Порекло презимена, село Стражбеница (Купрес)

22. септембар 2013.

коментара: 0

Порекло становништва села Стражбеница, општина Купрес. Стање из 1920-21. године. Према истраживању Боривоја Милојевића “Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко поље”. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Привредне и саобраћајне прилике.

На ниској површи око кућа су њиве. Северно од села, у равни поља, су ливаде. Југозападно, на површи, по главицама је паша, а по доловима њиве.

Дрва се догоне из Јеловаче и Орловаче, венаца на северозападном оквиру поља.

Положај и тип.

Око Стражбенице је ниска површ, састављена од доломита. У њој је плитка долина, по чијим странама и дну леже куће. Вода се доноси са Сарина Врела, које је у пољу, далеко за пола часа хода.

Кућа има: Токића 1, Галића 3, Ромића 1 и Багарића 8.

Куће багарићске су у групи, а остале су око њих.

 

Порекло становништва.

Преци Багарића дошли су из Буковице (код Дувна) у Јуриче. Кад су ту орали, растоваривали су за ораче по осам коња натоварених сплитским и сињским вином; у пролеће су пуштали „алашу“ у Плазеницу, и ишли да је траже тек у јесен, кад ће ,,врћи“. Затим су „отањили“. У Растичеву, где су сада Грбеше, били су Ивкићи и Припунићи. Бег Миралем дигне ове, насели Багариће и да им жито и волове; ту опет „пођу к’о из воде“. Затим их ју бег молио, те су крајем 18. века прешли одатле у Стражбеницу. Кад су овде дошли, јагњило им се по 500 оваца.

Ракићи (старо презиме Вукадини) пореклом су из Конторе, код Имотског. Њихови преци били су на „сто“ места, пре него што су овде дошли; а овде су дошли из Мрђебара крајем 18. века.

Токић је доселио из Растичева око 1860. године.

Галићи су дошли из Злосела око 1875. год.; тамо су били на месту Кукавичића хамбара.

 

ИЗВОР: Боривоје Милојевић – Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко Поље. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.