Poreklo prezimena, selo Malo Polje (Mostar)

4. avgust 2013.

komentara: 6

Poreklo stanovništva sela Malo Polje, u Bišću, kod Mostara. Prema studiji “HERCEGOVINA“, autora Jevta Dedijera, objavljenoj 1909. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

 

S desne strane izvora rijeke Bunice. Seoske su kuće na ivicama bregova Bunice koji bivaju plavljni.

Većina seoske zemlje i sad je aginska. Muslomani seljaci imali su još odavno svoju zemlju, a neki hrišćani tokupii su se poslije okupacije. Rađa duvan, kukuruz i bostan.

Selo ima tip razbijen na manje mahale. Ima sedam mahala: Krč, Dodigova Mahala, Gospavića Mahala, Kuzmanova Mahala, Navrh Sela, Orah, pod Goricom. U selu ima 55 kuća.

Oko sela ima bezbroj rimskih i srednjevjekovnih ostataka, koji su već više puta opisivani. Stanovnici su Muslomani i Pravoslavni, svi su ijekavskog narečja.

  • BERBEROVIĆI su starjenici u ovome selu.
  • ČOLOVIĆI su odnekle iz Nevesinja, pobjegli prije 200 godina od nekakvih hajduka. Ima ih još u Mostaru. Slave Jovanjdan.
  • PAPIĆE je dotjerala rđa s Vlainje u Rudinama. Slave Lučindan.
  • PRERADI su od brastva Vujovića iz Prereca u Rudinama. Slave Nikoljdan.
  • KAPORI su porijeklom iz Mirilovića, bili su hajduci, pa se ovdje nastanili. Slave Jovanjdan.
  • SALČINI Muslomani su došli iz Pologa kod Blata Mostarskoga.
  • GOSPAVIĆI su od brastva Jokanovića u Trebijovima kod Trebinja. Slave Šćepandan.
  • ADŽOVIĆI su doselili iz sela Petrovića u trebinjskom kotaru. Pobjegli zbog nekakve kazne zato što je njihovo pseto ujelo nikakvog ciganina. Slave Šćepandan.
  • DODIZI su od porodice Marića u Gomiljanima kod Trebinja.
  • KUZMANI pričaju da su porijeklom od Radoslava Miloradovića iz Žitomislića. Od istog su brastva od pravoslavnih Ljoljići i Muslomani Opijači iz Dubrave, a Lizde iz Stanojevića u Dubravama bili su njegovi zvonari u Žitomisliću, a Svinjari čuvali su njegove svinje. Kuzmani su se selili od jednog sela do drugog, pošto su im Muslomani izotimali zemlju pa su najposlije dugo živjeli u Gnojnicama, a odatle ih majka kao siročad prevede u Malo Polje. Slave Nikoljdan.
  • BJELOVIĆI Muslomani su došli iz Bjelovića u ljubinjskom kotaru zbog siromaštva.
  • ANTIĆI su doselili od nekle iz nevesinjskog kotara. Slave Đurđevdan.
  • VANOVIĆI su prije kratkog vremena došli iz Rtiješa zbog siromaštva.

 

IZVOR: “HERCEGOVINA“, Jevto Dedijer, SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK – Knjiga dvanaesta,  NASELJA SRPSKIH ZEMALJA, Knjiga VI, Beograd, 1909. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

 

 

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

  1. Mala ispravka velikog Dedijera:
    Papici u Malom Polju kraj Mostara slave, po kazivanju Branka Papica iz tog sela, Sv. Jovana (20. I) i srodnici su Papica u Sumicima kod Nevesinja. Ovo isticem zato sto se zna da su Papici u nevesinjske Sumice doselili iz okoline Dabarskog polja (Hercegovina), a tu iz Domaševa [ Ljubomir (Trebinje)]. Papici u Domasevu/Ljubomiru starinom su iz sela Petrovica u Banjanima. (Vidjeti: Andrija Luburic “Drobnjaci, pleme u Hercegovini”, BG, 1930.)
    Ukratko, Papici u mostarskom Malom Polju nisu iz Bileckih rudina, tj. Vlahinje vec su u to mjesto dospjeli iz Banjana, i to preko Ljubomira i “Dabra”. Drugim rijecima, nisu u srodstvu s Papicima u bileckom kraju, koji slave Sv. Luku.
    Pozdrav g. Marinkovicu i velika zahvalnost sto se bavi i hercegovackim temama.

  2. Vladimir Maric

    Danas u Malom Polju ima samo jedna porodica Marica,- Dodiga,ostali su se raselili posle prvog sv.rata.Kao dobrovoljci Solunskog fronta Jovo i Lazo sa svojim porodicama.kolonizovani su u Aleksa Santic Backa kao i porodica Prerad,Kuzman i Matkovic.Posle drugog sv.rata iz Malog Polja u Secanj u Banatu kolonizovana je porodica Save Marica.Pokojni Branko Maric isao je da upozna rodbinu u Gomiljanima odakle je njegov djed Pero doselio u Hodbinu,zatim je kupio zamlju od age u Malom Polju.Mi u A.Santicu odbacili smo deo prezimena Dodig.Ja sam uspeo da uspostavim tel. Kontakt sa porodicom Jove Marica u Gomiljanima.

  3. Dragan

    Kuzmani (staro prezime Miloradovići) su odselili iz Malog Polja ne samo u Aleksa Šantić, nego i u Gajdobru (Bačka), gde neki i danas žive a drugi su u Beogradu, Novom Sadu … Danas najstariji živi član (Žarko) se još pedesetih godina iz Gajdobre vratio u Hercegovinu (u Stolac) da bi tokom zadnjeg rata morao da seli u Trebinje, gde i danas (11 jul 2018) živi (rođen je 1921).

  4. Mirko Čolović

    Postovani,
    Vidim da ste upuceni u zbivanja u Malom Polju, i poznajete porodicu Kuzman.
    Kuzman Spiro je bio zet moga dede Mirka, i uspeo sam da ga upoznam polovinom osamdesetih godina.
    No, nazalost izgubili smo kontakt sa njegovim sinom, koji je tada ziveo u Novom Sadu.
    Zamolio bih Vas, ako slucajno imate neke informacije o familiji Colovic iz Malog Polja, bio bih Vam veoma zahvalan.
    Takodje, i o porodici Kuzman.
    Veliki pozdrav.