Порекло Марка Ницовића Reviewed by Momizat on . РОЂЕН: У Колашину, 10. маја 1946. године. РОДИТЕЉИ: Отац Батрић рођен је 1899. године, а мајка Дмитра (дев. Влаховић) рођена 1910. године у Колашину. Отац је би РОЂЕН: У Колашину, 10. маја 1946. године. РОДИТЕЉИ: Отац Батрић рођен је 1899. године, а мајка Дмитра (дев. Влаховић) рођена 1910. године у Колашину. Отац је би Rating: 0
You Are Here: Home » Аутори » Весна Живановић » Порекло Марка Ницовића

Порекло Марка Ницовића

Марко НицовићРОЂЕН: У Колашину, 10. маја 1946. године.

РОДИТЕЉИ: Отац Батрић рођен је 1899. године, а мајка Дмитра (дев. Влаховић) рођена 1910. године у Колашину. Отац је био службеник у општини, а Дмитра домаћица.

КРСНА СЛАВА: Свети Лука (и Ницовићи и Влаховићи).

ПОРЕКЛО ПРЕЗИМЕНА: Ницовићи су настали из ширег црногорског братства Влаховића. Ницо, од кога настаје презиме, био је главешина Ровачких хајдука који су пресретали турске караване на путу од Босне ка Цариграду. Зато је никшићки паша хтео да се договори са њима да престану нападе на ове путнике, а да им он у замену да дукате, храну и слична добра.

Делегација је из Ровца, те 1763. године, кренула на преговоре са пашом у Никшић, али их је пред самим улазом у град сачекала пашина војска. Такву превару Ровчани нису очекивали , па је у крвавој борби од њих 65 само тројица преживело. Међу њима је био Ницо Влаховић. Због таквог подвига тадашњи владика је наложио да се потомци овог хероја назову Ницовићи.

Дакле, постојбина Ницовића је село Ровца у кањону Платије, на путу од Колашина ка Подгорици.

РОДОСЛОВ ПО МУШКОЈ ЛИНИЈИ: Ницо-Периша-Вуксан-Богдан-Бајо-Батрић-Марко.Сви су били Ровчани и војници.

О ПРЕЦИМА: После протеривања Турака, краљ Никола је 1875. године Ровчанима дао да населе Колашин. Тако је прадеда Богдан добио земљу око Биоградског језера и Колашина.

Деда Бајо је погинуо у бици на Мојковцу, а био је најбољи стрелац у Ровцима и шеф свих стрелаца.

Отац Батрић је био првоборац у Другом светском рату, али је рањен 1942. године па је остао ратни војни инвалид.

Баба по оцу је Милена Кргушић, сестра чувеног сердара и перјаника краља Николе Јанка Кргушића. Деда по мајци је Никола, бавио се трговином.

ОДЛИКОВАЊА: Сва одликовања Ницовића опљачкана су у Првом светском рату када су Аустријанци ушли у Црну Гору. Једино преостало које Марко Ницовић чува је сребрни официрски грб Краља Николе са двоглавим орловима.

ЗАНИМЉИВОСТ: Занимљиво је да корене у Ровчанима имају и Матија Бећковић, Павле Вујисић, Руђер Бошковић, Зоран Ђинђић.

БИОГРАФИЈА: Дипломирао је и магистрирао на Правном факултету у Београду. Дипломирао је и на Међународној полицијској академији у ФБИ (ДЕА) у САД. Био је ангажован као виши полицијски инспектор у Одељење за убиства београдске полиције, начелник Одељења за сузбијање кријумчарења дрога, као и начелник полиције града Београда.

Члан је Међународне полицијске асоцијације за борбу против дроге. Тренутно у Београду ради као адвокат.

Истакао се и као спортиста, носилац је црног појаса 7. дан у ЈФК (Јапански карате савез Уадо-Каи) и 8. дан у ВКФ (Светски карате савез) и црног појаса 3. дан у џудоу.

Био је члан Националног сениорског тима од 1969 до 1973. Године. Значајно је допринео развоју карате спорта у Југославији и Србији.

Течно говори енглески, француски и шпански. Аутор је три књиге о каратеу, а објавио је и две књиге о наркотицима.

Године 1994, добио је Специјалну награду од јапанског премијера господина Риотаро Хашимото за развој карате спорта у свету.

Ожењен је и има две ћерке. Обе су правнице, а супруга је економиста.

 

ИЗВОР: Марко Ницовић за портал Порекло. Приредила сарадница портала Порекло Весна Живановић.


Коментари (1)

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top