Poreklo prezimena, selo Udrežnje (Nevesinje)

Poreklo stanovništva sela Udrežnje kod Nevesinja. Prema studiji “HERCEGOVINA“, autora Jevta Dedijera, objavljenoj 1909. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

 

Zapadno od Biograda u jednoj uvali; većim dijelom krševito je, ali sa ravnijim dijelovima.

Svaki domaćin ima svoje zemlje, a uz to drže i aginske, kao ”porci”. Selo ima 5 mahala: Kula, Zamršten, Mahala, Sabljača i Guberaš. Mahale su jedna od druge udaljene 15-20 minuta. Osim toga, svaka se mahala raspada na manje grupice. U selu ima svega 62 kuće.

Ne znaju kako je postalo ime selu. Ne zna se kako je selo postalo, samo se zna da su u selu najprije stanovali Muslomani i pravoslavni Okuka, čiji potomci žive u Bijenji.

  • S njima su u selu živjeli i VUJADINOVIĆI koji su i sad u selu, i ne znaju o svom porijeklu ništa pričati. Slave ?
  • BAĆINE su Toholji s Bogdašića, zvali su se Lazovićima, doselili zbog siromaštva. Slave ?
  • ČUPKOVIĆI su od onih iz Biograda. Danas se zovu Dragovićima, Mitrovićima, Kljakovićima i Čupkovićima.
  • IVANOVIĆI su Ivkovići s Meke Grude. Stanovali su na Rogačama. Slave ?
  • LIZDECI su Đurići od Vlahovića, došli su zbog siromaštva. Slave ?
  • GANBETIĆI su porijeklom iz Pive. Slave ?
  • MILIĆEVIĆI su starinom od Vujadinovića. Slave ?

Udrežnjani se po nošnji i po govoru približuju Humljacima i to su ženske primile sasvim, a muški samo donekle humsku nošnju.

Na vrh polja su razvaline stare kule za koju pričaju da je načinjena prije 300 godina, koju je Ali-paša obnovio i u njoj držao pandure. Starih grobova ima vrlo malo. Svojom veličinom izdvaja se jedan krst na Hatlića groblju. Pričaju da su se tu sreli svatovi i pobili. I ovaj je krst bio oboren, pa je selo tukao grad i seljani su ga digli.

 

IZVOR: “HERCEGOVINA“, Jevto Dedijer, SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK – Knjiga dvanaesta,  NASELJA SRPSKIH ZEMALJA, Knjiga VI, Beograd, 1909. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

Komentari (12)

Odgovorite

12 komentara

  1. goran saponjic

    Od ovih cupkovica iz udreznja su grkovici koji su otisli za gacko selo przine a iz przina u bodezista isto gacko polje.slave djurdjevdan odvojili se od cupkovica u 16veku.ovi cupkovici su direktni potomci cupka predojevica iz prijevora kod bilece.cupkovici su ubili turcina u cepelici pa pobegli u nevesinje biograd i promenili slavu nikoljdan od predojevica uzeli djurdjevdan

  2. Željko Vujadinović

    Tekst o poreklu stanovništva sela Udrežnja je površan i dobrim delom neistinit. Očigledno da su podaci uzeti od nekompetentnih osoba. Na Udrežnju nikada nisu živjeli muslimani, već do godine bez ljeta 1815/16 stari Srbi (dinarci) u bogumilsoj vjeri. Postoje i zapisi o tome, a i bogumilski nagrobni spomenici-stećci. Po bogomilskim grobljima se tačno zna gdeje su bila niova naselja-kuće (Kula,Selišta, Zaklopci, Sabljača i Sjenaci). Žalosno je što su sva groblja sadašnjeg stanovništva na bogumilskim grobljima sem groblja Vujadinovića i novog groblja porodica iz Zaklopaca, Kada su 1816. Bogumili (naši stari su ih zvali Grcima) na Ilindan otišli po površici sem porodica Čolak (ostali gde su Vujadinovići u Sabljači) i Okuka (beg Rizvanbegović ih kao svoje podanike sveo u Humninu -zapadno od Zminačkog potoka bio je njegov posjed) počelo je naseljavanje sadašnjih Udrežanjskih porodica. Okuke su se vratile u Kulu posle godine bez ljeta i kasnije odselile na padine Crvnja. Čolaci su bili na Udrežnju sve do 1903 kada je zadnja porodica odslila sa Udrežnja.
    Vujadinovići u Donjoj Mahali su 1836 godine došli iz Podrvaća u Crnoj Gori (Glava Zete) gdje su izbjegli uz Hercegovački ustanak, a kada su se vratli na Udrežnje podelili su se na četiri kuće. Da je Dedijer pitao tada najpismenijeg čoveka u selu Mitra Vujadinovića nebih pisao gluposti. Mitar je sve do 1939 godine išao kod rođaka u Podvraće na slavu Petkovicu. Slava Vujadinovića u Crnoj gori je bila plemenska slava Petkovica (nametnuta od Atrnauta Bjelopavlića), a prisluživali su izvornu slavu Aranđelovdan. Kada su došli na Udrežnje slave samo izvornu slavu Aranđelovdan.
    Vujadinovići iz Sabljače i Gornje Mahale te Mićevići su doselili iz Crne gore kao Jankovići. Godina doseljenja je 1882 ili 1983. Vujadinovići iz Sabljače prvo su bili u Torinama na Osoju i presaljavaju na Čitakovo imanje u Sabljači. Mićeviči su bili sluge kod bega Rizvanbegovića, a stanovali su u Dubinama (Vlake). Odlaskom Turaka dolaze na njihovo imanje u Kuli. Jankovići u Sabljači i Gornjoj Mahali uzimaju prezime Vujadinović, a njihovbi rođaci u Kuli po glavi porodice Mićku Mićević.
    Ime sela dolazi vjerovatno od trešanja koje su doseljenici posle 1816 godine našli na prostoru otprilike gdje je danas crkva. Iz čuđenja uh trešnje-Utrešnje-Udrešnje-Udrežnje.

  3. Goran

    U ovom selu Udreznje su pre Srba ziveli Grkovlasi tj Vlasi koji su jos za vreme vizantijskog carstva sa prostora danasnje Makedonije i severne Grcke u vreme cara Samuila oterani iz Makedonije prema Raskoj i Bosni.Neko vreme ziveli su na velikom prostoru od Pestera do Drine koji je po njima prozvan Stari Vlah.Posle Maricke bitke otisli su odatle u hercegovinu i rasirili se kao veoma brojna mala bratstva od dalmacije do stare Crne Gore.Bili su to potomci Ilira poromanjenih jos u prvim vekovima nove ere koji su u makedoniji u vreme Vizantijske vlasti nauceni grcki jezik i obicaje mesane sa svojim ilirskim.Zato su njih nasi Srbi gde god su ih sretali ili njihova naselja zvali Grci i od Grka jer su ti Vlasi govorili nekakvim grckim jezikom ne pravim
    Oni su svi u kasnijim vekovima slavizirani i prihvatili su hriscanstvo.U ovom selu Cupkovici koji su prvi doselili u Udreznje prozovu grci i njihove potomke jer su doselili u grcko selo.Naravno u Udreznju nisu ziveli pravi Grci nego Vlasi koji su tu dosli iz Raske odnosno iz Makedonije.

  4. Goran

    Ovi Vlasi su govorili neki njihov grcki jezik a njihova vera tj bogumilstvo je nasledje ilirskih obicaja i ilirske vere.Naselili su se u visokim planinskim predelima na tacno odredjenim mestima gde su se bavili iskljucivo stocarstvom.Kasnije su ta njihovabratsvena tj porodicna stanista nazvana katuni.Posto su jako voleli i gajili konje i voleli novac i trgovinu bas kao Grci uskoro pocinju sve vise da trguju i posluju sa Srbima iz dolina i gradova i pocinju sa kiridzilukom tj transport robe konjima sto je postao simbol hercdgovackih vlaha.Naravno uz toliko poslovanja sa cistim Srbima Pravoslavcima i ovi Grkovlasi su skoro svi posebno u hercegovini posrbljeni.Ali bilo je i onih posrbljenih vlaha koji su dosta rano iz stare hercegovine otisli daleko na zapad primorje Split pa tamo lako pokatoliceni jer su kasno i prihvatili pravoslavlje.Odatle iz primorja kasnije preseljeni u Backu Sombor i Subotica i tamo prozvani Bunjevci po reci buni i neretvi kao simboli hercegovine.

  5. Goran

    Žitelje ovog sela Udrežnje zvali su nadimkom Grci,jer su u tom selu nekad u srednjem veku živeli Vlasi bogumili došli iz Makedonije,koje je narod zvao Grci.Tako su i Čupkoviće koji su tu došli iz Biograda prozvali Grci.Od njih su Šaponje koji su otišli u Dalmaciju s istim nadimkom i Grkovići otišli u Liku.Sve tri familije su iz Nevesinjskog polja otišli u Dalmaciju a iz Dalmacije u Srbiju.Čupkovići i Šaponje su u Dalmaciju otišli još u 16veku.Jedni Čupkovići su iz Udrežnja otišli u Crnu goru.Čupkovići slave Đurđevdan preslava Đurđic.Vlasi iz Nevesinjskog polja išli su u Dalmaciju,Bukovici,Morlaci.

  6. Goran

    Morlaci.Po njima su i Srbi koji su u 16,17,i18veku,nazvani Morlaci jer su naselili isti prostor u Dalmaciji.

  7. Goran

    Selo Udrežnje kao i selo Drežanj dobili su ime po staroslovenskoj reči Drezna,drežan drezga naziv sa baru ili potok obrastao šipražjem i vodenim rastinjem,brezama.Moguće daje u ovom selu bilo nekoliko takvih bara pa su ih prvi naseljeni Srbi to mesto nazvali u drezne.Ista reč postoji iu češkom i poljskom jeziku označava baru obrasli šipražjem.Reč nema nikakve ni blage veze sa trešnjama.

  8. Milan Milićević

    vremenske odrednice izostaju, kada se emotivno pokušava da piše o sakrivanoj predslovenskoj istoriji crnogorske Hercegovine i potpuno se izostavi pleme Kriča, odnosno Španja, odnosno Mataruga, koja i dalje imaju veoma mnogo potomaka u današnjoj Crnoj Gori i Hercegovini, a sve bi bilo mnogo drugačije i da se čita internet, a ne samo piše

  9. Milan Milićević

    Nazivi geografski i vremenske odrednice izostaju, kada se emotivno piše o sakrivanoj predslovenskoj istoriji crnogorske Hercegovine i potpuno se izostavi pleme Kriča, odnosno Španja, odnosno Mataruga, koja i dalje imaju mnogo potomaka u današnjoj Crnoj Gori i Hercegovini, a sve bi bilo drugačije i da mi više čitamo, a ne samo pišemo.

    • Nikola Laketa

      Selo Udrežnje dobilo je ime od staroslovenske riječi : DREZDA – šuma. Dva sela u nevesinjskoj opštini nose ime po šumi – drezgi. To su sela Udrežnje i Drežanj. Od svih nevesinjskih sela šumom su najbogatija Udrežnje i Biograd.
      Selo Bioograd dobilo je ime po srednjovjekom utvrđenom gradu koji je tokom ratova razoren i uništen. Na mjestu starog grada nalazi se crkva u selu Biojagradu.