Порекло презимена, село Рибаљ Тег (Невесиње)

Порекло становништва села Рибаљ Тег код Невесиња. Према студији “ХЕРЦЕГОВИНА“, аутора Јевтa Дедијера, објављеноj 1909. године. Приредио сарадник портала Порекло Александар Маринковић

 

У опћини колешкој, Невесињској Површи. На странама заобљеног брда Сиљевиде, у присоју високо изнад десног бријега ријеке Заломчице.

Земља за обрађивање већином удаљена од села: на Сјеништима и у Ковачевом Долу. Сеоска земља агинска (Челебића и Пашића), ућемисљена. Куће сеоске све у једној групи, само су двије одвојене јаругом порвеменог, безименог потока. Прије 50 година била је у селу велика задруга Ковачевића, од које данас има 10 кућа.

Станови на Јавору, сат и по од села далеко на властитим сеоским ”земљама”. Ту су у близини и хумњачки станови на којима Хумњаци обрађују и своје властите њиве и сјенокосе. Хумњаци су Сточани и Љубињци, све три вјероисповјести.

Од старина ваља споменути Градину на Орловини за коју причају да је пуна злата.

До уназад 70 година и овдје су становали Муслимани. Ни они нијесу знали ништа о постанку сеоског имена.

  • КОВАЧЕВИЋИ су прије 110 година пресељени са Сљиваља на читлук. Старина им из Нудола у Корјенићима. Ту су се посвадила два брата Ковачевића зато што је старији на тарији Аранђелове цркве метнуо само своје име. Млађи оде у Никшић и ту начини цркву, одатле се пресели у Југовиће па и ту начини цркву. У опћини Колешко има 300 пушака Ковачевића. Сви су од тог млађег брата.

 

ИЗВОР: “ХЕРЦЕГОВИНА“, Јевто Дедијер, СРПСКИ ЕТНОГРАФСКИ ЗБОРНИК – Књига дванаеста,  НАСЕЉА СРПСКИХ ЗЕМАЉА, Књига VI, Београд, 1909. Приредио сарадник портала Порекло Александар Маринковић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.