Порекло презимена Зовко Reviewed by Momizat on . [toggle title="ТЕСТИРАНИ ЗОВКО НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Зовко Хаплогрупа: I2a Порекло: Узарићи, Широки Бријег, Босна и Херцеговина Крсна слава: католик Контакт [toggle title="ТЕСТИРАНИ ЗОВКО НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Зовко Хаплогрупа: I2a Порекло: Узарићи, Широки Бријег, Босна и Херцеговина Крсна слава: католик Контакт Rating: 0
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Зовко

Порекло презимена Зовко

ТЕСТИРАНИ ЗОВКО НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ

Зовко

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Узарићи, Широки Бријег, Босна и Херцеговина

Крсна слава: католик

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

prezime@poreklo.rs
Пишите нам


Коментари (1)

  • Војислав Ананић

    ЗОВКО (к), презиме бројних и разгранатих породица у западној Херцеговини. Настањени су у Пологу, Доњем Црнчу, Оклају, Прибиновићима, Трну и Узарићима (Широки Бријег), Пробоју, Вељацима, Хумцу, Бијачи, Отоку, Радишићима (Љубушки). Има их у Бишћу и Бијелом Пољу (Мостар), Радешини (Коњиц), Мостару и другим мјестима. У Пологу су одавно. У пописима из 1743. и 1768. године у Пологу се помињу под презименом Зовковић. Тих година било их је и у другим мјестима западне Херцеговине. По једном народном предању, у Црнач су доселили из „Билог Поља“ код Мостара. У Оклаје, Прибиновиће и Трн дошли су из Црнча око 1750. године. За Зовке у Татама (дио села Јаре) Дедијер наводи да су дошли од Имотског у Далмацију „прије 300 година“ и да су се тамо звали Злоковци. Петрић каже да су Зовке „већ дуго на подручју Лиштице, тако да се у једну руку могу сматрати старинцима“ (59:262,295. 297,302.337,343,346,349: 189:36,51.55,58.62.71,79).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

    Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top