Порекло презимена Балотић

12. мај 2013.

коментара: 0

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

БАЛОТИЋИ

Балотићи воде поријекло од Балоте, сина Ивана Калуђеровића, који се приликом досељавања Новљана у Дробњак, из Бањана, доселио у Дробњачко село Дубровско. Иван је, осим сина Балоте, имао и Илију. Илија је имао сина Перка, а овај Ивана, који је био дробњачки војвода. Помиње се у документима с краја 16. и почетком 17. вијека као војвода Иван Калуђеровић.

Балота Иванов Калуђеровић био је познат као кнез. Његови потомци се по њему прозваше Балотићи. Балота је имао сина, кнеза Радмана, а Радман Николу, који је био такође кнез у Дробњаку. Он је са дробњачким обер-кнезом Симеуном Мандићем предводио Дробњаке који су се налазили у саставу војске босанског везира Кукавице, која је нападала Чево 1612. године. У овој бици са Чевљанима погину кнез Никола Балотић и обер-кнез Симеун Мандић.

Од кнеза Николе остала су два сина, Радман и Тома. Радман је имао Радосава и Николу.

Радосав Радманов имао је надимак „Сератлија“ и од њега су Сератлићи, а Никола, други Радманов син, имао је надимак „Зарубак“ и од њега су Зарубице. Томићи су од Томе, сина кнеза Николе.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.