđević, klarinet; Mika Grujić, bas; Milisav Đorđević, tupan (bubanj) Vlada Đorđević, trubač, poznat i van sela Kalna.

*

F r u l a š i (d u d u č e-f r u l a, d ud u k) i H a r m o n i k a š i:

Duduče (frula): Lazar Popović a i svi pastiri (ovčari i govedari) su znali da sviarju u duduče(frulu), a neki su „svirali“ i na bukov list i izvodili razne melodije narodnih kola.

-Harmonikaši: Jevta Pejčić i Mika Bogojević. Na usnoj harmonici izvrsno su svirali Ljubomir Dinčić i Stojanča Radivojević. Svirali su na saborima, a najčešće na sedeljkama i prelima.

*

Na saborima, svadbama, i na drugim seoskim svetkovinama igrana su razna ora (kola): čačak, žikino kolo, kukuljež, vlasinka, u šes’, jednostranka, bugarčica, ristenka.

Kad nije bilo muzike, igrano je kolo „Stano pile“ i „Niko Jano Mori“. Takt i muziku su davali sami igrači.

Pored ovih, pevali su i ovu pesmu:

„Jegliče pukliče,

Pukni rano u nedelju;

Pukni rano u nedelju,

Sabor da se zbira;

Sabor da se zbira,

Momci da do’ode;

Momci da do’ode,

Konji da dovode;

Konji da dovode,

Mome da gledaju…

(Zapis: 1985.g. Kazivač: Vidoska Đikić. Iz s. Kalne, rođena 1930.g, zabeležili- autori: Momnografije sela Kalna, 1987.g., str.159-164)

Bio je običaj da se kolo ne kida, a ako se igraju istovremeno dva kola, pa jedno drugo preseče, dolazilo je do svađa i tuča.

Igrati do tanac(kolovođa) bila je za sve devojke počast, naročito za udavače, pa su se devojke utrkivale koja će se pre uhvatiti do onoga koji naručuje i povede kolo.

Između devojaka i momaka bilo je i nadigravanja. Pamte se još igrači nekadašnjemladosti u raznoraznim elementima složenosti i lepršavosti u kolu(oru): Momci-Stanja Radivojević, Stojan Dojčinović, Lazar Popović, Pejča Đikić, Nikola Đorđević, Stanislav Tošić, Bogoja Bogojević, Stojanča Radivojević-a od devojaka: Borka Topalčević, Donka Radivojević i druge.

O lepoti igre u Kalni pevana je pesmica:

„Ogrejala mesečina,

Ispod oblak oro gleda.

Čio oro najubavo,

Sas prstenje prekopano…

Ogrejala mesečina,

Ispod oblak oro gleda,

Čije oro najubavo.

Na momcite najubavo,

Sas čizmice prekovano,

Ispod oblak oro gkeda,

Čio oro najubavo,

S đulove je prekopano..

 

* * *

Lokaliteti:

U selo kalna ima na desetine lokaliteta koji svojim imenima, i načinom na koji su postali, označavaju minula vremena i na određeni način govore o događajima iz ranijeg doba.

GRADIŠTE- To je najstariji lokalitet „kod koga su našli ćunci, kojima su vodu sprovodili u Gradište“. Nalazi se na zaravni kose kojan se spušta od Štrbog Kamena do sastava Levače i desnače.

Prema predanju Gradište je bilo naselje-grad, utvrđenje, u kome su živeli Latini. Tu su pronađeni cevi od pečene gline (poslednju su pronašli ovčari 1930.godine), pa se predpostavlja da su njime dovodili vodu sa izvora Korita u Gradište.

*

CRKVIŠTE- Takođe stari lokalitet, u predanjima vezivan za Gradište. „Ka je latina sedela, crkva je tova bilo, pa Latina otišla u Gradište“.

Crkvište se nalazi u podnožju Karaljukovice, na domaku Điline mahale, iznad Kalanske reke, južno od Gradišta nepun kilometar.

Do skora su zidine crkve postojale, ali su seljljaci vadili kamen iz temelja radi zidanja kuća, pa se oznake crkve polako gube.

U blizini Crkvišta nalazila se crkvena kuća, na čijim temeljima je sazidao kuću Ranđel-Đila 1846.godine. Ova kuća je imala klinove i kuke za vezivanje konja.

Pri kopanju temelja pronađeno je kandilo ukrašeno likovima 12 apostola, sa lancima u četiri poveza od po pola metara, od mesinga, sa likom Isusa Hrista.

Potomci Đile dali su ovo kandilo 1940.godine nekim majstorima iz Prizrena, da utvrde vrednost i vreme u kojem je kandilo pravljeno. Ali uskoro je izbio rat i kandilu se izgubio svaki trag.

Između Crkvišta i Gradišta postoji livada zv. Crkvena livada, na kojoj su ovčari pronalazili sitne novčiće-aspre, kako su ih stari nazivali.

*

IŽIŠTE- Nalazi se ispod Gradišta, u južnoj udolini prema Desnači. Po predanju, tu su bile iže-kuće, ali se ne zna da li su bile pre ili posle Gradišta ili u to vreme.

*

TOVARNICA- U predelu između potoka Levača i Samara i sada se mogu primetiti otkopi gde su bili ulazi u rudarska okna. Prema predanju, tu su tovarene mazge sa rudom koja je odnošena u Vignjište, pa su ovo mesto i potok zbog toga nazvali Tovarnica.

*

VIGNJIŠTE- Na samom ušću Male reke u Preslapsku reku postoje ostaci šljake koja se i sada može videti. Prema predanju, tu je bio viganj (naprava za topljenje rude).

Ovaj lokalitet potiče iz ranijeg doba, kao što su Tovarnica i Samokovište, verovatno još preTuraka. Na ovom mestu je sada mahala Vignjište.

*

SAMOKOVIŠTE- Nalazi se na ušću Džorine doline (potok) u Kalansku reku. Tu su, prema predanju, bili samokovi (naprave za kovanje železa).

Kasnije su, na vadama kojima je je dovođena voda na samokove, pravljene vodenice. Poslednja vodenica je bila Dimitrija Stojanovića iz mahale Birovci.

*

STRAŽA- Nalazi se na putu Tumba-Daščani kladenac, iznad mahale Zarijini. Na ovom mestu su udoba turske vladavine stanovnici Kalne, kao derbendžije(poluvojne jedinice, sastavljene od hrišćana da čuvaju(„stražare“) klance od hajduka, za prolaz turskih karavana u klancima prolaza za Carigrad, ), čuvali su stražu i po tome je ovo mesto dobilo ime Straža.

*

ARAMLIJA- Lokalitet iz turskog doba. To je izvor koji se nalazi na putu Tumba-Daščani kladenac, na mestu zvanom Veliki Samar, gde se odvaja put za Rakitu.

Prema predanju, ovde su se hajduci napajali vodom i u tom periodu sačekivali turske karavane i pljačkali ih.

Tako su jednom, prema predanju, sačekali turski karavan sa devet mazgi, natovarenim sakupljenim haračem, pa se preotimanju tovara jedna mazga uplašila i pobegla u pravcu Crvene Jabuke.

Zaustavila se u jednom dvorištu u sadašnjoj mahali Gazdinci. Kada je domaćin uhvatio mazgu skinuo je sa nje tovar sa bisagama pu zlatom. Potom je to zlato prisvojio. Po tome je ta kuća dobila naziv gazdinci, kako s ekasnije nazvala i cela mahala.

Zbog čestih presretanja i pljački karavana, Turci su izvoru na kome su se hajduci napajali vodom dali ime Aramlija, što na turskom znači neku vrste kletve-ukleti izvor („aram mu bilo“) zadržalo se do današnjeg dana u Kalni i u susednim selima kao kletva za one koji nešto na nepošten način ili silom prosvoje.

*

DIMITRIJIN HAN- Nalazio se na platou na Tumbi, gde je 1931.godine podignut spomenik poginulim iz ranijih ratova. Han je služio turskoj vojsci i karavanima za noćivanje i opskrbljivanje hranom.

O njegovom vlasniku Dimitriju živi predanje kako je jedne noći ubio dvojicu Turčina koji su na konjima nosili prikupljeni harač i prisvojio ga.

Bojeći se da ga Turci ne otkriju i ubiju, napustio je han i nastanio se u mahali Radivojni, gde je zasnovao i porodicu. Sa njegovim odlaskom Han je prestao da radi. Zidina Hana se i sada razaznaju.

*

STRAHINJIN ili ĐILIN HAN- (Strahinja i Đila bili su braća). Nalazio se na severoistočnoj strani Tumbe, na mestu Drum, na putu Tumba-Daščani kladenac.

Ovaj han je postojao i radio sve do proterivanja Turaka, a zgrada je postojala i kasnije. Na ovom hanu je bio i natpis na turskom jeziku, koji je označavao da je i turskim vojnicima i janičarima dozvoljeno da u njemu noćivaju i hrane se.

Tu su sklapani i trgovački poslovi (Đila je bio poznati trgovac, koji je sarađivao i sa hajducima i tako stekao veliko bogatstvo, bio je jedan od najbogatih u selu.

O Strahinji je ostala priča, da je prvobitno bio jako siromašan i da je služio kao sluga kod popa Dimitrija, koji je bio bogat i imao dosta zlata.

Kada su Turci ubili pop Dimitrija, Strahinja je uzeo dosta zlata. Bilo je skriveno ispod košnica (trmke) pčela, a on je kao sluga znao da ga je pop Dimitrije tu sakrio.

Posle toga je kao sluga znao da ga je pop Dimitrije tu sakrio. Posle toga je sagradio han na tumbi i obogatio se. Deo tog zlata je dao svojoj ćerki Soviki, koja se udala za Miku Pavlovića, iz mahale zv. Selo, i koja je, pored sinova, imala i ćerku Verku.

O ovom zlatu i Soviki zanimljivo je sećanje učitelja Ilije Popovića, koji je službovao u kalni 1933/36.godine:

„Jedne večeri bio sam u kući kod baba Sovike, supruge Mike Pavlovića. Raspričala se i rekla: „Eto Lile (tako su me iz milosti zvali) sagradili smo ovu novu kuću, gde je sada žandarmeriska stanica. Daću je ćerki Veri, kada se bude udala“.

Za trenutak počela je žaračem da kopa u pepelu pored ognjišta i iz pepela izvadila mali ćup. Kada ga je otvorila u njemu su se sijali dukati i turske lire.

Bio je pun. „Evo Lile, nastavila je baba Sovika, ako želiš da mi zemaš Verku, sve ću ovo tebi da dam“.

Ali verka nije bila najlepša. Iako dobra domaćica, poštena i hrabra, nije me zagrejala. U Kovačevoj mahali bile su dve vrsne lepotice. Jedna je bila Ratka Pejčina, druga Stojanka, mlada i lepa ovčarica, sa nabujalim grudima“.

*

SULJIN GROB- Nalazi se na putu Tumba-Daščani kladenac, iznad mahale Pejni. O ovom lokalitetu postoje dva predanja.

Po jednom predanju , Sulja je bio Turčin odmetnik, koji je pljačkao i Srbe i Turke, pa su ga Turci tu sačekali i i mesto na kome je sahranjen dobilo je ime Suljin Grob.

Po drugom predanju, između Kalanaca i Crvenojabučana je izbio spor oko šume u ataru Crvene Jabuke, koju su kalanci isekli i zemljište otrsili i prisvojili (to se mesto i danas zove Otrsenac), pa je Turčin Sulja, valjda je bio neki dostojanstvenik, trebao da reši spor i postavi među.

On je to učinio na taj način, što je konjem igrao po Otrsencu, pa gde padne njegova sablja tu će biti međa.

Desilo se da je sablja pala tačno na drum koji od Tumbe vodi za Draščani kladenac. Kalanci, nezadovoljni međom, uhvate Sulju i ubiju ga i to mesto po tome dobi ime Suljin grob.

*

BANKOV GROB- Nalazise ispod Ravnog dela, na sastavu potoka Tovarnice i Levače. I o ovom lokalitetu postoje dve priče.

Po prvoj, Banko je živeo na mestu zvanom Marino, preko reke nasurot kuće Tominih. Bioje bogat i imao dosta pčela.

Jednog dana, neposredno pred oslobođenje od Turaka, dođu kod njega dva hajduka pljačkaša iz Vučeg Dela, uzme mu med i prisile ga da im pomogne u odnošenju meda.

Kada su došli do ispod Ravnog dela, pljačkaši narede Banku da se vrati, ali nikome ništa da ne priča. Na pitanje da li ih poznaje obojicu i pritom ih oslovio po imenima.

Jedan od njih se zvao Ljuben. Bojeći se da ih ne oda, ubili su Banka, a to mesto nazvaše Bankov grob.

Po drugoj, Banko je bio sluga kod Stojana „Perčimlije“, hajduka i pljačkaša iz mahale Vlasinci, koji je bio vrlo bogat a hajdučio sa hajducima iz Vučeg Dela.

U hajdučiju je išao preušen i magaravljen da ga ljudi ne bi prepoznali. Pljačkao je po selima u ponišljavlju i Pomoravlju. (Ostali deo priče je isti kao u predhodnoj legendi. Pošto je Banko prepoznao Stojka, ovaj ga je ubio na mestu o kome govori i prva priča).

Posle oslobođenja od Turaka 1878.godine, potomci Banka su se iselili u Prekopčelice, srez jablanički, gde i sada živi rod bankovići-2 kuće.

*

BULIN POŽAR i PAŠALOV ČARDAK- Bulin požar je potes šume u predelu izvorišta Male reke, u šumskom kompleksu zv. Masino. Pašalov Čardak je nepun kilometar od Bulinog požara.

Prema predanju, turski paša iz Trna je češće dolazio u ovu šumu i tu imao primitivno sagrađen čardak, u koji je dovodio svoje bule i zabavljao se.

Jednoga dana bule su pošle da uberu jagode. Pošto je bilo hladno, naložile su vatru od koje se šuma upalila i izgoreo jedan manji kompleks. Saznavši za uzrok izbijanja požara, narod mesto nazva Bulin Požar.

*

PIZDODERNICA- Ovo mesto nalazi se iznad mahale Pejni, ispod puta Tumba-daščani kladenac. Prema predanju, na ovom mestu su turci uhvatili jednu lepu i uglednu devojku iz Kalne, s namerom da je odvedu svome agi na uživanje.

Kada je devojka shvatila šta je čeka, pružila je jak otpor i otrgla se od Turaka i pokušala da beži. Međutim, Turci su je sustigli, uhvatili za noge i vukli preko kamenja i trnja, tako da su devojci poderali i unakazili stražnjicu.

Saznavši za način kako je devojka nastradala, narod ovo mesto nazva ovakvim imenom.

*

KOLEDARSKA GROBIŠTA (groblje)- Na ridu ispod mahale Zlatkovi i sada se prepoznaje razbacano kamenje kao obeležje ovog groblja.

Po predanju, na ovom mestu su se u davna vremena susrele dve grupe „koledara“, pa pošto se po ondašnjem verovanju „koledari“ nisu smeli susretati, između ljih je izbila kavga,a zatim tuča u kojoj su svi „koledari“, učesnici tuče izginuli.

„Koledari“ su na mestu tuče sahranjeni, pa to mesto nazvaše Koledarska Grobišta (groblje).

*

DŽURKOV KRST (krst)- Nalazi s ena mestu Bičotine Čuke (deo Karaljukovice). Za vreme Turaka na tom potesu su napasali ovce i bugarski ovčari iz graničnih sela i kalanski ovčari.

Jednoga dana tu su bili ovčari Džurko, iz Ranog Luha (Bugarska), i ovčar iz Kalne. Posvađaju se i potuku. Ovčar iz Kalne je bio veštiji i ubije bugarskog ovčara Džurka, koji je na tom mestu i sahranjen, a seljaci to mesto nazvaše Džurkov Krst.

*

SPASIN GROB- Ovaj lokalitet potiče iz doba neposredno posle oslobođenja od Turaka, iz vremena kada se granica između Srbije i Bugarske slobodnije prelazila i kada su pečalbari iz jedne u drugu zemlju išli slobodnije.

Jedne noći bugarski pečalbar Spasa, iz Ranog Luga, vraćajući se izpečpalbe, zanoćio je u Kalni u kafani Trifuna Mihajlovića.

Žena Trifunova, Mara, ,primetila je da Spasa ima dosta zlata, pa je nagovorila muža Trifuna i Trendevila, iz mahale Stranje, da ubiju Spasu i uzmu mu zlato.

Sutradan su, pod izgovorom da pokažu put Spasi, odveli ovoga u šumoviti predeo Tavni Valozi, ispod Velike Rudine, i ubili ga. Spasa je tu sahranjen i po tome to mesto nazvaše Spasin Grob.

Mara, trifun i Trendevil su suđeni i neko vreme odležali na robiju.

*

Pored ovih lokaliteta u selo kalna postoje još nekoliko lokaliteta sa karakterističnim imenima, kao što su Ranđelov Gorb, Popova Glava i drugi.

* * *

Toponimi (nazivi mesta):

– Ravna Pad, Pavlova garina, Krivi del, Stranje, Čukljatici, Gladila, Preslapina, Šopa, Lazinje, Selište, Barje, Golema njiva, Ćiselica, Raskrsje, Orniče, Lanište, Rosulja, Sedlar, Prestol, Karaljukovica, Bičotina, Čuka, Ravni del, Garinje, Tavni valozi, Oraov del, Ceremušnica, kladenci:Toplik, Barice, Kiseličin kladenac, Belila, Nikolin kladenac, Daščani kladenac, Dimina dolina, Levača, Desnača, mala reka, Ciganska dolina, Potok Levča, Potok Samar, Barnos, Kalanska reka,Pepeljštica, Preslapska reka, Selište, Gradište, Crkvište, Ižište, Tovarnica, Vignjište, Samokovište, Straža, Aramlija, Dimitrijin han, Strahinjin ili Đilin han, Suljin Grob, Bankov Grob, Bulin Požar, Pašalov Čardak, Pizdodernica, Koledarska Grobišta, Džurkov Krst,

Spasin Grob, Štrbi Kamen,Korito,Otrsenac,Masino,Bičotina Čuka, …

* * *

NAPOMENA:– Pošto je Rodoslov u knjizi MONOGRAFIJE sela Kalna bio samo prema “muškoj liniji” sa imenima (bez ikakvih prezimena i godine rođenja), onda je bilo teško u potpunosti izvesti Porekla prezimena za sve rodove po mahalama u selo Kalna.

Moraće da se naknadnom proverom dopuni ili ”izbaci” neko pogrešno ubačeno prezime.

No, bolje i ovako nego nikako postvljen RODOSLOV- samo sa “nepoznatim” imenima, bez porekla o prezimenu i godine rođenja, što će biti data mogućnost da se dopuni “otvaranjem” crkvenih knjiga; jer u ovom kraju u vremenu bugarske okupacije mnoge arhive su popaljene, pa je teško doći do podataka pre 1879.godine (tada je prvi put vršen popis stanovništva na jugu Srbije .

Autor: Miroslav B Mladenović Mirac lokalni etnolog i istoričar Vlasotince

*

NAPOMENA:

Ovde je izostavnjen RODOSLOV porekla prezimena, kao i dopuna višeetapnog raseljavanja stanovništa; dok se ne istraži poreklo rodova sa prezimenima iz vlasotinačko-crnotravsko-vlasinskoga kraja.

* * *

IZVORI:

[1] Radomir Kostadinović: Crna Trava i Crnotravci, Leskovac, 1968.

[2] Voja Blagojević, Čedomir Milošević i Borko Tomić:-“KALNA crnotravska”, 1987.godine, Crna Trava

[3] http://sr.wikipedia.org/wiki/Kalna_(Crna_Trava)

[4] Simon Simonović-Monka:-PEČALBARSTVO I NEIMARSTVO crnotravskog kraja, Crna Trava, 1983.

[5] Časlav Dinčić:- “IZ PROŠLOSTI CRNE TRAVE-Prilozi za istoriju crnotravskoga kraja-, Crna Trava, 2007.g.

[5] Wikipedija:- http://sr.wikipedia.org/wiki/Crna_Trava

Izvorni tekst za Vikipediju pisao Miroslav Mladenović, Vlasotince –Vl 03:26, 4. avgust 2006. (CEST)

[6] vesti-online.com

[7] Miroslav B Mladenović Mirac: ZAPISI Iz rukopisa -“Crna Trava i okolna sela ” ; 1970-2013.g, Vlasotince

* * *

Autor: Miroslav B. Mladenović Mirac, lokalni etnolog i istoričar i pisac pesama i priča na dijalektu juga Srbije

26. decembar 2013.godine, Vlasotince, Republika Srbija

 

Komentari (9)

Odgovorite

9 komentara

  1. sanja

    Zanima me poreklo prezimena Zlatkov,selo Vukadinovi(klisura Vlasina)

  2. Paja

    Sramota, ispade da mi je stric otac, a moje brace po stricu nema nigde!

  3. Ljiljana

    Trebam malu pomoc,
    cukun deda mi je Bogoje, pradeda Blagoje deda Slavko prezivamo se Blagojevic. Deda mi se iz Crne Trave (Gornje Gare) preselio u Smederevo.

    • Miroslav B Mladenovic Mirac

      Nemaš krsnu slavu i barem rođenje nekog iz tog roda Blagojević da bi vam se konkretno odgovorilo. Može i da “prelistaš” POREKLO(ovde na ovom sajtu) ovoga roda u selima Vlasotinca:Lipovica, Donja Lomnica, Kruševica-kao i u nekim selima Crne Trave:Krivi Del, Gornje Gare, Preslap, pa ćeš naći odgovor na određeni problem svoga porekla.

    • Joksim

      Ljiljana, da li si čula za Milicu, ćerku Tihomira, polubrata tvog dede Slavka po ocu, koji je Slavku kupio odelo, da izađe iz vojske. Prezime je Blagojević.
      Milica ima nekog ko može da ti to bliže objasni. Da napomnem, slava po dedi Slavku je Đurđic 16. novembra.

      • Ljiljana

        Tačno! Mi slavimo Đurđic. Deda mi jeste spominjao Tihomira ali se ne sećam Milice. Molim Vas ukoliko imate neki kontakt ili bar još neku informaciju da mi prosledite. Deda je preminuo, nekad mi je pričao nisam ga slušala sada kada me zanima ne mogu da ga pitam. Hvala.

  4. Stanoje Zlatanović

    Gde i kako mogu da nabavim knjigu [2] Voja Blagojević, Čedomir Milošević i Borko Tomić:-“KALNA crnotravska”, 1987.godine, Crna Trava.
    Da li negde može da se kupi?
    Živim u Zaječaru, otaci deda po ocu su iz Kalne.
    Pozdrav
    Stanoje Zlatanović, Zaječar

    • Miroslav B Mladenovic Mirac

      Knjigu neka ti neko SKENEROM uradi u biblioteci u Crnoj Travi . Sada barem ima svako kompjuter pa može i da se to uradi za male pare ili džabe kod prijatelja koji su starije generacije koji poseduju knjigu..