Poreklo prezimena, selo Cecuni (Andrijevica)

5. avgust 2013.

komentara: 7

Poreklo stanovništva sela Cecuni (nekad Cecune), opština Andrijevica. Stanje iz 1903. godine. Prema istraživanju popa Bogdana Lalevića i Ivana Protića „Vasojevići u crnogorskoj granici”. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Odmah do Đulića na jugozapadnoj strani, s obe strane reke Kuckaje, nahodi se selo Cecune. Desna mu strana leži u strmom nagibu u podnožju planine Zeletina, i ona je osojna, a leva je u ravničici pored same reke u podnožju Asanca. Dugačko je (s.-j.) nešto manje od jednog sahata, a široko (i.-z.) pola sata. Zemljište je podvodno, ali se ne topi od reke već od nekih manjih potočića i izvora (ustave). Vodenica ima samo redovničkih. S obe strane Kuckaje vode dva glavna puta od Andrijevice ka Kutima.

Planina je daleko 2 sahata i zove se Repišta. Planina im je dosta tesna, ali imaju dobre pašnjake i komune u Kutima, 3 sahata daleko, u turskoj granici. Osim Cecunjana u Kutima imaju dela još i Konjušani i Đulićani. Na Kuti se ne plaća danak ni Turskoj ni Crnoj Gori, ali se tu večito drži straža, jer su ova tri sela pomešani u planinama s Arnautima i stoka jednih prelazi u planine drugih, te bivaju česte zađevice.

Kuti se zovu tako, što su stešnjeni među planinama — u kutu, a Kuckaja po tome što teče niza Kuti.

U Cecunu ima 68 kuća sa 396 stanoviika. Stanovnici su od Lopaćana: Đukići, od Mijomanovića: Fatići, Novovići, Đokići i Ćeleši, od Dabetića: Lalići i od Novakovića: Lekići.

Selo ima jedno groblje.

 

IZVOR: “Vasojevići u crnogorskoj granici“, pop Bogdan Lalević i Ivan Protić, SKA, Beograd, 1903. (str. 581). Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (7)

Odgovorite

7 komentara

  1. U Cecune ima iprezime VUCELJIC

  2. veljko

    Lalici i Đukici su iz lopota a zaseok ispod planine Asanca zove se Obzovik

  3. Rade Brakočević

    Pop Bogdan Lalević i Ivan Protić, obojica plemenski Vasojevići su prezimena zabilježili na početku dvadesetog vijeka. Vučeljići su tu kasnije dodigli.

    • Goran

      Nisu Ćeleši nego Đeloši,od njih su Đeloši u Vasiljevićima kraj Nošnice,Stari Vlah.

      • Djelos

        Postovani Gorane, mozete li mi reci odakle vam te informacije jer sam ja od Djelosevica iz Vasiljevica, a radim rodoslov. Hvala punoo!

        • Goran

          U temi na Forumu ,,Poreklo,,tema ,,Rod Vasojevića,,koju je odlično napisao Ivan Vukićević,on je u bratstvima koja potiču od Guberinića,Fatići i Novović ubraja i rod Đeleša,koji su ovde upisani kao Ćeleši.Nije sigurno dali su Đeloševići od ovih Đeleša ili od Đeloša Miloševića od Miloševića Lopaćana.Od Đeloša Miloševića su Đekovići i verovatno i Đeloševići u selu Vasiljevići.Đeloš je jedan od trojice sinova Miloša koji je od Rajevića Lopaćana.