Poreklo prezimena, selo Mrđenovići (Gacko)

Poreklo stanovništva sela Mrđanovići (danas Mrđenovići) u Gatačkoj Površi. Prema studiji “HERCEGOVINA“, autora Jevta Dedijera, objavljenoj 1909. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

 

Na južnoj strani Letova Potoka, pritoka Vranjače pod brdom Svrdlom.

U sleu svega 9 jako zbijenih kuća od kojih su Šahovići 4 kuće i Tunovići 5 kuća.

Priča se da su se u selu nastanila najprije dva zidara, za koje se ne zna ni odakle su bili, ni kako su se zvali, i koji su bez potomstva ovdje samrli.

Priča se da je iz Erceg Vreal Herceg Stjepan izvodio na čunke vodu na Brdo iznad Višnjeva.

  • Iza onih zidara naselili su se ovdje prije 200 godna ŠAHOVIĆI iz Herceg Novoga. Najprije su stanovali u Rudom Polju u Šahovićima.
  • TUNOVIĆI su Voloderi iz Vratla; doseliše se prije 10 godina. Došli su na miraz u ujaka Šahovića, pošto im je djed oca nadživio pa su izguvili pravo na očinstvo. Starinom su iz Podveležja.

 

Priča se da je Šahović bio dozvao k sebi nekakva seljaka Leta koji se ovdje istražio. Stanovao je i Kapetanović iz Ključa, ali su prije nekoliko godina odselili.

 

IZVOR: “HERCEGOVINA“, Jevto Dedijer, SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK – Knjiga dvanaesta,  NASELJA SRPSKIH ZEMALJA, Knjiga VI, Beograd, 1909. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.