Порекло презимена, село Краље (Андријевица)

Порекло становништва села Краље, општина Андријевица. Стање из 1903. године. Према истраживању попа Богдана Лалевића и Ивана Протића „Васојевићи у црногорској граници”. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

На источној страни брда Трешњевика, с обе стране реке Краштице, низ њу до Пеовца, Салевића и Присоје простире се село Краље. Оно се налази на блажим и стрмијим нагибима косе, која полази од Лисе, Трегањевика и оне косе, која полази од Штавље. Ово је село дугачко (и.-з.) један и по сахат, а скоро исто толико и широко од југа на север. Земљиште овога села све је подводно, а плави се водом из Краштице и разних поточића, који кроза њ теку. Воденица има само редовничких.

Планина је свима Краљанима Љубан, изузевши Чукане, који су се доцније доселили у Краље из Пеовца и с тога издижу на Штавну, односно на Љубаштицу.

Краље, као и Коњухе, општи је назив доста великог простора. Тај се простор дели на више села: Равно Краље, Сјеножета, Гњили Поток, Костурница, Чука, Обло Брдо и Вјетрошевице.

Краље је добило овако име, прича народно предање, што су ту били краљевски амбари Немањића, а Краштица по томе што тече кроз Краље.

У целом Краљу имају 172 куће са 1179 становника, који су од Дабетића: Делетићи, Лабовићи, Вулинићи и Станисавићи и од Ковачевића: Ђуришићи, Миловићи и Алетићи.

Краље има пет гробаља: у Равном Краљу, код црквине, на којој се сада гради нова црква посвећена Вознесењу. Мало више овог новог гробља налази се старо гробље на једној главици према Поду Лекића; једно у Сјеножетима; једно у Чуки и Гњилом Потоку и, на послетку, куће Бутрића у Шиповицама изнад Краља имају засебно ново гробље. Близу оног гробља у Равном Краљу имају два хана и државна оружница (барутана). Кроз село иде онај главни пут што води преко Трешњевика у Подгорицу.

Капетанија краљска обухвата Краље с Барама и има укупно 292 куће са 1759 становника.

 

ИЗВОР: “Васојевићи у црногорској граници“, поп Богдан Лалевић и Иван Протић, СКА, Београд, 1903. (стр. 587). Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Васиљевић Василије

    Zanima me,zbog izrade rodoslova,kako i gde mogu doci do nekog popisa stanovnistva za selo Kralje,Andrijevica,Cg.u nekom periodu od 1680-1730g.zavisno kada je bio.

  2. Влашанин

    У селу Краље је живео познати хајдук и борац Радован Лекин Делетић.Био је познат по надимку Шапоња.Зна ли неко нешто више о њему,и откуд то да су га Васојевићи звали Шапоња,дали можда по неком његовом претку?Да ли је и Шапоња Делетић био Војвода у Васојевићима?