Порекло презимена Дацић

20. мај 2013.

коментара: 9

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ДАЦИЋИ

(у Врелима и Смољану)

Дацићи су огранак Булатовића из Роваца, одакле је Томаш Булатовић преселио у село Стричину код Мојковца.

Томаш је имао два сина: Милију и Радивоја. Милија је рано нестао и његове синове је подигла мајка Даница – Даца. Даца је била веома храбра жена, уважавана у средини у којој је живјела, па су по њој њене синове звали Дацини синови или Дацићи. Постоји прича међу Дацићима о томе како је Даца завршила живот. Кажу да је у једној бици са Турцима учествовала и Даца са пушком у руци. Када су јој саопштили да су јој у овој бици погинули синови, она није могла поднијети губитак синова, па с пушком у руци скочи у Тару и удави се. Њени синови из поштовања према њој узму за своје презиме Дацићи, а тако су их већ називали.

Милија и Даца имали су сина Милована, који је био познати јунак. Он се, убивши бега Мушовића, који је хтио да га опљачка, преселио из Стричине у Шаранце у мјесто Шипље на манастирску земљу, гдје су живјели све дотле док нијесу купили земљу у Врелима. Милован је погинуо у мјесту Крајевима код Бистрице у једном сукобу с Турцима. Осим Милована, Милија је имао и синове: Мину, Биша и Лазара. У бици на Вучјем Долу учествовали су Лазар и Мина. Лазар је у бици погинуо, а Мина је тешко рањен.

Милован је имао синове: Мата, Марка, Трифуна, Сретена- Пуја, Милана, Мида и Милића – Џала.

Лазареви синови су: Новак – Ново, Машан – Машо, Три- фун – Трипко и Јаков. Сва четворица су одселили 1889. године у Србију у мјесто Сијариње – јабланички крај. Машан је погинуо у Првом свјетском рату. Мина Милијин није имао мушких потомака, а Бошко је имао три сина: Баса – нема потомака, Радована – Бејда без потомака и Мирка који је погинуо као комита 1918. године на Штуоцу; ни од њега није остало мушких потомака.

Сви данашњи Дацићи потичу од Милована и Лазара.

У Добриловини живи братство Ровчани који воде поријекло од Радивоја, Томашевог сина.

У Гајтан се из Врела доселио Милић Милованов. Његов син Милутин погинуо је у Првом свјетском рату, Михаила су убили Бугари у Првом свјетском рату.

У Косаницу је одселио Мато Милованов и Маркови синови: Симо у Крће код Бољанића, а Неђељко у село Бабе код Бијелог Поља. Неђељкови синови Шпиро и Вук су били истакнути борци НОР-а. Вук је као заточеник Колашинског затвора успио у оковима да побјегне са стрелишта маја 1943. године и прикључи се јединицама НОВ-а. Шпиро је као стари члан Партије био и један од организатора устанка у бјелопољском крају. У Трећој санџачкој бригади био је комесар чете. Погинуо је херојски у Босни почетком 1943. године. Дрвни комбинат у Бијелом Пољу носи његово име.

Истакнуте улоге у НОП-у су заузимали и Радован Павлов и његова браћа Радоман, Ђорђије, Михаило и Батрић. Они су носиоци Партизанске споменице 1941.

Велики дио братственика Дацића је погинуо у току НОР- а, као нпр. Мијаило Илијин на Пљевљима 1. децембра 1941. године, Јаковљеви синови: Михаило на Сутјесци јуна 1943. године, као борац Четврте црногорске пролетерске бригаде, Милутин код Карловца маја 1945. године као борац 7. омладинске бригаде и Ђорђије код Шида 1945. године, Блажо Новаков на Левер Тари 1944, а Радисав Милошев на Игману марта 1945. као борац 7. омладинске бригаде.

Једна кућа Дацића налази се у Смољану.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (9)

Одговорите

9 коментара

  1. Иван Карличић

    Пошто овде сви избегавају тему о потурченим Србима – а мене та тема живо занима и без оклевања пишем о томе – питам аутора или неког од Дацића да објасни како су од ових православних Дацића настали потурчени Дацићи на Пештери и у Сјеници? Наведите тачно који се члан породице потурчио и када? Уредници знају да ја нисам крио такве случајеве у мом породичном стаблу. Напротив, уредници су ЖЕЛЕЛИ да ја то сакријем, али им је био узалудан труд да ме натерају да прећутим опште-познате историјске истине.

    • Милорад Богдановић

      У Пореклу се о потурицама и покатоличеним Србима писало и прије јављања Ивана Карличића, а тако ће бити и на даље. Ако желиш да дискутујеш о то теми, огласи се на нашем форуму, гдје се воде дискусије, или отвори нову страницу.

      Пошто сам те већ добро упознао, а једини сам те на почетку похвалио, било шта да ми одговориш, овдје (Презимена) одговорити више нећу.

    • Dacic

      Mi Dacici sa Pešteri i Rozaja smo poreklom iz Albanije Daci ..nema veze sa Srbima

  2. Иван Карличић

    Господине Богдановићу,

    Откада смо ми на “ти”? МОЛИО БИХ ВАС ДА МИ ОБЈАСНИТЕ ШТА ВАС ЈЕ ТОЛИКО РАЗОЧАРАЛО КОД МЕНЕ? ИМАМ ПРАВО ДА ДОБИЈЕМ ОДГОВОР НА ОВО ПИТАЊЕ. Ви сте мене у почетку похвалили, али сте били непристојни јер сам Вас тада пријатељски питао где живите и чиме се бавите, а Ви ми нисте одговорили не знам зашто – тек сад почињем да одгонетам да су Вам засметали моји политички ставови против Карађорђевића објављени на другом месту.

    Није лепо да се хвалите да сте “једини” који сте ме похвалили, то само сведочи каква атмосфера страха, цензуре и прогона овде влада, а нажалост и незаинтересованост већине да читају и проучавају. Па Ви сте ме упозорили да не треба да идем на форум јер тамо како рекосте сваки неистомишљеник бива испљуван и понижен – откуда сад то да Ви мене зовете на форум? Да ли то значи да сте сада у коалицији са онима који имају намеру да оспу дрвље и камење против мене на форуму? Предомислили сте се и сада сте уз њих, зовете ме мечки на рупу? Срам Вас било тих удбашких наочара на карикатури, а овамо се као брецате због критика на рачун Карађорђевића! Зар су Карађорђевићи за Вас толика светиња да ћете због њих издати мене, свог рођака који говорим истину!

    Најљубазније Вас молим да ми објасните чиме сам Вас повредио?

  3. Dacic

    Ivan karlicic, ti tvoji “poturceni dacici” nemaju veze s tim srpskim dacicima to je skroz drugo porijeklo

  4. Иван Карличић

    Хајде, немој да лажеш. Кажи отворено који ти се рођак потурчио као што сам и ја отворено износио такве примере у свом породичном стаблу. Ниси ваљда толико искомплексиран да се стидиш што имаш рођаке Србе муслиманске вере. Ми ћемо муслимане једног дана сексуално претопити у своју групацију, брат је мио које вере био.

  5. Иван Карличић

    Е, да…да допуним. Није баш сваки мио, има их који ће морати да испаштају за своја злодела…

  6. Горан

    Колко сам ја прочитао Дацићи потичу од Лек Даца Клименте од Гусиња.Једни су његови потомци на Пештеру примили ислам,као многи досељени Клименти,а неки су се вратили православљу,као што смо већ били раније говорили да је на Пештеру било и доста православаца пореклом Клименте.Нису Клименти баш тако радо прелазили у ислам,и постали Арнаути.Једноставно морали су да прихвате.

    • Izet

      Dacići su od albanskog plemena Keljmenda (Klimenta) sa severa Albanije, Ježne Crne Gore i Kosova. Kod Rožaja postoji selo Daci. Na Sandžaku su iz te loze, dakle albanci, koji su vremenom prihvatili bosanski jezik.