Poreklo prezimena, selo Šilopaj (Gornji Milanovac)

24. maj 2013.

komentara: 2

Poreklo stanovništva sela Šilopaj, opština Gornji Milanovac. Prema knjizi Miloja T. Rakić „Kačer“, prvo izdanje 1905. godine, najnovije izdanje 2010. godine – edicija „Koreni“, JP Službeni glasnik i SANU. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

 

Položaj sela.

Ovo selo leži na reci Grnčarici (Šilopajskoj Reci), koja izvire ispod Tripovca, teče kroz sredinu sela, sa juga na sever i utiče u Cerovačku reku u Šilopajskom Polju, ispod brega Ciganke. U donjem toku i pri ušću Grnčarice širi se okruglo i ravno polje sa svih strana zatvoreno ivičnim vencima od brda i povećih bregova. Usred polja uzdiže se breg Ciganka. Sa južne i jugo-zapadne strane sela prolazi onaj glavni planinski venac što od Rudnika ide na zapad. Od ovog venca, poimence od Tripovca i Lipe, spuštaju se blagim nagibom kose pored Grnčarice u Šilopajsko Polje. Na stranama ovih dvaju brda i po njihovim kosama nalaze se rasturene seoske kuće. Na severnoj i severo-istočnoj strani sela jeste niz bregova, koji sa tih strana, prema Davidovici i Cerovi, zatvaraju šilopajsku dolinu.

Izvori.

Pored dosta manjih izvora, oko kojih su prikupljene kuće, najvažniji su: Barjaktarica i izvor u Lipi.

Zemlje i šume.

Zemlja za obrađivanje manjim delom je između kuća, a većim je izdvojena u Šilopajskom Polju. Zemlja je dobre rodnosti, skorao kao pored Kačera. Najveće su njive u Lipi i Tripovcu, gde se poglavito seje ovas.

Na južnoj strani sela je zajedničko seosko imenje, Šilopajska Šuma, obrasla većinom bukovom, pa grmovom gorom. Služi i za zajedničku ispašu. Sem ove veće šume ima po selu rasturenih privatnih zabrana.

Tip sela.

Selo je razbijenog, približno starovlaškog tipa. Razlikuju se tri zaseoka: Lipa, kosa istoimenog brda i strana njegova, Sredina Sela i Grnčarica (strana i kosa od Tripovice). Prvi je odvojen od ostalih Grnčaricom, a druga dva su razdvojena jednom dubodolinom.

U selu ima 52 kuće, od kojih u Lipi 25, u Sredini Sela 16 i u Grnčarici 11 kuća.

Ime selu.

U narodu nema nikakvog tumačenja o imenu ovog sela.

 

Poreklo stanovništva.

Sve seosko stanivništvo čine doseljenici.

U Lipi su:

-Dmitrovići, doseljeni iz užičkog okruga pre Prvog ustanka, slave Jovanjdan.

-Brankovići, doseljeni iz Kalenića – okrug užički za vreme Kneza Miloša, slave Đurđevdan.

U Sredini Sela su:

-Todorovići, doseljenici iz Kalenića-okrug užički za vreme Kneza Miloša, slave Đurđevdan.

-Stefanovići su, takođe iz Kalenića, došli kad i Todorvići, slave Đurđevdan.

U Grnčarici su:

-Todovići, odavno doseljeni iz užičkog okruga, slave Lučindan.

-Milojevići su takođe odavno doseljeni iz užičkog okruga, slave Aranđelovdan.

-Savkovići su doseljeni iz Sjenice za vreme Prvog ustanka, slave Cveti.

 

Seoska zavetina je Beli Četvrtak po Trojicama.

 

IZVOR: Miloje T. Rakić, “Kačer”. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Koreni

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Ljubiša

    Posetio sam Šilopaj na beli četvrtak, seoskoj zavetini, sa mojim prijateljima Todororovićima-Milutinom i Jecom i upoznao interesantne ljude i običaje ovoga kraja.Koristim priliku da ih sve skupa pozdravim, i ko zna možda jedan Vranjanac u bliskoj perspektivi neka svoje planove veže baš za ovo selo i ovaj kraj-ako Bog da zajedno sa svojom porodicom i divnom porodicom Todorović, meni jako dragim ljudima.Pa Milutine i moj dragi zete i moja ćero, veliki pozdrav uz IN VINO VERITAS,sa Božjom pomoću možda uskoro…

  2. Ivan

    Da li je poznato iz koje familije iz Kalenića su se navedene familije doselile u Šilopaj?