Порекло презимена, село Југовићи (Невесиње)

Порекло становништва села Југовићи код Невесиња. Према студији “ХЕРЦЕГОВИНА“, аутора Јевтa Дедијера, објављеноj 1909. године. Приредио сарадник портала Порекло Александар Маринковић

 

У југоисточном углу Лукавачког Поља, тако да су куће поредане уз обје пољске ивице.

Већа половина сељака кметови; аге су невесињски, столачки и љубињски Мусломани.

Село се дијели на двије махале: Југовиће и Греду…растављене пољем и Стублином. У махали Југовићима куће разбијене на три групе густо збијених кућа. У селу свега 17 кућа.

Кад је пропануло српско царство на Косову, побјегао је један потомак старог Југ-Богдана у ово село и по њему је село добило име. То је једино сељачко тумачење постанка имена овога села. Кад су Турци освојили Херцеговину, неки дио сеоских становника су исјекли, а други су побјегли у Далмацију.

Од старина забиљежене су само развалине куле Југовића.

  • АНДРИЈАШЕВИЋИ, старином Перићи с Граова, доселили су прије 60 година ради сиромаштва. Још их има у Колешку. Славе Ђурђевдан, прислужују Аранђеловдан.
  • КЕШЕЉИ су доселили заједно с оним из Раникућа.
  • БУДАЛИЋИ, старином Николићи из Озринића, амо су доселили прије 75 година из Прераца. Славе Велику Госпојину, прислужују Св. Илију.
  • ИЛИЋИ су из Дола, а старином су из Рисна; из Дола су прешли у Вријеке (Дабар), а одатле прије 65 година на Ханџарев читлук. Славе Аранђеловдан, прислуге немају.

 

ИЗВОР: “ХЕРЦЕГОВИНА“, Јевто Дедијер, СРПСКИ ЕТНОГРАФСКИ ЗБОРНИК – Књига дванаеста,  НАСЕЉА СРПСКИХ ЗЕМАЉА, Књига VI, Београд, 1909. Приредио сарадник портала Порекло Александар Маринковић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.