Poreklo prezimena, selo Mala Moštanica (Obrenovac)

27. avgust 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela (naselja) Mala Moštanica, opština Obrenovac. Prema knjizi Riste T. Nikolić – „Okolina Beograda“, prvo izdanje 1903. godine u sastavu knjige „Okolina Beograda i Smedereva“, poslednje izdanje Službeni Glasnik i SANU – Edicija „Koreni“. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

 

Položaj sela.

Selo je poglavito sa desne strane Baričke Reke i po plećima kosa, koje se sa obe strane pomenutoj reci spuštaju. Ima kuća i po ravni dolina, na podnožju kosa, između kojih su dosta duboke i prostrane doline.

Tip sela.

Selo je razbijenog šumadijskog tipa, a po okrajcima ima razbijeni starovlaški tip. Deli se na ove glavnije krajeve: Drenjanski, Vilipovića, Nikolića i Šarčevića Kraj. Neki su krajevi po plećatim kosama, duž kojih vodi široki seoski put. Sa obe strane puta su kuće, uvučene u dvor. Uz selo ima i raselica, koje su van ostalih kuća dosta daleko. U selu ima oko 70 kuća.

Starine u selu.

Ispod današnjeg groblja postojalo je madžarsko groblje od kojega danas nema nikakvih tragova. Tu je bila i neka stra crkva, vele Madžarska. Kod škole je iskopana neka stara ploča. Stari put, koji je iz Beograda vodio kroz ovo selo, i danas se poznaje – „džada“ više Lipika blizu Šarčevića kuća. Dolina jednog potoka, desne pritočice Baričke Reke zove se „Selina“ ali se ne priča da je tu bilo nekada selo.

 

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Kada je ovo selo zaseljeno ne može se saznati. U selu ima dosta starih porodica – starinaca – za čije se poreklo ne zna. To su:

Vilipovići, slave Mratindan.

Nikolići od kojih se neki zovu Savići a ranije su se zvali Nedići a zovu ih Barjaktarevići, slave Aranđelovdan.

Šarčevići, slave Stevanjdan.

Dimitrijevići, slave Stevanjdan.

Pantići, slave Aranđelovdan.

Mihajlovići, slave Aranđelovdan.

Pantelići a po starini Šišakovići, slave Tomindan.

Ostale porodice su doseljene:

Drenjani su doseljeni iz Drena, kolubarski srez, slave Jovanjdan.

Varničići su iz Divaca (valjevski srez), ne kaže se koju slavu slave.

Šošići su poreklom iz obližnje Ostružnice, slave Aranđelovdan.

Veselinovići su iz Trnove, vele blizu Deligrada, predak im se doselio pre 60-70 godina i udomio se u Vilipoviće, zovu ih „Bugračići“, ne kaže se koju slavu slave, pretpostavlja se da, kao i Vilipovići, slave Mratindan.

Stevanovići su iz Rudske a starinom su iz Like, ne kaže se koju slavu slave.

Lazarevići su iz Bosne, slave Ignjatijevdan.

Cvetkovići su iz Vrapče, blizu Trna u Bugarskoj, predak došao kao dečko u selo da argatuje i tu ostao, slave Mitrovdan.

Blagojevići, ne zna se odakle su doseljeni, kao da su starinom iz ovog sela, slave Aranđelovdan.

Milojevići, ne zna se odakle su doseljeni, kao da su starinom iz ovog sela, slave Đurđevdan.

U ovom selu nema mnogo novijih doseljenika. Glavni deo stanovništva čine starinci i stariji doseljenici. Priča se, da je bilo novijih doseljenika iz Bosne i drugih zemalja, pa su ih stanovnici ovog sela rasterali, jer se, vele, nisu vladali kako treba; hvatali ih u krađi i u drugim nezakonitim radnjama.

 

IZVOR: Rista T. Nikolić – „Okolina Beograda“, prvo izdanje 1903. godine u sastavu knjige „Okolina Beograda i Smedereva“, poslednje izdanje Službeni Glasnik i SANU – Edicija „Koreni“. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.