Poreklo prezimena Kukić

7. decembar 2013.

komentara: 35

[toggle title=”TESTIRANI KUKIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Kukić

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Karlovac, Hrvatska

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (35)

Odgovorite

35 komentara

  1. Nina

    Kukica je pre poslednjeg rata bilo u Foci (RS, BiH).
    Muslimanske su veroispovesti, poreklom od Pavlovica, tu cinjenicu i sami znaju…
    Nisam sigurna da su svi Kukici istog porekla – ove su Srbi prozvali kukavicama, navodno, zbog prelaska na islam, a od “kukavice” je izvedeno Kukici… To mi je rekao licno clan te porodice.

  2. Vojislav Ananić

    KUKIĆ (p.m). Kukići (p), u Baljcima (Bileća), Borcima i Bijeloj (Konjic). U Baljcima ih smatraju starosjediocima. Pripadaju istom rodu kojem pripadaju i Grubačići, a prezimena su dobili po jetrvama “od kojih je jedna bila ružna-gruba, a drugoj se popeo poganac (vrsta rane) na nos, te je ostala kukasta nosa”. Njeni su potomci Kukići. Slave Đurđevdan. Na Borke je Kukića predak doselio “iz Površi u Oputnoj Rudini” (59:159,312). U Baljcima je rođen narodni heroj Kukić, Nikole Milan (1915-1943). Bio je prvi komandir Baljačke partizanske čete. U prvim partizanskim aktcijama pokazao se kao sposoban, neustrašiv i dinamičan borac. Poginuo je 19. februara 1943. u borbama na Rami. Tada je bio zamjenik komandanta 1. bataljona X hercegovačke brigade (168:434, 435). Kukići (m). su nastanjeni u Sovićima (Jablanica).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

    • Tamara

      Narodni heroj Milan Kukić je bio stric moje majke, rođeni brat njenog pokojnog oca Đorđa Kukića. 💙

      • Ivana Kukić

        Moj deda je bio Milan Kukić, rođeni brat Đorđa i Nikole Kukića. Oni su iz sela Gornje Primišlje kod Slunja. Osim što znam da ih je bilo 11 dece i da je deda sa još jednim bratom došao u Srbiju, ništa i nikoga više ne poznajem.

        Tamara, znači da smo blizak rod 🙂

        • Đorđe Kukić

          moji su iz Gornjeg Primišlja opština Slunj, u tom potezu su se prvi naselio Eptenije Kukić i svi smo njegovi potomci, davno poreklo je iz Raške odakle vučemo korene. Legenda kaže da se Eptenije usprotivio kabadahijama i da je morao potražiti novo mesto za život. nažalost ja iz predanja znam samo pet šest kolena unazad. Interesantno je da smo se za vreme Balkanskih ratova prezivali Lazarević, ali je naše prezime vraćeno posle Solunskog Fronta i oslobodjenja. sad smo rasuti po belom Svetu, najviše nas ima u Vojvodini gde su naši dobili kolonizaciju posle prvog svetskog rata. kao i u Americi izvorno oko Milvokija. pre prvog Svetskog rata naši su trbuhom za kruvom išli za Ameriku u rudarski grad Milvoki. Dosta se vratilo kao dobrovoljci, a neki su ostali.
          ako neko ima neke podatke o svojoj familiji jako sam voljan da to negde pribeležimo i ostavimo deci u amanet.

  3. Vojislav Ananić

    Oputnorudinjani se često svode uz ili pod Banjane. Mnogi su govorili da su Banjani iako su rođeni u Oputnim Rudinama. Banjani su blisko susjedno pleme. U srednjem vijeku prije nastanka Banjana je sve to bila Rudina (današnji Banjani, Bilećke, Oputne, Bijele i Nikšićke Rudine).

    IZVOR: MENIĆANIN. Nenad; Prezimena Banijskog Pounja – Kukić

    Kukić

    Nenad Menićanin, “Prezimena Banijskog Pounja”

    PORIJEKLO I ZNAČENJE PREZIMENA

    Kukić je tipično srpsko krajiško prezime sa epicentrom u selu Gorička odnosno zaseok Kukići, općina Dvor na Uni. Preci današnjih Kukića su doselili na banijsko Pounje iz Like i Dalmacije a pre toga iz Hercegovine. U toku tih migracija ostavili su za sobom tragove kroz toponimske nazive mjesta i ostalih geografskih pojmova.
    U svom radu o prezimenima Dvorskoga kraja, prof Živko Bjelanović o prezimenu Kukić piše: »Mogli bismo ga pridružiti porodici prezimena kojima se u osnovi nalaze nadimačke metafore po znakovima za dijelove tijela, usp. kuk = Kuk (Kukić), šaka = Šaka (Šakić)itd. (usp. u Petra Šimunovića “Od glave do smokvina lista“, o.c.,str. 207-218).”[1]
    Za razliku od Šimunovića i Bjelanovića, dr Velimir Mihajlović se više posvetio istraživanju nastanka prezimena kojima je zajednička osnova „kuk”.[2] Prema Mihajloviću osnova „kuk” je preuzeta od praslavenske riječi što znači krivo, zaobljeno, iskrivljeno i druga osnova označava dio tijela odnosno „kuk”. Mihajlović napominje da je to zavelo i iskusnog onomastičara, akademika Šimunovića koji je poistovjetio ova dva različita značenja te je konkretno prezime Kukić svrstao u „anatomsku” tematsku grupu[3], zajedno sa Plećaš, Zubović, Rebrača i ostala. Uostalom Šimunović smatra da su slični koreni i sa prezimenom Kukec koje je nastalo od osnove „kukac”. U svakom slučaju Mihajlović argumentovano dokazuje da od praslavenske riječi kuk su nastali toponimi kao Babin Kuk, ili najviši vrh Crne Gore na Durmitoru Bobotov Kuk. Da bi značenje bilo još komplikovanije treba svakako uzeti u obzir i univerzalni glagol „kukati”. Uostalom treba i uporediti onomatopejsko značenje ptice kukavice koja isto u svojoj osnovi ima „kuk”
    Osim gore navedenih teorija i značenja treba se po Mihajloviću uzeti i u obzir izbledelo značenje iz staroslavenske mitologije, demon „kuk” ili „kuka”, može se naći jedino u našoj jezičnoj frazeologiji „o kukovu dne” koje je neosporno starije od „o Đurđevu ili Petrovu dne” u značenju nikada.

    HERCEGOVAČKO PORIJEKLO

    Najstariji zapis o prezimenu Kukić zabilježeno je u Dubrovniku 1236. Godine.[4]
    Na forumu Serbian caffe o Hercegovačkim prezimenima dosta je pisano o prezimenu Kukić.[5]
    Aktivni učesnik foruma, prof Nikola Laketa pronašao je ovo prezime kao i veliki broj srpskih porodica popisanih u „DEČANSKOJ HRISOVULJI I, II i III 1335-1345. To je zlatopečatna povelja kralja Stefana Dečanskog, napisana povodom izgradnje velelepnog manastira Visoki Dečani. Kralj je manastiru kao svojoj zadužbini darovao čitava sela za izdržavanje, kmetovi su plaćali porez manastiru. Sa prostora Huma, Zahumlja,Trebinja današnje Hercegovine,tu su naseljene u oblast Dečana neke srpske porodice. One su se kasnije pod pritiskom Turaka raselile na sjever i zapad. Od tih mnogobrojnih porodica koje su popisane u Dečanskoj hrisovulji ovo hercegovačko prezime je aktivno još i dan danas. Svi podaci se nalaze u objavljenoj istorijskoj građi koju su objavili autori: Ivić Pavle i Grković Milica, Dečanske hrisovulje, Novi Sad, 1976 godine.
    Prema pisanim dokumentima Jevte Dedijera, učenika slavnog Jovana Cvijića ovo prezime se smatra “starinskim” čiji su nosioci na prostoru Hercegovine živjele odranije, prije turskih osvajanja srpskih srednjovjekovnih zemalja. Dio materijala je propao, koji se odnosio na gornji dio Nevesinjskog polja, prilikom bjekstva prof Dedijera iz Sarajeva u Beograd 1908.godine, te su izgubljeni podaci o mnogim porodicama.
    Prema toj građi prof Laketa konstatira da su Kukići stara srpska porodica iz Hercegovine iz sela Baljaka kod Bileće a starinom potiču iz plemena Pilatovaca, slave slavu Đurđevdan. U istorijskim izvorima Kukići se pominju prvi put u selu Cernica kod Gacka u 15. vijeku, kasnije poslije pada Hercegovine pod tursku vlast, Kukići se pominju u Dubrovniku. Mnogo godina kasnije Kukići se pominju u okolini Dervente.
    Narodno predanje kaže da su rod Kukići i Grubačići. Po narodnom predanju oni potiču od dvije sestre od kojih je jedna bila gruba (ružna) i od nje potiču Grubačići, druga sestra imala je kukast, povijen nos i od nje potiču Kukići, oboje slave Đurđevdan i potiču od starog srpskog plemena Pilatovaca.
    Pilatovci – su potomci „bana” Pilata. Slave Đurđevdan mada nisu sve porodice koje slave sv. Velikomučenika Georgija potomci Pilatovaca kao što nisu ni svi Nikoljštaci Predojevići. Porodice koje potiču od te kuće su Komnenići, Šekarići, Kukići, Grubačići, Šutonje, Radovanovići, Sikimići. Takođe vredi napomenuti da je Jovan Dučić u svojoj knjizi o Knezu Vladisavljeviću zapisao da su u njegovo vreme došli neki Ličani, rođaci Nikole Tesle da traže rođake. Tesle iz Like slave sv. Georgija (što ništa po sebi ne znači jer toliko nesrodnih porodica slavi istu slavu ali sa druge strane ne pobija tvrdnju). Takođe neki tvrde, zbog jedne druge porodice Tesla sa Banije, koji su se ranije prezivali Draganić, da potiču negde iz Banjana unutar čije geografske jurisdikcije su živeli i žive još uvek dan danas Pilatovci. Oputnorudinjani se često svode uz ili pod Banjane kao moj deda u Beogradu koji je govorio da je Banjanin iako je rođen, iako su mu otac i majka rođeni Rudinjani, Banjani su blisko susedno pleme. U srednjem veku pre nastanka Banjana je sve to bila Rudina – današnji Banjani – Bilećke, Oputne, Bijele i Nikšićke Rudine.

    KUKIĆI U SRBIJI I BOSNI

    U mjestu Mošorinu u Bačkoj zabilježeni su Kukići 1560. godine, zatim u Baji 1725, Novom Sadu 1743, Sremskoj Mitrovici 1785, zatim u selu Trubarevu kod Soko Banje. Muslimanske porodice Kukić nalazimo u selima Krančići i Sovići kod mjesta Rama u Bosna.[6]

    TRAGOVI KUKIĆA U LICI

    Kukići se spominju u Lici u mjestu Otočac, a doselili su iz Korenice.[7] Prema «Plemenskom Riječniku Ličke i Krbavske Županije» u poglavlju: Nadimci pojedinih plemena u Lici i Krbavi, upisano je prezime; Kukići-Rapajići (Krbavica)[8]
    Kukić – Slave Sv. Jovana, Sv. Đurađa, Sv. Stevana, Sv. Iliju, Sv. Arhanđela i Sv. Nikolu [9]
    Lički dobrovoljci iz I svjetskog rata:[10]
    Kukić Danilo Budin, Glavaci
    Kukić Dragan Nikolin, Gornja Suvaja
    Kukić Pajo Stevanov, Gornja Suvaja

    OD HERCEGOVINE PREKO LIKE I BOSANSKE KRAJINE DO BANIJE

    U epohalnom dijelu, Dvor na Uni, Zborniku naučnih i publističkih radova Ante Milinović opisuje migracije stanovništva[11] tako da Kukiće svrstava u najbrojniju skupinu srpskih porodica, koje su u dvorski kraj doselile preko Like i Korduna, često iz Like preko Bosanske krajine. Zbog seoba koja su nastala iz raznih razloga unutar Vojne krajine kao prekomanda, gubljenje teritorija u ratovima, u potrazi za boljom zemljom i slično, dolazi do decentralizacije pojedinih prezimena tako da ovo prezime možemo naći od Like do Slavonije…
    Osim vjerske netrpeljivosti na sreću, još više je bilo primjera ljudske širine i vjerske tolerancije među graničarima, koji su duh saradnje prenijeli iz Potkozarja, zajednički koristeći crkvene objekte i usluge popova, a naročito tamo gdje malobrojnija konfesija bila razasuta među većinom druge konfesije, pa se manjina priklanjala vjerskom obredu većine, a da se to nije smatralo razlogom za sukobe u narodu. Ista prezimena u dvije ili tri konfesije pokazuju da su takve pojave bile česte: Abramovići, Babići, Begići, Bujići, Begovići, Blaževići, Borići, Delići, Đurići, Ikići, Jugovići, Karanovići, Kneževići, Kukići, Lotine, Mlađenovići, Obućine, Peršići, Radići, Slijepčevići, Stanići, Škorići, Tadići, Tomići, Vidakovići, Vukovići, Za(h)irovići i mnogi drugi. Na žalost većine naroda, ratne tragedije išle su na ruku najekstremnijim pojedincima svih etničkih grupa, pa je bilo dosta primjera vjerske-nacionalne netrpeljivosti, mržnje i teškog primitivizma, ali se oni ne mogu poistovjećivati sa cijelim narodima.
    Potvrdu hercegovačkog porijekla Kukića sa Podkozarja pronašao sam na web stranicama o Kozari i Podkozarju gdje se navodi porijeklo iz Banjana u Crnoj Gori i konstatuje da su doselili iz Hercegovine.[12]

    KUKIĆI U LITERATURI

    Prema ostavinskoj raspravi krajišnika Radovana Čalića iz Goričke, umrlog 9. septembra 1835, mnogi su mu ostali dužni a što je i naveo u svojoj oporuci napisanoj 29. decembra 1826. Na raspravi među dužnicima iz Rujevačke kompanije ostali su mu između ostalih, dužni Adam, Petar, Pavo, Vasilija i Sava Kukić iz Goričke. [13]
    24. januara 1943. godine, u borbi poginula je omladinka-bombaš Mara Kukić iz Goričke.[14]

    LOKALITETI PREMA POPISU STANOVNIŠTVA SR HRVATSKE 1948. GODINE [15]

    Mada prezime Kukić nalazimo na skoro cijeloj teritoriji Hrvatske ipak po njegovoj brojnosti i lokalitetima svakako pripada korpusu prezimena sa Banijskog Pounja odnosno Dvorskog područja. Naravno da je prezime rasprostranjeno po cijeloj teritoriji bivše Jugoslavije ali u ovom radu namjera je da se posebno obrade prezimena sa područja Banije odnosno Banijskog Pounja.

  4. Kukić

    Pozdrav svim Kukićima.
    Ima nas dosta i u selu Krviju kod Petrovca na Mlavi.
    Po predanju smo ovde došli pre 350 godina iz Zlatova i osnovali novo selo – Krvije.
    Na žalost našu danas mnogi nose druga prezimena zbog komunističkog posleratnog terora, jer smo čist kao suza četnički kraj. Od slava se slavi dosta toga od porodice do porodice, možda najčešće Sv. Luka.

  5. Jadranka Kukic

    Zovem se Jadranka Kukic, od oca Adama i majke Jagode Kukic.Rodjena 1969 godine u Gorickoj, opstina Dvor na Uni, Hrvatska.Slava nam je sveti Ilija.Volela bih da mi se jave svi koji vise znaju o poreklu prezimena Kukic.Moj deda je bio Dragan a baka Ana Kukic-Pribicevic.Majka devojacko Zuber iz Ljeskovca.Verovatno ima rodjaka koje uopste ne znam.Svako dobro svim Kukicima ma gde bili u Svetu.Pozdrav iz Novog Sada.Moj e-mail je [email protected]

    • Đorđe

      Ja sam unuk Luke Kukić i Stoje Kukić(rođ. Zlatović). Dedin otac se zvao Mitar Kukic i koliko znam radio je neko vreme u Americi u rudniku. Deda i baba su posle 2. Sv. rata doselili u Slavoniju prvo Gundinci zatim Orolik. Kolilo znam živeli su u selu Gorička, Dvor na Uni. Kao slavu slavimo Sv.Iliju. Verovatno smo nesto u rodu.
      Lep pozdrav 🙂
      [email protected]

  6. Gorica Kukic

    Pozdrav! Ja sam Kukic, rodjena sam pod legendarnom planinom Kozarom.Moj djed Momcilo Kukic je pricao da zna imena predaka sa muske strane do sedmog koljena, sto znaci da mi vec dugo zivimo tu. Selo je Gornja Bistrica, opstina Prijedor. To je jedan veliki zaseok Kukici sa domacinstvima istoimenog prezimena, podno najviseg vrha Kozare. Slavimo svetog Jovana 🙂 Pozdrav za sve Kukice

  7. Vladimir

    Pozdrav od derventskih Kukića svim prezimenjacima, mi slavimo Sv.Nikolu,dok još dvije loze derventskih Kukića slave Sv.Georgija i Sv.Stefana.