Poreklo prezimena, selo Pađine (Zvornik)

18. septembar 2013.

komentara: 4

Poreklo stanovništva sela Pađine, opština Zvornik (Republika Srpska). Prema istraživanju Saliha Kulenovića ”Naselja i porijeklo stanovništva u dijelu zvorničkog podrinja”, sprovedenom u periodu 1972-1982. godina. Priredio saradnik portala Poreklo Mladen Gajić.

 

Ovo naselje počinje odmah od zvorničko-bijeljinskog puta, a smješteno je između Trnovice i Roćevića.

Odakle naziv Pađine nije nam poznato niti se u narodu o tome održala tradicija, ali je najvjerovatnije da su ga stanovnici migranti iz Hercegovine donijeli, jer i danas postoji selo sa ovakvim imenom u istočnoj Hercegovini.

Za vrijeme austrougarske uprave, prema sjećanju starijih kazivača, ovdje je bilo oko 14 kuća. Prema podacima iz 1971. godine Pađine su imale 477 stanovnika i 106 domaćinstava, a 1981. 538 stanovnika, 134 domaćinstva i 139 kuća.

Po nacionalnosti stanovnici ovog naselja su Srbi.

Kako je ovdje stanovništvo dosta mlado, te se nije baš najbolje održala tradicija o porijeklu.

Našim istraživanjima utvrdili smo da su se Rudanovići (Jovanjdan; 1k, 3k, 3k) pred kraj turske uprave doselili iz Čajniča, a da su Perići (Nikoljdan; 3k, 3k, 4k) iz Hercegovine.

Đokići (Jovanjdan; 3k, 6k, 13k) su se doselili prije 200 godina, ali se nije održala tradicija odakle su. Sa istom rodovskom slavom kao kod Đokića su i Stanojevići (Jovanjdan; 1k, 2k, 9k). Prema starijim kazivačima oni su starosjedioci a prezime su dobili po djedu Stanoju; ranije su se drugačije prezivali.

Kosovići (Đurđevdan) su se pred samu austrougarsku okupaciju doselili iz Hercegovine; prvo su se nastanili u zaseoku Peckoj (Roćević), a odatle prešli u zaselak Vrela, pa onda ovdje u Pađine.

Vasići (Nikoljdan; 1k, 3k, 4k) su vjerovatno porijeklom iz Hercegovine, Ostojići (Aranđelovdan; 3k, 3k, 7k) iz Crne Gore, Markovići (1k, 2k, 6k) su iz Srbije, Stjepanovići (Markovdan; 3k, 5k, 4k) su iz Majevice, Miloševići su bližim porijeklom iz Kozluka, a preselili su se u Pađine u vrijeme migracije muslimanskog stanovništva u sjeveroistočnu Bosnu, Perići (Nikoljdan; 3k, 3k, 6k) su iz Trnovice; ovdje se prije 150 godina preselio jedan član ove porodice i promijenio prezime, dok mu je drugi brat, koji je takođe promijenio prezime ostao u Trnovici; ovaj drugi se prezvao u Stevanoviće, a ranije su se prezivali Dimitrijevići). Jevtići (Đurđevdan; 1 k danas) doselili su iz Tabanaca prije Prvog svjetskog rata.

O porijeklu Božića (Nikoljdan; 2k, 2k, 5k) i Lazarevića, zvanih Malića (Nikoljdan; 4k, 4k, 8k) nismo mogli ništa pobliže saznati, izuzev što su se ovi drugi počeli ovako prezivati od austrougarske uprave.

U Pađinama je bila nastanjena i porodica Bošnjaković koja je danas “zamrla”. Bili su porijeklom od Pive (Crna Gora), pa su se u matici i prezivali Pivljani, a kad su došli ovamo (a to je moglo biti pred kraj turske uprave), “predjeli su se”, promijenili su prezime u Bošnjakoviće.

Pađine imaju i svoje groblje, a smješteno je na lokalitetu koji se naziva Vignjište.

 

IZVOR: Salih Kulenović – Naselja i porijeklo stanovništva u dijelu zvorničkog podrinja. Priredio saradnik portala Poreklo Mladen Gajić.

____________________________________________________________________________________________________

.

Popis porodica u Pađinama danas:

Bogdanović (Ilindan)

Božić (Nikoljdan)

Vasić (Nikoljdan)

Vukajlović (Nikoljdan)

Vuković (Jovanjdan)

Vukotić (Ilindan)

Đokić (Jovanjdan)

Đukanović (Nikoljdan)

Živković (Ilindan)

Ivanović (Nikoljdan)

Ilić (Nikoljdan)

Jevtić (Ilindan)

Jekić (Đurđevdan)

Jović (Jovanjdan)

Lazarević (Nikoljdan)

Marković (Jovanjdan)

Milošević (Đurđevdan)

Milošević (Nikoljdan)

Mršić (Nikoljdan)

Nikolić (Đurđevdan)

Ostojić (Nikoljdan)

Ostojić (Aranđelovdan)

Perić (Nikoljdan)

Radić (Ilindan)

Ristanović (Ilindan)

Rudanović (Nikoljdan)

Simić (Nikoljdan)

Spasevski (Nikoljdan)

Stanojević (Nikoljdan)

Stević (Nikoljdan)

Stevanović (Nikoljdan)

Stejpanović ”Sarić” (Markovdan)

Tadić (Markovdan)

.

PRIREDILIGorana Vuković, Ratko Vuković, Dana Milošević

.

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Da li znate mozda poreklo prezimena Milosevic iz Padjina? Stric mi zivi u Padjinama a moj otac i drugi stic su pre 20 godina dosli u okolinu Smederevse Palanke..

  2. I da li znate mozda imate neku informaciju o imenu i godini rodjenja o nekom nasem predku koji je ziveo na podrucju austrougarske?

  3. Zvezdan

    Na kraju prethodnog teksta, u dijelu gdje su navedene familije i slave koje slave, potkrala se greška kod familije Stević. Naime, oni slave Lazarevdan, a ne Nikoljdan, kako je navedeno.

  4. Pero Ostojic, Kuzmin, 022/664-701; 069/664-701

    Nema dovoljno podataka o Ivanu Milosevicu i njegovom ocu i stricevima, ali moglo bi biti: Od Milosa je Stevo, od Steve je Tejo (1840-1905), od Teje je Ristan (1871-?), od Ristana je Mladjen, od Mladjena Milos, od Milosa su Žoran, Goran i Vlado. Od Vlade su Ivan, Ivana, Jovan, Bojan. Od Žorana su Nikolina i Danijela, od Gorana su Milica, Milena, Milan ili Mikan. Milosevici su iz Kozluka dosli u Padjine posle 1830. ili 1862. godine, a verovatno su iz istocne Hercegovine, odnosno danasnje Crne Gore, iz Milosevica, sa Pive. Postoji rodoslovno stablo Milosevica od prvobitnog Milosa, koji je verovatno rodjen pre 1800. godine.