Poreklo prezimena Kalpačina

24. maj 2013.

komentara: 0

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

KALPAČINE

(na Međužvalju i Žabljaku)

Kalpačine potiču od Raosavljevića. Prezime su dobili na sljedeći način: kada su turski begovi prikupljali harač od tamošnjeg stanovništva na jednom skupu gdje su bili svi prisutni, bio je jedan Raosavljević kome je bilo ime Filip. On je bio izuzetno razvijen, a na glavi je imao neku vrstu kape sa velikim kalpakom. Posmatrajući ga beg reče: „Pogledajte koliki je onaj Kalpačina“. Po ovome se prozovu Kalpačine.

U drugoj polovini 18. vijeka uskoče u Šarance, u selo Krš. Tu su živjeli neko vrijeme, dok ne dođoše u sukob sa lupežima koji su bili došli da im kradu stoku. Kalpačine ih pobiju i pobjegnu u Zatarje, u selo Vrbovo kod Babina.

Filip Raosavljević – Kalpačina, rodonačelnik bratstva Kalpačina, imao je dva sina – Jovana i Ristana. Od Jovana su Kalpačine koje žive na Međužvalju i Žabljaku, a od Ristana Ristanovići, koji žive u pljevaljskoj Bukovici.

Jovan Filipov imao je sinove Boža, Mitra i Obrada, koji oko 1850. godine iz sela Vrbova uskoče u Šarance, a 1861. godine dobiju zemlju u Međužvalju i Selini, gdje se kao uskoci stalno nasele.

Obrad Jovanov nije ostavio potomstvo jer je kao mladić od sedamnaest godina učestvovao u bici na Vučjem dolu 1876. godine, u kojoj je poginuo.

Božo Jovanov bio je istaknuti junak koji je učestvovao u mnogim bojevima protiv Turaka: Šaranskoj bici 1862. godine, u Bobovskoj buni i u bici na Vučjem dolu. Božo je ranjavan četiri puta. Opjevan je u narodnoj pjesmi. Bio je kmet na Međužvalju. Imao je dva sina: Vukašina koji je poginuo u Prvom balkanskom ratu 1912. godine, i Filipa – učesnika Prvog svjetskog rata. Od Filipa nije ostalo muških potomaka, a Vukašin je imao sina Vladimira.

Mitar Jovanov imao je Miloša i Nikolu, koji je umro u logoru Nađmeđer, a Miloš je imao tri sina: Obrada, Novaka i Boška.

Kalpačine su poznati kao pametni i razboriti ljudi.

Pored Međužvalja i Žabljaka, u kojima žive, Kalpačina ima još u Pljevljima, Čajniču, Nikšiću, Podgorici, Baru, Beogradu i nekim drugim mjestima.

Slave Đurđevdan.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.