Списак питомаца Српског привредног друштва „Привредник“ (1897-1947) Reviewed by Momizat on . Портал Порекло даје вам линк према веома корисној бази података на којој се налази попис 36.775 питомаца Српског привредног друштва "Привредник", који су, у пер Портал Порекло даје вам линк према веома корисној бази података на којој се налази попис 36.775 питомаца Српског привредног друштва "Привредник", који су, у пер Rating: 0
You Are Here: Home » Траг » Сајтови » Списак питомаца Српског привредног друштва „Привредник“ (1897-1947)

Списак питомаца Српског привредног друштва „Привредник“ (1897-1947)

PrivrednikПортал Порекло даје вам линк према веома корисној бази података на којој се налази попис 36.775 питомаца Српског привредног друштва „Привредник“, који су, у периоду од 1897. до 1947. године били упућивани на „науковање“ (занат) широм некадашње Аустроугарске монархије, а донције и Краљевине СХС и Југославије. 

Списак може веома лако да се претражује по презименима и месту порекла.

Основни подаци који се добијају су година када је питомац упућен на „науковање“ (последња година је 1945.), под којим редним бројем (који је уједно и редни број његовог архивског досијеа), презиме, име и име оца питомца, место порекла, име посредника (повереника „Привредника“), као и податке о послодавцу, његовог струци и месту науковања.

Иначе, основна идеја Српског привредног друштва „Привредник“, које је постојало и деловало 50 година (1897-1947) била је да сиромашну српску сељачку децу осмишљено и систематски упуућује на занатско и трговачко науковање у најразвијенија средишта, како би се из њихових редова формирао нови, предузетнички слој у српској заједници, до тада углавном „војно“ (Војна крајина) орјентисаној.

За увид у базу података кликните на следећи линк:

Српско привредно друштво „Привредник“, списак питомаца


Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top