Poreklo prezimena, selo Kralje (Andrijevica)

6. avgust 2013.

komentara: 2

Poreklo stanovništva sela Kralje, opština Andrijevica. Stanje iz 1903. godine. Prema istraživanju popa Bogdana Lalevića i Ivana Protića „Vasojevići u crnogorskoj granici”. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Na istočnoj strani brda Trešnjevika, s obe strane reke Kraštice, niz nju do Peovca, Salevića i Prisoje prostire se selo Kralje. Ono se nalazi na blažim i strmijim nagibima kose, koja polazi od Lise, Treganjevika i one kose, koja polazi od Štavlje. Ovo je selo dugačko (i.-z.) jedan i po sahat, a skoro isto toliko i široko od juga na sever. Zemljište ovoga sela sve je podvodno, a plavi se vodom iz Kraštice i raznih potočića, koji kroza nj teku. Vodenica ima samo redovničkih.

Planina je svima Kraljanima Ljuban, izuzevši Čukane, koji su se docnije doselili u Kralje iz Peovca i s toga izdižu na Štavnu, odnosno na Ljubašticu.

Kralje, kao i Konjuhe, opšti je naziv dosta velikog prostora. Taj se prostor deli na više sela: Ravno Kralje, Sjenožeta, Gnjili Potok, Kosturnica, Čuka, Oblo Brdo i Vjetroševice.

Kralje je dobilo ovako ime, priča narodno predanje, što su tu bili kraljevski ambari Nemanjića, a Kraštica po tome što teče kroz Kralje.

U celom Kralju imaju 172 kuće sa 1179 stanovnika, koji su od Dabetića: Deletići, Labovići, Vulinići i Stanisavići i od Kovačevića: Đurišići, Milovići i Aletići.

Kralje ima pet grobalja: u Ravnom Kralju, kod crkvine, na kojoj se sada gradi nova crkva posvećena Voznesenju. Malo više ovog novog groblja nalazi se staro groblje na jednoj glavici prema Podu Lekića; jedno u Sjenožetima; jedno u Čuki i Gnjilom Potoku i, na posletku, kuće Butrića u Šipovicama iznad Kralja imaju zasebno novo groblje. Blizu onog groblja u Ravnom Kralju imaju dva hana i državna oružnica (barutana). Kroz selo ide onaj glavni put što vodi preko Trešnjevika u Podgoricu.

Kapetanija kraljska obuhvata Kralje s Barama i ima ukupno 292 kuće sa 1759 stanovnika.

 

IZVOR: “Vasojevići u crnogorskoj granici“, pop Bogdan Lalević i Ivan Protić, SKA, Beograd, 1903. (str. 587). Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Vasiljević Vasilije

    Zanima me,zbog izrade rodoslova,kako i gde mogu doci do nekog popisa stanovnistva za selo Kralje,Andrijevica,Cg.u nekom periodu od 1680-1730g.zavisno kada je bio.

  2. Vlašanin

    U selu Kralje je živeo poznati hajduk i borac Radovan Lekin Deletić.Bio je poznat po nadimku Šaponja.Zna li neko nešto više o njemu,i otkud to da su ga Vasojevići zvali Šaponja,dali možda po nekom njegovom pretku?Da li je i Šaponja Deletić bio Vojvoda u Vasojevićima?