Poreklo prezimena, Berane Selo (Berane)

4. avgust 2013.

komentara: 9

Poreklo stanovništva sela Berane, opština Berane. Stanje iz 1903. godine. Prema studiji „Vasojevići u turskoj granici” popa Bogdana Lalevića i Ivana Protića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Odmah do varoši Berana, severozapadno, u ravnici pored Lima, a na blagim stranama Ostroga, nalazi se selo Berane, po kome je i varoš ime dobila. Selo se pruža u dužinu (i.-z.) oko 45, a u širinu (s.-j.) oko 20 minuti. Veći deo sela vodi se vodom Manastirskog Vrela, na kome je 9 ujmeničkih vodenica, u kojima za vreme suša melju i okolna sela, kao i varoš. Voda se pije s izvora i vrela koje izvire ispod manastira.

Seoska je planina Čuka, gde su im stanovi susedni bijorskim, i Jablanov Do, ogranak Strmenice. Selo drži prilično stoke.

Poreklo familija

U selu ima oko 65 kuća, većinom na otkupljenoj zemlji. Najstariji su stanovnici Lončari (8 k.), koji su ovde doselili pre 150 godina iz Bjelopavlića. Slave Petkovdan.

Ostali su:

Premovići iz Bratonožića, slave Nikoljdan.

Piperi, koji sede na manastirskoj zemlji, za što daju četvrtinu, dodigli su iz Pipera. Slave Aranđelovdan.

Došljaci su iz Rovaca u Moračkoj Nahiji, slave Lučindan.

Pešići iz Bjelopavlića, slave Petkovdan.

Pajkovići — Luščani, slave Đurđic.

Veskovići — Luščani (1 k.), slave Đurđic.

Jedna vasojevička kuća Saičići (Mijomanovići) i, najvad, Bogavci iz Rovaca, koje je navala turska 1862. godine potisnula, te su po stranama Ostroga zasnovali novo naselje Veliđe, koje se računa kao sastavni deo Berana.

Groblje je jedno i nahodi se na manastirskoj zemlji, gde se kopaju i varošani, a tako isto i Crnovršani i Dolčani.

 

IZVOR: “Vasojevići u turskoj granici“, pop Bogdan Lalević i Ivan Protić, SKA, Beograd, 1903. (str. 720-721). Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (9)

Odgovorite

9 komentara

  1. Milutin Osmajlić

    U Beranama (grad), “Crnoj Gori u malom”, u čijem savstvu se sada nalazi i Beranselo, žive porodice iz skoro svih crnogorskih plemena. U beranske novodoseljenike (nakon 1862. godine) spadaju: Vojinovići, Lazovići, Basekići, Nešovići, Novakovići, Nedeljkovići, Goge, Gezovići, Jokovići, Popovići, Panovići, Darići, Mitkovići, Miladinovići, Vasiljevići, Brindići, Dimići, Ristići, Lončarevići, Milići, Đuraškovići, Caričići, Ivezići, Đurbabići, Bjeloši, Vučevići, Šebeci.
    Mislimanska bratstva, odnosno kuće u Beranama su: Ramusovići, Adrovići, Šuntići-Kovači, Bjelanovići, Kalići, Derviševići, Nikšići, Podgoričani, Zejnilovići, Crnovršani, Mandžukići, Pačarizi, Malezići, Kasumovići, Muslići, Smailagići, Delići, Ferizovići, Osmanovići, Selimovići, Suljkovići, Garkovići, Usovići, Đečevići, Softići, Redžepagići, Muhovići, Masličići, Dervovići, Ajkunovići, Međedovići, Ljuce, Jašarevići, Šahmani, Redžovići, Durakovići, Kujovići, Paripovići, Đukići, Garčevići, Tabakovići.

  2. Srdjan Dimic

    Ima li neko saznanja o poreklu Dimića iz Berana i okoline?

  3. Rade Brakočević

    Dimići zvani Goge iz Berana su porijeklom Cincari iz Prizrena.

    • Aleksandar Đikić

      U stvari poreklom su svi oni iz Moskopolja. Moskopolje je bio u 18. veku veći grad od Soluna, i napredniji. Imao biblioteke, manastire, crkve, a posebno je bio poznat kao prvi grad sa popločanim ulicama. Ali-paša Tepelena ih je prognao, i nalaze se po čitavom Balkanu. Moja baba je od Stefanovića iz Prizrena, vrlo bliski rod sa Dimićima. I rođena je 1912. u kući Dimića u Beranama.

  4. AG

    Poreklo Simonovica iz Beran Sela i rodoslov njihov da li ima,svaka informacija bi znacila,hvala unapred.

  5. Lonchar

    Da li zna neko vise o poreklu Loncara,od kog bratstva iz Bjelopavlica poticu,hvala unaprijed.

  6. Milan

    Beran na ceskom je ovan. Na ruskom i poljskom baran.

    • branko

      Nije bitno za Berane to što je na češkom beran ovan. Postoji prezime Beran i kod nas i u Češkoj, ali i u Norveškoj, Kanadi. Postoji Beranovac u Šumadiji ( aerodrom) kod Kraljeva. Berane je stari toponim i znači BIRAN. Na neolitskom nalazištu Beran Krš je bilo prije 4500 godina 20 kuća i tu je postojao kameni presto koji je ukraden ili uništen i gdje se BIRAO knez, župan, žrec, a tu su u blizini i zapisi na kamenu sa starim pismom. To je naš izraz.