Poreklo prezimena, selo Jarušice Gornje (Aerodrom, Kragujevac)

30. oktobar 2013.

komentara: 2

Poreklo stanovništva sela Jarušice Gornje (danas Gornje Jarušice), gradska opština Aerodrom – grad Kragujevac. Prema knjizi „Etnološka građa o Šumadincima“akademika Jovana Erdeljanovića, prvo posthumno izdanje 1948. godine – poslednje izdanje Službeni Glasnik i SANU – Edicija „Koreni“ 2011. godine u sklopu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

 

Položaj sela, vode i zemlje.

Jarušice Gornje je jugozapadno od varošice Rača, a severno od Kragujevca. U ataru ovoga sela najpre su krajevi Kusovac i Gočobija, koji su od reke Rače na levoj strani i naviše. U Kusovcu je Vratarska Mehana (tako je nazvana po porodici Vratarevićima u Svetliću). Sinor je „zaseok“ sa 10 do 15 kuća, graniči se („sinori“) sa atarom sela Čumića. Između Čumića i Sinora protiče potok Kalenovac. Oko ovog potoka je „zaseok“ Kalenovac, koji ima oko 10 kuća. Od Belih Bara na sever, pored potoka Vranovca je zaselak Irig, koji ima oko 15 kuća. Do njega je Perovski Kraj, koji ima do 20 kuća, sa vodom Češmom (tu staju litije). Do njega i do reke Klenovca i Rače je Brđanski Kraj (sa jakim izvorom Trska), koji ima do 15 kuća. Dalje je Donji Kraj, sa Lekinom Vodom, koji ima oko 20 kuća. Pored toga kraja su brdo Sladun sa starim vinogradima (u njemu je bila jedna vrsta drveta koje se zvalo „sladun“, kojeg sada nema). Mesto Mišjak pripada Gornjim i Donjim Jarušicama. Ono je do Krčmara. Tu su lugovi.

U zaseoku Klenovcu su Bele Bare, polje, gde su nekada bile dve velike poduboke, a sada sasušene, bare. Na jugu od Belih Bara je Polje ili Sobovica – tu je bila zavetrina i velika gora, otuda ime.

Starine u selu.

U Arnautskom Brdu su se izoravale vrlo davno neke bele pare. U Brđanskom Kraju je bilo starinsko groblje. Kopajući pesak na tom mestu iskopavane su ljudske kosti. Zove se i Džidovsko Groblje. Groblje u Strnjikama neki zovu Kaluđersko Groblje. Navode i mesta gde su nalazili spomenike, kojima je bio obeležen posed nekog starog manastira i to: Češmarska Jaruga do sadašnje porte, Cele Livade do Gočobijkse Jaruge (do Starog Zapisa), zatim preseci u Sladun, pa dalje između Vranovca i Cukićevog Groblja, pa na lužnički Mišjak.

Ime selu.

U narodu se kazuje da je ranije ime selu bilo Jaružice, tako nazvano zbog mnogih jaruga da bi kasnije selo dobilo naziv Jarušice Gornje budući da u opštini Rača postoji selo Jarušice Donje.

 

Poreklo stanovništva.

Svi kazuju da nema nijednog doseljenika iz krajeva istočne Srbije u Gornjim Jarušicama, a u Donjim Jarušicama oni kao da čine većinu. To se umnogome zapaža po govoru, osobito kod žena.

Milčetići i Kostići su najstariji rod u Gornjim Jarušicama i oni su u kraju Kusovcu. Od njih su i Kostići koje zovu Arnautima. Po predanju doselio se predak Milčetaiz „Erske“, Starog Vlaha ili Hercegovine, Lučindan.

Domanovići, čukunded Vučićdošao iz „Erske“ (njegov brat je poginuo u Bošnjanica, gde takođe ima Domanovića). Oni su se nalazili sa rođacima iz Erske, koji su donosili katran na prodaju po Šumadiji, Sv. Vračevi.

Radovanovići i Jankovići su iz sela Progorelice u predelu Studenici, gde su im ostali kumovi, Nikoljdan.

Bršani i Milosavljevići su odnekud iz Stare Srbije, Jovanjdan.

Radovanovići, Radojičići, Dudžići, Milosavljevići i Lazarevići su jedan rod, poreklom su iz predela Studenice, gde su im ostali kumovi, Mratindan.

Janići i Nikolići su se doselili odnekud „ozgo“. Neki tvrde da su Janići (ovde piše Janjići) najstariji rod u selu, Nikoljdan.

Pavlovići su od Studenice, Nikoljdan.

Tomići i Tašići ne znaju za svoju starinu, Sv. Petka.

Petrovići su od Rudnika, tamo im ostala rodbina, Đurđevdan.

Živadinovići su iz okoline Kragujevca; imaju kumstvo u selu Beloševcu kod Kragujevca, Stevanjdan.

 

IZVOR: „Etnološka građa o Šumadincima“akademika Jovana Erdeljanovića, prvo posthumno izdanje 1948. godine – poslednje izdanje Službeni Glasnik i SANU – Edicija „Koreni“ 2011. godine u sklopu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Mirčetić Vladimir

    Nisu u G. Jarušicama ”Milčetići”, niti su od ”Milčete”, već Mirčetići od Mirčete. Mirčetov grob nalazi se u centralnom delu groblja koje je dugo bilo zapušteno i zaraslo. Poreklo je verovatno tačno. Mirčeta i Doman su verovatno bila dvojica od četvoro braće. Pretpostavlja se da su i Tomići iz stare Hercegovine. Potok se zove Klenovac. U selu postoji crkva koja je bila zatrpana dolaskom Turaka i zaboravljena, a slučajno ju je pronašao pastir. Pozdrav svima…

  2. Mene je mnogo zainteresovao komentar Vladimira Marcetica…moja je svekrva vodila moga muza u toj maloj crkvi, sto je bila zakopana u zemlji. Ona je jos uvek ziva (93 godine), ali se ne seca kako je izgledala unutra. Dali neko zna sta se desilo sa tom malom crkvicom? Dali neko ima sliku od te crkve,da je neznam koliko stara? Moja svekrva, Slavka Savic misli da se niko ne seca te crkvice. Mnogo hvala unapred!
    Ivanka Savic i Slavka Savic