Порекло презимена, Старо Село (Гламоч)

20. октобар 2013.

коментара: 0

Порекло становништва села Старо Село, општина Гламоч. Стање из 1920-21. године. Према истраживању Боривоја Милојевића „Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко поље“. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Привредне прилике.

Њиве су испод села. Вода, кад се излије, удари у куће. Оре се на шест недеља пред Ђурђев- дан. Некад се и узоре, па вода потопи њиве. Паша је изнад села у Греди, Кућетинама и Јасицима, а измешана са шумом у Малићки. Ливаде су у планини, у Милановцу и Словину. Отуда сено преносе на коњима. Један сељак има на планини кошару, где је зими са стоком.

Положај и тип.

Куће су ивицом, између кршне стране и равни. Воду пију са Царевца и са Јаруге. У селу су два бунара: Кошишће и други безимени. У јесен и пролеће они се налију водом. Зими, кад је бура, замрзну се и у њима нема тада воде.

Кућа има: Козомора З, Радића 1, Матешевића 1, Крчмара1, Петровића 1, Јакишића 2 и Дјаковића 1.

 

Порекло становништва.

У Старом Селу су раније живели Мирићи и Новалићи (муслимани). Новалићи су побегли у Бања-Пуку, кад их је овде једном потопила вода.

Јикишићи су стали испод Цетине, у „Кавурима“. Тамо сада има Јакишића Бунар. Отула је око 1820. год. Изишао њихов прадед и донео дете „у бешици”. Дошли су прво у Подглавицу и били у најму код муслимана Рашка. Затим су у првој половини 19. века прешли у Старо Село где их је населио Ибро Видимлић. Кад су се средином 19. века изделили, једни су отишли у Зајаругу. Славе Св. Стевана.

Дјаковић је доселио из Пријана средином 19. века. Населио га је Анђић, терзија из Ливна.

Малешевић је доселио из Шумшака средином 19. века. Слави Св. Јована.

Петровићи су из Црног Луга (у Ливањском Пољу). У првој половини 19. века дошли су одатле у Заглавицу, а око 1860.год. овде. Славе Арх. Михајла.

Козоморе су се доселиле из Подглавице „пред Аустрију“ са места где су сада Чолићи. Били су најпре у Врбици па у Сувачи (у Ливањском Пољу) и одатле су прошли у Конић. Славе Св. Јована.

Крчмар је досељен из Отковаца „пред Аустрију”. Слави Св. Ђурђа. Његов отац није имао земље па се „гоњ’о с Турцима и прео с безим Пилиповићим“. Овде га је населио Исаковић.

Радић је досељен из Видимлија „око Аустрије“. Тамо је био у најму код Балагића, а овде је дошао у кметство Деспићу. Слави Св. Тому.

 

ИЗВОР: Боривоје Милојевић – Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко Поље. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.