Порекло презимена, село Анџелати (Андријевица)

5. августа 2013.

коментара: 0

Порекло становништва села Анџелати (некада Анџелате), општина Андријевица. Стање из 1903. године. Према истраживању попа Богдана Лалевића и Ивана Протића „Васојевићи у црногорској граници”. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Непосредно до Бојовића на источној страни, на доста стрмом нагибу Јериње Главе, налази се село Анџелате. Ово је село, може се рећи, најкршевитије у свој Нахији. Дугачко је (с.-ј.) сахата, а широко (и.-з.) 15 минути. Земљиште није било подводно до пре 20 година, када је прокопан један поток на врх села, који је пре тога извирао на дну села близу Злоречице, те се сад вода провела кроз цело село. На Злоречици ово село има две редовничке воденице.

Анџелатска планина је до бојовићске и зове се Околишта. Удаљена је од села око 5 сахати, те и Анџелаћани, као и Бојовићани, морају прелазити више села и планина док дођу до Околишта, јер су се и они са Бојовићима из Трешњева овамо доселили.

Ово село има 37 кућа са 176 становника. Сељаци су Лопаћани: Нерадовићи и Јолићи.

Има једно гробље.

 

ИЗВОР: “Васојевићи у црногорској граници“, поп Богдан Лалевић и Иван Протић, СКА, Београд, 1903. (стр. 582). Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.