Poreklo prezimena, selo Andželati (Andrijevica)

5. avgust 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Andželati (nekada Andželate), opština Andrijevica. Stanje iz 1903. godine. Prema istraživanju popa Bogdana Lalevića i Ivana Protića „Vasojevići u crnogorskoj granici”. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Neposredno do Bojovića na istočnoj strani, na dosta strmom nagibu Jerinje Glave, nalazi se selo Andželate. Ovo je selo, može se reći, najkrševitije u svoj Nahiji. Dugačko je (s.-j.) sahata, a široko (i.-z.) 15 minuti. Zemljište nije bilo podvodno do pre 20 godina, kada je prokopan jedan potok na vrh sela, koji je pre toga izvirao na dnu sela blizu Zlorečice, te se sad voda provela kroz celo selo. Na Zlorečici ovo selo ima dve redovničke vodenice.

Andželatska planina je do bojovićske i zove se Okolišta. Udaljena je od sela oko 5 sahati, te i Andželaćani, kao i Bojovićani, moraju prelaziti više sela i planina dok dođu do Okolišta, jer su se i oni sa Bojovićima iz Trešnjeva ovamo doselili.

Ovo selo ima 37 kuća sa 176 stanovnika. Seljaci su Lopaćani: Neradovići i Jolići.

Ima jedno groblje.

 

IZVOR: “Vasojevići u crnogorskoj granici“, pop Bogdan Lalević i Ivan Protić, SKA, Beograd, 1903. (str. 582). Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.