Порекло презимена, село Рти (Лучани, Горње Драгачево) Reviewed by Momizat on . Порекло становништва села Рти, општина Лучани. Према студији Косте Јовановића "Горње Драгачево" из 1908. године. Приредио сарадник портала Порекло Нинослав Кузм Порекло становништва села Рти, општина Лучани. Према студији Косте Јовановића "Горње Драгачево" из 1908. године. Приредио сарадник портала Порекло Нинослав Кузм Rating: 0
You Are Here: Home » Завичај - села и градови » Порекло презимена, село Рти (Лучани, Горње Драгачево)

Порекло презимена, село Рти (Лучани, Горње Драгачево)

Порекло становништва села Рти, општина Лучани. Према студији Косте Јовановића „Горње Драгачево“ из 1908. године. Приредио сарадник портала Порекло Нинослав Кузмановић.

 

У селу су најстарије породице: Сретеновићи, славе Јовањ-дан. Они су староседеоци, јер се не зна да су досељени. О њима се само прича, да је неки њихов предак узео девојку досељеног Чикириза, која је родила Сретена и који је примио славу – Св. Јована – од Чикириза.

Обрадовићи су такође староседеоци. Славе Игњатијев-дан.

Терзић и Симеуновић су староседеоци и славе Стевањ-дан.

Почетком 18. века доселили су се:

Чикири и Ницовићи, славе Јовањ-дан. Они су једна породица и предак им се доселио из Трудова (Ст. Влах).

Славковићи су се доселили из Колашина у Црној Гори. Прича се, да су од Сретеновића узели ватре, кад су се овде настанили. Славе Митров-дан.

У другој половини 18. века доселили су се:

Ђекићи, славе Лучин-дан. Њихови су се преци доселили од некуд између Сјенице и Новог Пазра пре 150 година.

Костићи су се доселили из Трудова на 30 година пре Карађорђевог устанка. Славе Никољ-дан.

Неђељковићи и Ђурђевићи (зову се: Дурани и Блаћани) су једна породица. Њихови су преци досељени из Блата код Сјенице пред Карађорђев устанак. Славе Ђурђев-дан.

После Карађорђа дошли су:

Росић слави Јовањ-дан.

Ђуровић слави Јовањ-дан.

Ове су породице дошле из Вучковице (Драгачево) пре 60 година.

 

Пописом 1818. године Рти су имали 30 домова и 90 арачких глава, а 1822. било је домова 41, а арачких глава 112, што показује да је село било јаче насељено почетком 19. века. – Како порекло становника показује, да су скоро све садашње породице досељене у 18. и ранијим вековима, дакле много раније од горњих првих писмених доказа о овом селу, то се може закључити, да село одавно постоји и да је раније имало своју цркву.

Обетина је у селу пета субота по Ускрсу, а сабор је у Рћанском пољу на Св. Прокопију.

 

ИЗВОР: Насеља српских земаља (књига 5) – СЕЗ (књига XI) – Коста Јовановић „Горње Драгачево“, Београд, 1908. године. Приредио сарадник портала Порекло Нинослав Кузмановић.


Коментари (1)

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top