Poreklo prezimena, selo Sućeska (Andrijevica)

8. avgust 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Sućeska, opština Andrijevica. Stanje iz 1903. godine. Prema istraživanju popa Bogdana Lalevića i Ivana Protića „Vasojevići u crnogorskoj granici”. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Odmah na istočnoj strani do Andželata, a na ušću Zlorečice u Lim, nalazi se trougaona ravnica Redžov Lug, na kojoj su nekoliko kuća. Iznad Redžova Luga leži jedna terasa — Podi c na njoj opet šest kuća. Odatle levom stranom Lima, na strmom nagibu Jerinje Glave, pruža se za 1/2 sahata hoda prisojna i dosta strma strana, sa pogdekojom kućom i zove se Sućeska. Sva tri pomenuta dela natapaju se od Zlorečice, potočića i izvora (ustave), a opet sva tri se služe jednom ujmeničkom vodenicom, koja se nalazi na Zlorečici na vrh Redžova Luga.

Pošto su, kao i Barani, skoro selo zasnovali, to nemaju zasebne planine, nego im je planina ostala ista, koja im je bila i pre doseljenja u ovo selo. Tako je Maslovarićima planina Štavna, jer su dodigli iv Božića, a Stiovićima Balj, jer su dodigli sa Seoca.

Selu je došlo ime otuda, što je u tesnacu između dosta krševitih planina. Ovaj tesnac razdvaja Polimlje od ostale Nahije. Ime Redžovu Lugu sigurno će biti po nekom Redžu Sokoloviću, jer su tu, po predanju, bili dvori paše Sokolovića, od kojih i danas postoji gomila kamenja. Jerinja Glava, po narodnom predanju, dobila je ime od „Proklete Jerinje“, koja je htela da pravi most preko Lima s Jerinje Glave na Balj.

U Sućeskoj ima 28 kuća sa 132 stanovnika, koji su Mijomanovići: Stiovići i Maslovarići, osim dve kuće Vukovića (Novakovići) i jedne kuće Đurišića (Kovačevići).

U selu ima samo jedno groblje.

 

IZVOR: “Vasojevići u crnogorskoj granici“, pop Bogdan Lalević i Ivan Protić, SKA, Beograd, 1903. (str. 583). Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.