Poreklo prezimena, selo Gornje Vukovsko (Kupres)

12. oktobar 2013.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Gornje Vukovsko, opština Kupres. Stanje iz 1920-21. godine. Prema istraživanju Borivoja Milojevića “Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko polje”. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Privredne i saobraćajne prilike.

Vrtovi sa krompirom i kupusom i njive i livade su između kuća. Paša i sitna bukova šuma su iznad kuća u Golinu, Bagajnici, Ripišću, Paležu, Vrižini, Javorju, Krkašnici itd.

Kroz sve tri dolinice prolaze putevi. Dolinama Dugog Polja i Široke vode putevi s jedne strane u Bugojno, a s druge za Duvno. Dolinom Bućevače vodi put s jedne strane u Gornji Vakuf, a s druge u Gušće, u polje gde su staje i košare seljaka iz Bućevače.

Položaj i tip.

U Dolini Dugog Polja, koja se pruža od severoistoka ka jugozapadu, na strani okrenutoj severo-zapadu leže kuće: Golića 2, Golića 8, Malića 5, Ostojića 2 i Manojlovića 17 Vodu piju sa vrela Jastreba. Kuće su izdeljene u pet grupa. Grupe kuća Ostojića i Manojlovića rastavljene su vrtovima, njivama i livadama i ovo rastojanje iznosi oko 150 m. Jugoistbčno od Dugog Polja na temenu kose leži 18 kuća Golića; između kuća su njive i vrtovi. Jugoistočno je dolina Široka, takođe pravca severoistok-jugozapad; njen potok uvire u selu. Na strani ove doline, okrenute jugu i jugoistoku, leže 9 kuća Lugonja; oko kuća su vrtovi. Od njih je udaljena 1 kuća Lugonje. Na suprotnoj strani doline, okrenute severozapadu, leže kuće: Krvopića 2, Bojanića 1, Franića 2, Keranovića 2, Malušića 2 i Lugonja 2. Voda se pije sa Točka. Sve su ove kuće razređene. Prema jugoistoku je treća dolina, Bućevača, odvojena od doline Široke Janjića Glavicom, koja je pod pašom i šumom. Ova je dolina takođe pravca severoistok-jugozapad. Na njenoj strani, okrenutoj jugoistoku i istoku, leži 9 kuća Janjića. Na istoj strani je grupa od 3 kuće Đurića odvojena od Janjića njivama. U ravni doline su kuće: Navalušaća 1, Lugoše 1 i Bajića 3. Na suprotnoj strani doline, okrenute severozapadu, leže kuće: Majstorovića 1, Vasića 2, Jakovljevića 1, Bojanića 4 i Radića 1; od njih su odvojene, a leže na istoj strani, kuće: Lugonje 1 i Đirića 2. Svaka od ovih triju kuća je za sebe. I najzad, u ravni polja su kuće: Lugoše 1, Periza 4, Radića 1, 3eljkića 2, Šika 3, Vasića 1, Radića 2 i Šperaka 2. I ove kuće iz doline Bućevače nose vodu sa Točka, iz doline Široke.

 

Poreklo stanovništva.

U dolini Široke, na mestu Krvopića, i u dolini Bućevače, na mestu Bojanića, živeli su muslimani: Memići, Plemići, Babići, Deminići i Price. Kad je početkom 19. veka „zapalila kuga“, „obamrli“ su i „Turci i Srbi“. Memići i Babići su tada ,,otprtljali“ u Travnik, Plemić u Duvno, a ostali u Uskoplje. Posle toga, takođe početkom 19. veka, „doprtljavali“ su „Srbi“ na turske zemlje.

Malići, Manojlovići i Ostojići su stari doseljenici nepoznatog porekla. Najstariji su Malići, čiji se predak zvao Male. Od njih su Manojlovići, a od ovih Ostojići. Slave Sv. Jovana.

Janjići su starinom iz Hercegovine. Početkom 19. veka doselio je njihov praded iz Lipe (u Duvnu). Slave Sv. Jovana.

Zeljkići su se doselili iz Janja početkom 19. veka. Slave Sv. Nikolu.

Početkom 19. veka doselili su se „ispod Vrljike“:

Golići, Slave Sv. Đurđa;

Krvopići, čiji je predak „utekao od soldačije“. Slave Sv. Jovana;

i Šperci. Slave Sv. Đurđa.

Lugonje su se doselile od Ljubuškog početkom 19. veka. Vele, da im je tamo bila „tjeskoba“. Slave Sv. Đurđa. Neke Lugonje su „otprtljale“ u sela oko Donjeg Vakufa.

U prvoj polovini 19. veka doselili su se:

Đurići i Majstorovići od Glamoča. Slave Sv. Đurđa;

Radići, Vasići i Malušići iz Glamoča, gde su bili došli iz Šemenovaca (u Kupreškom Polju). Slave Sv. Nikolu;

Jakovljevići iz Duvna, a starinom su iz Hercegovine. Slave Sv. Jovana;

Bojanići iz Goravaca, kod Mostara, gde im je ostalo groblje. Slave Sv. Luku;

i Perizi iz Ravnog. Njihov ded Vasobio je ostao siroče, pa je došao zetu Krvopiću. Slave Sv. Jovana.

U drugoj polovini 19. veka doselili su se:

Franići (Lulići) iz Rilića. Slave Sv. Stevana;

Keranovići iz Mračaja. Slave Sv. Đurđa;

Novalušići iz Gornjeg Vukovskog, od Baštića. Slavi Sv. Đurđa;

i Bajići iz Donjeg Vukovskog Slave Sv. Jovana.

 

IZVOR: Borivoje Milojević – Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko Polje. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Ruza Boric

    Moj otac Nilola sin Mitra Borica je rodjen u Bucovaci interesuje me poreklo tog prezimena