Порекло презимена Калпачина

24. мај 2013.

коментара: 0

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

КАЛПАЧИНЕ

(на Међужваљу и Жабљаку)

Калпачине потичу од Раосављевића. Презиме су добили на сљедећи начин: када су турски бегови прикупљали харач од тамошњег становништва на једном скупу гдје су били сви присутни, био је један Раосављевић коме је било име Филип. Он је био изузетно развијен, а на глави је имао неку врсту капе са великим калпаком. Посматрајући га бег рече: „Погледајте колики је онај Калпачина“. По овоме се прозову Калпачине.

У другој половини 18. вијека ускоче у Шаранце, у село Крш. Ту су живјели неко вријеме, док не дођоше у сукоб са лупежима који су били дошли да им краду стоку. Калпачине их побију и побјегну у Затарје, у село Врбово код Бабина.

Филип Раосављевић – Калпачина, родоначелник братства Калпачина, имао је два сина – Јована и Ристана. Од Јована су Калпачине које живе на Међужваљу и Жабљаку, а од Ристана Ристановићи, који живе у пљеваљској Буковици.

Јован Филипов имао је синове Божа, Митра и Обрада, који око 1850. године из села Врбова ускоче у Шаранце, а 1861. године добију земљу у Међужваљу и Селини, гдје се као ускоци стално населе.

Обрад Јованов није оставио потомство јер је као младић од седамнаест година учествовао у бици на Вучјем долу 1876. године, у којој је погинуо.

Божо Јованов био је истакнути јунак који је учествовао у многим бојевима против Турака: Шаранској бици 1862. године, у Бобовској буни и у бици на Вучјем долу. Божо је рањаван четири пута. Опјеван је у народној пјесми. Био је кмет на Међужваљу. Имао је два сина: Вукашина који је погинуо у Првом балканском рату 1912. године, и Филипа – учесника Првог свјетског рата. Од Филипа није остало мушких потомака, а Вукашин је имао сина Владимира.

Митар Јованов имао је Милоша и Николу, који је умро у логору Нађмеђер, а Милош је имао три сина: Обрада, Новака и Бошка.

Калпачине су познати као паметни и разборити људи.

Поред Међужваља и Жабљака, у којима живе, Калпачина има још у Пљевљима, Чајничу, Никшићу, Подгорици, Бару, Београду и неким другим мјестима.

Славе Ђурђевдан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Претходни чланак:

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.