Poreklo prezimena, selo Vratlo (Gacko)

Poreklo stanovništva sela Vratlo u Gatačkoj Površi. Prema studiji “HERCEGOVINA“, autora Jevta Dedijera, objavljenoj 1909. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

 

U osojnj strani jedne pritoke (Voloderskog Potoka) rijeke Vranjače.

Kuće su razbijene u dvije grupe: jedna kod Vranjače iz manjoj zaravni sa 6 kuća (Lončarića), a druga je 200 do 300 koraka zapadno od ove u osojnoj strani, u njoj svega 9 kuća i to Volodera 8, a Lončarića 1.

Najstarije poznate porodice ovog sela su Braikovići i Varikašići (i sad Varikašića Mlin, Braikovića groblje). Njih zatekli pretci današnjih stanovnika. Braikovići su po sovj prilici ovdje i samrli, a Varikašić je ubio Turčina kdo svog mlina pa su im zemlju pritisli Voloderi i Lončarići, a ovi su pobjegli u Bosnu.

  • Iza njih, po pričanju, prije 200 do 250 godina, doselili su Muslomani LONČARIĆI iz sela Lončara u Borču.
  • VOLODERI, isto tako Muslomani, su najprije po prilici, prije 200 godina doselili iz Rabine u Šahinoviće u Rudom Polju, a odatle su preselili u Mrđenoviće prije 140 godina, a od kako su u Vratlu, ima više od 50 godina.

Osim ostataka od Braikovića i Varikašića ima u Selištima dvije grupe grobnica, a u donjoj i jedan ”mramor” pod kojim, vele, ima kazan blaga. U donjoj grupi ima 50 grobnica, raznovrsno išaranih, bez natpisa, gdje su se, po pričanju, sreli svatovi i iskrvili.

 

IZVOR: “HERCEGOVINA“, Jevto Dedijer, SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK – Knjiga dvanaesta,  NASELJA SRPSKIH ZEMALJA, Knjiga VI, Beograd, 1909. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.