Blaga Marija – Sveta Marija Magdalena

4. avgusta 2013.

komentara: 0

Srpska pravoslavna crkva i vernici 4. avgusta (22. jula po julijanskom kalendaru) slave Blagu Mariju. Uredništvo portala Poreklo čestita svima koji slave, a naročito monaštvu i sveštenstvu Eparhije budimljansko-nikšićke.

Dan Blage Marije je zapravo spomen na Mariju Magdalenu. Ona je bila rodom iz gorskih predjela Sirije, oko grada Magdale, zbog čega je i dobila ime Magdalena. U svojoj mladosti je bila grešnica ali ju je Isus izbavio od grehova. Kasnije je postala njegova učenica, pratila ga je i slušala njegove propovedi. Nakon Hristovog vaskrsenja, ona postaje propovednica, putuje i u Rim da caru Tiberiju crvenim jajetom objasni Hristovo vaskrsenje. Tom prilikom, ona je pred carem optužila prokuratora Pontija Pilata, koji nije hteo da zaštiti Isusa, nego mu je nevinom izrekao smrtnu kaznu. Kasnije je Pilat lišen svog visokog dostojanstva i prognan je u zapadnu Evropu, gde je i skončao. Iz Rima je Marija Magdalena otišla u Efes, kod apostola Jovana Bogoslova i tu je nakon nekog vremena umrla.

Blaga Marija je, po narodnom verovanju, sestra Gromovnika Ilije (svetog Ilije). Praznik posvećen Blagoj Mariji je slava Eparhije budimljansko-nikšićke i mnogih drugih pravoslavnih institucija.

 

IZVOR: Vikipedija

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.