Порекло презимена, село Мало Поље (Мостар)

Порекло становништва села Мало Поље, у Бишћу, код Мостара. Према студији “ХЕРЦЕГОВИНА“, аутора Јевтa Дедијера, објављеноj 1909. године. Приредио сарадник портала Порекло Александар Маринковић

 

С десне стране извора ријеке Бунице. Сеоске су куће на ивицама брегова Бунице који бивају плављни.

Већина сеоске земље и сад је агинска. Мусломани сељаци имали су још одавно своју земљу, а неки хришћани токупии су се послије окупације. Рађа дуван, кукуруз и бостан.

Село има тип разбијен на мање махале. Има седам махала: Крч, Додигова Махала, Госпавића Махала, Кузманова Махала, Наврх Села, Орах, под Горицом. У селу има 55 кућа.

Око села има безброј римских и средњевјековних остатака, који су већ више пута описивани. Становници су Мусломани и Православни, сви су ијекавског наречја.

 • БЕРБЕРОВИЋИ су старјеници у овоме селу.
 • ЧОЛОВИЋИ су однекле из Невесиња, побјегли прије 200 година од некаквих хајдука. Има их још у Мостару. Славе Јовањдан.
 • ПАПИЋЕ је дотјерала рђа с Влаиње у Рудинама. Славе Лучиндан.
 • ПРЕРАДИ су од браства Вујовића из Пререца у Рудинама. Славе Никољдан.
 • КАПОРИ су поријеклом из Мириловића, били су хајдуци, па се овдје настанили. Славе Јовањдан.
 • САЛЧИНИ Мусломани су дошли из Полога код Блата Мостарскога.
 • ГОСПАВИЋИ су од браства Јокановића у Требијовима код Требиња. Славе Шћепандан.
 • АЏОВИЋИ су доселили из села Петровића у требињском котару. Побјегли због некакве казне зато што је њихово псето ујело никаквог циганина. Славе Шћепандан.
 • ДОДИЗИ су од породице Марића у Гомиљанима код Требиња.
 • КУЗМАНИ причају да су поријеклом од Радослава Милорадовића из Житомислића. Од истог су браства од православних Љољићи и Мусломани Опијачи из Дубраве, а Лизде из Станојевића у Дубравама били су његови звонари у Житомислићу, а Свињари чували су његове свиње. Кузмани су се селили од једног села до другог, пошто су им Мусломани изотимали земљу па су најпослије дуго живјели у Гнојницама, а одатле их мајка као сирочад преведе у Мало Поље. Славе Никољдан.
 • БЈЕЛОВИЋИ Мусломани су дошли из Бјеловића у љубињском котару због сиромаштва.
 • АНТИЋИ су доселили од некле из невесињског котара. Славе Ђурђевдан.
 • ВАНОВИЋИ су прије кратког времена дошли из Ртијеша због сиромаштва.

 

ИЗВОР: “ХЕРЦЕГОВИНА“, Јевто Дедијер, СРПСКИ ЕТНОГРАФСКИ ЗБОРНИК – Књига дванаеста,  НАСЕЉА СРПСКИХ ЗЕМАЉА, Књига VI, Београд, 1909. Приредио сарадник портала Порекло Александар Маринковић

 

 

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

 1. Mala ispravka velikog Dedijera:
  Papici u Malom Polju kraj Mostara slave, po kazivanju Branka Papica iz tog sela, Sv. Jovana (20. I) i srodnici su Papica u Sumicima kod Nevesinja. Ovo isticem zato sto se zna da su Papici u nevesinjske Sumice doselili iz okoline Dabarskog polja (Hercegovina), a tu iz Domaševa [ Ljubomir (Trebinje)]. Papici u Domasevu/Ljubomiru starinom su iz sela Petrovica u Banjanima. (Vidjeti: Andrija Luburic “Drobnjaci, pleme u Hercegovini”, BG, 1930.)
  Ukratko, Papici u mostarskom Malom Polju nisu iz Bileckih rudina, tj. Vlahinje vec su u to mjesto dospjeli iz Banjana, i to preko Ljubomira i “Dabra”. Drugim rijecima, nisu u srodstvu s Papicima u bileckom kraju, koji slave Sv. Luku.
  Pozdrav g. Marinkovicu i velika zahvalnost sto se bavi i hercegovackim temama.

 2. Vladimir Maric

  Danas u Malom Polju ima samo jedna porodica Marica,- Dodiga,ostali su se raselili posle prvog sv.rata.Kao dobrovoljci Solunskog fronta Jovo i Lazo sa svojim porodicama.kolonizovani su u Aleksa Santic Backa kao i porodica Prerad,Kuzman i Matkovic.Posle drugog sv.rata iz Malog Polja u Secanj u Banatu kolonizovana je porodica Save Marica.Pokojni Branko Maric isao je da upozna rodbinu u Gomiljanima odakle je njegov djed Pero doselio u Hodbinu,zatim je kupio zamlju od age u Malom Polju.Mi u A.Santicu odbacili smo deo prezimena Dodig.Ja sam uspeo da uspostavim tel. Kontakt sa porodicom Jove Marica u Gomiljanima.

 3. Драган

  Кузмани (старо презиме Милорадовићи) су одселили из Малог Поља не само у Алекса Шантић, него и у Гајдобру (Бачка), где неки и данас живе а други су у Београду, Новом Саду … Данас најстарији живи члан (Жарко) се још педесетих година из Гајдобре вратио у Херцеговину (у Столац) да би током задњег рата морао да сели у Требиње, где и данас (11 јул 2018) живи (рођен је 1921).

 4. Mirko Čolović

  Postovani,
  Vidim da ste upuceni u zbivanja u Malom Polju, i poznajete porodicu Kuzman.
  Kuzman Spiro je bio zet moga dede Mirka, i uspeo sam da ga upoznam polovinom osamdesetih godina.
  No, nazalost izgubili smo kontakt sa njegovim sinom, koji je tada ziveo u Novom Sadu.
  Zamolio bih Vas, ako slucajno imate neke informacije o familiji Colovic iz Malog Polja, bio bih Vam veoma zahvalan.
  Takodje, i o porodici Kuzman.
  Veliki pozdrav.

  • Aleksandra

   Poštovanje. Ne znam koliko ste detaljno upućeni u porijeklo Čolovića i Kuzmana iz Malog Polja. Istražujem porijeklo predaka, baka je Čolović, a prabaka Kuzman, obe iz Malog Polja. Voljela bih da prikupim što više podataka.
   Srdačan pozdrav