Порекло презимена, село Рогаче (Невесиње)

Порекло становништва села Рогаче код Невесиња. Према студији “ХЕРЦЕГОВИНА“, аутора Јевтa Дедијера, објављеноj 1909. године. Приредио сарадник портала Порекло Александар Маринковић

 

Село се разбило најако кршевитом карсном пољу с апсолутном висином од 930 метара.  Снијег почиње два дана раније падати него у осталим селима, а одржи се пет до шест дана дуже.

Сељаци су махом кметови, аге су невесињски Мусломани.

Село је ако разбијена типа, има свега 20 кућа.

На Великој и Малој Градини развалине од градова Херцегова војводе Тројана. Под Великом Градином је Тројаново Врело. На Рудиштима, гдје се виде жице гвоздене руде, веле, да је за херцегова времена вађено гвожђе. Средњевјековних гробница има на Грчком Вр’у, Сопуљи и Брежинама.

Прича се да су најпрви становници дошли у ово село кад су Млечани освојили Херцег Нови, одакле су Мусломани Хазнадаревићи преко Билеће доселили у Рогаче. Одавдје су побјегли у Невесиње од зулума Баја Пивљанина. Иза њих је дошао из Херцег Новога Брачковић па му је сву породицу побио Бајо, а он побјегао у Мостар. Иза њих су дошли Ханџари из Билеће који су исто тако поријеклом Новљани и овдје су стајали све до куге када су побјегли у Невесиње. Становали су овдје и Бурлице који су бјежали испред куге, али и је ова ”стигла и поморила” у Доњем Пољу.

 • ВУКОВИЋИ су има 350 година, доселили с Броћанца на Чеву од браства Перића. За вријеме куге код њих су три године становали Љубовићи па су им поклонили земљу. Има их у Жиљеву и Невесињу. Славе Јовањдан, прислужују Савиндан.
 • ГУТИЋИ су прије 300 година доселили из Озринића. Њихове фамилије има доста по  Невесињу. Славе Ђурђевдан, прислужују Ђурђиц.
 • ТОДОРОВИЋИ старином Булајићи из Загуља на Граову, амо с у дошли са Заборана прије 85 година. Славе Никољдан, прислужују Савиндан.
 • ЗУПЦИ су старином Башовићи из Пераста, амо су дошли из Зубаца прије 105 година. Славе Јовањдан, прислужују Никољдан.
 • ЧУПКОВИЋ саморанац, дошао је из Удрежња.

 

ИЗВОР: “ХЕРЦЕГОВИНА“, Јевто Дедијер, СРПСКИ ЕТНОГРАФСКИ ЗБОРНИК – Књига дванаеста,  НАСЕЉА СРПСКИХ ЗЕМАЉА, Књига VI, Београд, 1909. Приредио сарадник портала Порекло Александар Маринковић

Коментари (10)

Одговорите

10 коментара

 1. Moje prezime je Vukovic .
  Od 1850 smo u Niksicu tacnijeu Glibavcu.

  Po jednoj verziji smo dosli iz Krivosija po drugoj iz Meke Grude.
  SLAVIMO. Djurdjevan.
  Dali postoji neki trag osim po meni da smo cisti sloveni bijele puti plavi Krv.grupa A+,dinarski tip sklonost umjetnosti sportu i znatizeljstvu avsntur. I istrazivackog duha.
  Vrlo pokretni .
  Tvrda rijec i opozicija su trnovita resenja mojih naslednika.
  Molim za dodatne info ako imate.
  Zahvalan.

 2. goran saponjic

  Izgleda je ovaj cupkovic u ovom selu ziveo na grckom brdu ili grcki vrh tako ga prozvali grk od njega su grkovici odatle otisli na przine gde se prilicno umnozili kasnije selili i na zapad u liku i na istok u stari vlah i na pester

 3. goran saponjic

  Pozdrav nebojsa ima vremena za testiranje a da budem iskren nije bas jeftino testiranje a i od nekih nasih poznatijih istoricara mogu se dobiti neke vrlo bitne informacije ja u neke price nisam odmah poverovao ali me kljajevic vremenom uverio mnogo toga on zna i bez dnk a ta se prica podudara sa pricom nekih mojih rodjaka iz zavicaja nije slava uvek siguran trag moze nesto bitno da se sazna i bez dnk

 4. Шарко

  Шапоњићу, само се ти држи Кљајевића и њему сличним. Ниси свесан какве све глупости пише тај Кљајевића измишљајући представе о пореклу и повезујући породице са неким другим породицама. Данас нам генетика пружа ту могућност да сазнамо своје прапорекло и са ким смо некада били у сродство или имали истог претка у неком периоду.

 5. goran saponjic

  Pozdrav gosp.sarko pricao sam sa kljajevicem koji vrlo samouvereno povezuje moje pretke sa grkovicima cupkovicima i predojevicima iz bilece.bilo je mnogo grkovica po starom vlahu.kupicu njegovu knjlgu Veliki srpski rodovi iz hercegovine da vidim kolko ima istinitih podataka ili samo praznih kacenja prezimena na poznatije familije iz hercegovine

 6. Небојша Новаковић

  Горане,

  Чини се да је Кљајевић повезао Грковиће-Шапоњиће са Грковићима из околине Гацка, који су највероватније пореклом од Предојевића.

  Није доказано да постоји веза. Прочитаћете књигу, па ћете се уверити сами.

  Мој савет је днк анализа. Порекло.рс у договору са ДНК центром спроводи тестирање уз велики попуст (цена: 5500 дин.).

  Пратите теме на форуму.

  Поздрав

 7. goran saponjic

  Nebojsa moje postovanje.sto se tice grkovica sa slavom djurdjevdan koji su iz gackog polja oni su od cupkovica a ovi od predojevica i to je potvrdjeno.mene samo zanima veza moje familije sa ovim grkovicima jer i saponjice kod priboja i ove moje od nove varosi zovu grkovici sto nije slucajno dal je kljajevic dobar istoricar ili ne necu da ulazim al ime prvog mog pretka u starom vlahu on nije mogao da zna a prica se poklopila iako se slava i prezime ne podudaraju videcu sta kaze njegova knjiga pogotovo i njegova tvrdnja za saponje u dalmaciji inace ova nova cena dnk analize je zaista povoljna i pristupacna sjajno pozdrav nebojsa

 8. ГОРСКИ ВУК

  Што се тиче села Рогача (Невесиње), неко је направио грешку… Презиме Тодоровић је Торовић, а презиме Гутић је Гушић… Свако добро! Само наставите!
  Братски поздрав од Горског Вука 😉